Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Πέμπτη στο Αλιβέρι, φωτιές και σε Κερατέα, Μεσσηνία, Πάρο, Ρόδο και Χαλκιδική
Η εικόνα της φωτιάς στο Αλιβέρι το πρωί της Παρασκευής ήταν καλύτερη |
Η φωτιά στην Εύβοια εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και της ΑΓΕΤ στο Μηλάκι Αλιβερίου. Γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις και καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας έκαιγε χαμηλή βλάστηση, πουρνάρια αλλά και ελαιόδεντρα. Οι φλόγες από τα μέτωπα που αναπτύχθηκαν, έφτασαν μάλιστα έξω από τους οικισμούς Πούντα και Καλέντζι, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους.
Τελικά και μετά από παρέμβαση επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, με τη συνδρομή μηχανημάτων και υδροφόρων της Τοπικής Διοίκησης, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το πρωί της Παρασκευής.
Από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς βρέθηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ από την περιοχή του Αλιβερίου, ενώ νωρίς το πρωί της Παρασκευής την περιοχή επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο στη Στερεά Ελλάδα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Ζωή Χαχάμη, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας, τα μέλη της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, Κατερίνα Δημάκη και Δημήτρης Παρασκευάς και ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ κοντά στους κατοίκους στο Αλιβέρι |
Σε δήλωσή του ο Κώστας Μπασδέκης αναφέρει:
«Κάθε χρόνο ο λαός της Εύβοιας, της υπόλοιπης Στερεάς Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της χώρας γίνεται θεατής στο ίδιο επικίνδυνο έργο. Πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές. Ομως, όπως διαπιστώσαμε και σήμερα, η πραγματικότητα είναι δυστυχώς εντελώς διαφορετική. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα στην Πυροσβεστική γίνονται κάθε χρόνο και μεγαλύτερες. Η πρόληψη και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός προστασίας απουσιάζουν. Δασικοί δρόμοι και ζώνες πυροπροστασίας ανοίγονται την ώρα της φωτιάς.
Η αιτία για την επικίνδυνη αυτή κατάσταση είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης της πυροπροστασίας, της εμπορευματοποίησης της γης και της αντιμετώπισης της προστασίας της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος κάτω από τη λογική του κόστους - οφέλους.
Ως ΚΚΕ, έχοντας διαχρονικά ως προτεραιότητα την προστασία του λαού από φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς, απαιτούμε, έστω και τώρα, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί και φέτος όλο αυτό που ζούμε με τις πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι».
Από τη φωτιά στη Ρόδο |
Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής και στη Μαθιά Μεσσηνίας σε δασική έκταση κοντά στο χωριό.
Πυρκαγιά και στην περιοχή Σάντα Μαρία της Πάρου έκαψε ξερά χόρτα και παρατημένα λάστιχα. Επίσης φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι και στη Ρόδο στην περιοχή Καλλιθέα κοντά σε κεντρικό δρόμο, σε οικόπεδο με πολλά ξερά χόρτα, και για προληπτικούς λόγους τμήματα ξενοδοχείων που βρίσκονταν κοντά χρειάστηκε να εκκενωθούν, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Φωτιά ξέσπασε χθες και στην Χαλκιδική λίγο πριν τις 8 το βράδυ, κοντά στον οικισμό Δασκάλων του Δήμου Πολυγύρου στα όρια με τον Δήμο Σιθωνίας, ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Καίγονταν περιοχή με χαμηλή βλάστηση και οι πυροσβέστες έδινα μάχη να μην περάσει στο παρακείμενο δάσος.