Σάββατο 8 Ιούλη 2023 - Κυριακή 9 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Εκτόξευση της ενεργειακής φτώχειας με το πανάκριβο «πράσινο ρεύμα»

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είναι βαθιά αντιλαϊκές, σημείωσε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, τονίζοντας ότι - όπως είπε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός - πρώτος στόχος είναι η «επενδυτική βαθμίδα», δηλαδή πιο φτηνό χρήμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Για να γίνει όμως αυτό απαιτούνται, μεταξύ άλλων, πλειστηριασμοί για να κερδίζουν οι τράπεζες, πετώντας στον δρόμο φτωχούς ανθρώπους, ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία για να κερδοφορούν οι έμποροι του πόνου, φτηνή αμοιβή στην εργασία κ.ά.

Η Δ. Μανωλάκου παρατήρησε ότι στην ομιλία του πρωθυπουργού δεν υπήρχαν λόγια για τους 750 εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που τους πετάνε στην ανεργία, καθώς η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος του επενδυτή, στον οποίο εξασφάλισε στρατηγικής σημασίας ναυπηγείο, «καθαρό» από εργαζόμενους, που τους ονομάζει «βαρίδια».

Επεσήμανε ακόμα ότι για τον πρωτογενή τομέα αφιερώθηκε μισό δευτερόλεπτο από τον πρωθυπουργό, καθώς δεν αποτελεί στρατηγικής σημασίας ζήτημα για την κυβέρνηση η εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας, φτηνών και ποιοτικών τροφίμων για τον λαό. Επιπλέον, «περιφρονείτε τις ανάγκες μείωσης του κόστους παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους», καθώς και τον καθορισμό εγγυημένων τιμών ώστε να επιβιώσουν.

Αντίθετα, ανεβαίνει το κόστος παραγωγής, με τη μεταφορά της Τεχνικής Διεύθυνσης για τα εγγειοβελτιωτικά έργα από το υπουργείο Γεωργίας στο υπουργείο Μεταφορών, και η κυβέρνηση «σπάει» την αλυσίδα στον σχεδιασμό μελέτης - κατασκευής στα εγγειοβελτιωτικά έργα. Οπως εξήγησε η Δ. Μανωλάκου, η κυβέρνηση θέλει έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα, που να αποφέρουν δηλαδή κέρδη για το κεφάλαιο, καθώς αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε έργα μέσω ΣΔΙΤ τα οποία θα εκμεταλλεύονται ιδιώτες για 20 χρόνια, όπως η διαχείριση υδάτινων πόρων, με συνέπεια να ακριβύνει το αρδευτικό νερό για τους αγρότες, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Απέναντι δε στις εκτεταμένες καταστροφές στις καλλιέργειες, ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100% και οι όποιες αλλαγές αφορούν την ιδιωτικοποίησή του, δηλαδή πιο τσουχτερό ασφάλιστρο.

Στάθηκε ακόμα στην πολιτική αλλαγών χρήσης γης, ώστε να εγκαθίστανται ακόμα περισσότερες ΑΠΕ για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, που φέρνει εκτόξευση της ενεργειακής φτώχειας με το πανάκριβο «πράσινο ρεύμα», αλλά και δεδομένες επιπτώσεις στο περιβάλλον, με τη χωροθέτηση ΑΠΕ ακόμα και σε περιοχές Natura. Με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τα βουνά γέμισαν γεννήτριες και κατεστραμμένα οικοσυστήματα, για να γίνουν γιγαντιαία αιολικά πάρκα, με μεγάλες συνέπειες και με καταστροφή της βιοποικιλότητας, υπογράμμισε η Δ. Μανωλάκου. Οσο για τα σχέδια εγκατάστασης αιολικών σε τόπους μαρτυρίου, όπως η Γυάρος και η Μακρόνησος, προειδοποίησε: «Μην το τολμήσετε».

Η βουλευτής του ΚΚΕ στηλίτευσε την ανοχή και τις επιδοτήσεις σε καρκινογόνες βιομηχανίες σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα, σημειώνοντας ότι το καπιταλιστικό κέρδος σκοτώνει.

Σχολίασε ότι αν είναι τέτοιας αγριότητας η επίθεση σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες σε συνθήκες «ανάπτυξης» και «ρεκόρ επενδύσεων», ο λαός πρέπει να σκεφτεί τι θα γίνει σε συνθήκες κρίσης, όπως αυτή που είναι μπροστά. Κλείνοντας, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τις βαθιά αντιλαϊκές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ