Σάββατο 8 Ιούλη 2023 - Κυριακή 9 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να εμπνεύσει τον λαό για να σταματήσει την επίθεση

«Για πέστε μας, τι είναι η υγεία; Κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα; Απαντήστε όλοι σας. Είναι κοινωνικό αγαθό; 'Η είναι εμπόρευμα; Κοινωνικό αγαθό. Πώς γίνεται λοιπόν να πουλιέται και να αγοράζεται; Πώς γίνεται να υπάρχει ιδιωτικός τομέας Υγείας; Οποιος έχει να γιατρεύεται, να πηγαίνει όπου θέλει, να αγοράζει όργανα. Ποιος τα κάνει αυτά; Ο ιδιωτικός τομέας δεν τα κάνει; Ποια είναι η λειτουργία του; Ποιο είναι το κριτήριο; Είναι το κέρδος ή όχι; Είναι. Αρα λοιπόν όχι τόση υποκρισία, όλοι σας», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση, σχολιάζοντας προηγούμενες τοποθετήσεις για το ζήτημα της Υγείας και θυμίζοντας τη θέση όλων των αστικών κομμάτων για συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Εμείς λέμε ότι είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι δημόσιο και δωρεάν για όλους», σημείωσε, προσθέτοντας πως ο λαός και τα ασφαλιστικά του ταμεία πλήρωσαν και πληρώνουν τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα Υγείας, που έγινε στο έδαφος της κατεδάφισης του δημόσιου, με μείωση της χρηματοδότησης, με κλείσιμο νοσοκομείων κ.λπ.

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Είναι προφανές ότι η ΝΔ επιταχύνει την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και θέλουμε να σας δώσουμε μια συμβουλή, μην παίρνετε μεγάλη φόρα, γιατί στουκάρει στον τοίχο όποιος παίρνει μεγάλη φόρα και ο τοίχος είναι μπετόν, είναι η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, είναι το λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ που είναι ισχυρό (...) Εμείς αυτό που υποσχεθήκαμε το κάνουμε ήδη (...) δεν θα περάσετε καλά αν νομίζετε ότι αυτοί που σας ψήφισαν θα τα δεχτούν όλα, κάνετε μεγάλο λάθος».

Απαντώντας στα περί ισχυρής Ελλάδας και ισχυρής οικονομίας, υπογράμμισε ότι αυτή αφορά όσους έχουν αμύθητο πλούτο από τη ληστρική εκμετάλλευση των εργαζομένων με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, αυτούς που και στην κρίση κέρδισαν, και στην ανάκαμψη περισσότερα, και στην ανάπτυξη απογειώθηκαν τα κέρδη τους. Οπως τόνισε, 150 εταιρείες εισηγμένες το 2022 είχαν κέρδη 10,41 δισ., τζίρο το 55% του ΑΕΠ, την ίδια ώρα που ο μέσος μισθός έπεσε 7,4% το 2022. Ο κατώτατος μισθός είναι σήμερα 29 ευρώ πάνω από τα 751 του 2012. Ενας στους πέντε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα έχει μισθό ίσο ή παρακάτω από τον κατώτατο».

«Φοβερή πρόοδος. Ο ένας χαβιάρι κι ο άλλος παξιμάδι ληγμένο», σχολίασε σκωπτικά.

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι «οι προγραμματικές δηλώσεις είναι μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, τις υπονομεύουν περισσότερο (...) όσα τάζονται έχουν μια υποσημείωση πολύ σημαντική, που λέει ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας, ανάλογα με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» και διερωτήθηκε: «Ταμείο Ανάκαμψης. Τι είναι; Χάρισμα της ΕΕ; Δάνειο δεν είναι; Ποιος θα το πληρώσει; Ο λαός. Ποιος θα το καρπωθεί; Προαπαιτούμενα 350 (...) Τι σημαίνει "επενδυτική βαθμίδα"; Τι προϋποθέσεις έχει; Μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για τους επενδυτές, και ταυτόχρονα μισθούς συγκρατημένους και εργασιακές σχέσεις ζούγκλα, για να έρθουν οι επενδυτές (...) Πρόγραμμα σταθερότητας, τι λέει; Μείωση πρωτογενών δαπανών, Υγεία, Παιδεία, αθλητισμός, πολιτισμός. Και μάλιστα έχει και δεύτερο, μείωση ανεξάρτητα αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος».

Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Ποιος θα κάνει αντιπολίτευση; Μπορεί να κάνει κανείς σοβαρή αντιπολίτευση όταν έχει συμφωνήσει σε όλα αυτά; Οχι. Αφού είστε δέσμιοι όλοι, ορκίζεστε στην ΕΕ και λέτε στον λαό να γίνουμε Ευρώπη. Τι είναι η Ευρώπη; Πάρτε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, παντού έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος (...) Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να κάνει εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, για τα συμφέροντα των εργαζομένων, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις. Μόνο εμείς μπορούμε να εμπνεύσουμε τον λαό για να σταματήσει την επίθεση, που θα είναι μεγάλη, και πρέπει να ξεσηκωθεί, να βάλει πλώρη για διεκδίκηση και να φτιάξει μια κοινωνική συμμαχία που να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή και ο κόσμος θα αλλάξει, αργά ή γρήγορα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ