Σάββατο 17 Ιούνη 2023 - Κυριακή 18 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Με ισχυρό ΚΚΕ θα τα βρούνε σκούρα, όπως στη «Market In»

Πολιτική συγκέντρωση την Τρίτη 20/6, στις 8.30 μ.μ. στο Αλσος, με ομιλητή τον Κ. Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ | Θα χαιρετίσει ο Ν. Εξαρχος, βουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στα Γιάννενα

Σύλληψη, κατ' εντολή της εργοδοσίας, του Νίκου Εξαρχου, προέδρου του ΕΚΙ και βουλευτή του ΚΚΕ
Σύλληψη, κατ' εντολή της εργοδοσίας, του Νίκου Εξαρχου, προέδρου του ΕΚΙ και βουλευτή του ΚΚΕ
«

Ευτυχώς υπάρχετε και εσείς». Με αυτές τις 4 λέξεις ο εργατόκοσμος εκφράζει την εμπιστοσύνη του στο ΚΚΕ. Εμπιστοσύνη που κατακτιέται καθημερινά μέσα από την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς, στη γειτονιά, για κάθε αγωνία και πρόβλημα της λαϊκής οικογένειας. Αυτοί οι ακλόνητοι δεσμοί του ΚΚΕ με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αποτυπώνονται και στα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου στα Γιάννενα, όπου το Κόμμα κατέγραψε ποσοστό 7,15%, 7.074 ψήφους, πάνω από 2.000 περισσότερες απ' ό,τι το 2019, και σ' αυτό αποτυπώνεται η ισχυροποίηση ενός ρεύματος αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής, το οποίο δεν αναζητεί «σωτήρες» και λύσεις στην εναλλαγή κυβερνήσεων. Μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων το ΚΚΕ καταγράφει αύξηση ψήφων 63,5%, ενώ στη ΔΕ Πασσαρώνας του δήμου Ζίτσας, περιοχή - έδρα της βιομηχανίας τροφίμων και της ΒΙΠΕ, το ποσοστό του Κόμματος ανέρχεται στο 12,53%. Στη διαμόρφωση αυτού του ρεύματος ξεχωριστή θέση έχει το παράδειγμα του αγώνα των εργαζομένων της «Market In».

Εξι χρόνια μετά, παλεύουν με την ορμή της πρώτης μέρας

Από το 2017, 11 εργαζόμενοι της αλυσίδας «Market In» στα Γιάννενα δίνουν έναν σκληρό αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, την καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών. Θα μπορούσαν να καταγραφούν ως «άλλη μία ομάδα απολυμένων εργαζομένων» αν έμεναν στο «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Αντίθετα, εκείνοι ξεπέρασαν αναστολές και φόβους, επέλεξαν τον δρόμο του αγώνα. Αλλοτε με κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, άλλοτε με απεργιακές φρουρές έξω από το κατάστημα, άλλοτε με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έξω από τις δικαστικές αίθουσες, εναλλάσσουν τις μορφές πάλης τους, δεν υποστέλλουν όμως ποτέ τη σημαία των διεκδικήσεών τους.

Από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στις 14/12/2017
Από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στις 14/12/2017
Εξι χρόνια μετά η απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώνει πλήρως τους εργαζόμενους, ευθυγραμμίζεται με την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, υποχρεώνει την εργοδοσία να τους απασχολήσει αναδρομικά από το 2017 και ταυτόχρονα να τους καταβάλει μισθούς και ασφάλιση για όλα αυτά τα χρόνια. Εχουν προηγηθεί άλλες 4 αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις που η «Market In» αρνείται ακόμα και σήμερα να τις εφαρμόσει, χωρίς κανένα κόστος.

Αυτόν τον αγώνα οι εργαζόμενοι τον δίνουν παλικαρίσια μαζί με τους κομμουνιστές, κόντρα στην εργοδοσία, που εξαπέλυσε βιομηχανία μηνύσεων και συλλήψεων, επιστράτευσε την οργανωμένη κρατική καταστολή, ακόμα και τραμπούκους, για να τους εκφοβίσει. Μόνο σε έναν μήνα, τον Νοέμβριο του 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η «Market In» υπέβαλε πάνω από 30 μηνύσεις, έγιναν 17 συλλήψεις, ενώ 4 μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, 3 πρόεδροι σωματείων και δεκάδες άλλοι συνδικαλιστές σέρνονται στα δικαστήρια. Ανάμεσά τους η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, εργαζόμενη στη «Market In» και νυν υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, όπως και ο εκλεγμένος στις εκλογές του Μαΐου βουλευτής του ΚΚΕ στον νομό, Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Απέναντί τους, δίπλα στην εργοδοσία, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με μοιρασμένους ρόλους. Ηταν ο Κυρ. Μητσοτάκης στο 3ο προσυνέδριο της ΝΔ στα Γιάννενα, την 1/11/2017, που τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις λέγοντας ότι «υπάρχει τυραννία της μειοψηφίας που δρα αποτρεπτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Αντίστοιχα η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν έστελνε τα ΜΑΤ και προχωρούσε σε συλλήψεις ακόμα και μητέρων μέσα στα σπίτια τους, μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, «πετούσε χαρταετό», όπως η τότε υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, από το βήμα της Βουλής, που επικαλέστηκε «έλλειψη εργαλείων» για την εφαρμογή του Εργατικού Δικαίου και των δικαστικών αποφάσεων.

Να δυναμώσουμε το ΚΚΕ, να επανεκλέξουμε κομμουνιστή βουλευτή στα Γιάννενα

«Στο "Market In" αποκαλύφθηκε ποιος ήταν χρήσιμος για τους εργαζόμενους και τους χιλιάδες Γιαννιώτες που τους συμπαραστάθηκαν στον δίκαιο αγώνα τους», υπογραμμίζει η Χριστίνα Τουλκαρίδου και συνεχίζει: «Το ΚΚΕ δεν συμβιβάζεται με τις σύγχρονες συνθήκες σκλαβιάς που μας επιβάλλουν. Μόνο οι κομμουνιστές μπορούν να κάνουν το πρόβλημα ενός εργάτη ή μιας ομάδας εργαζομένων υπόθεση όλου του λαού, για να επιβάλουμε το δίκιο μας στην πράξη. Σε αυτήν την υπόθεση το ΚΚΕ δεν τσιγκουνεύεται δυνάμεις. Ενας και μόνο κομμουνιστής μπορεί να κάνει τη διαφορά σε έναν χώρο δουλειάς, σε μία γειτονιά. Οι κομμουνιστές τα βάζουν με "θεούς και δαίμονες", γιατί δεν έχουν δεσμεύσεις στα επιχειρηματικά συμφέροντα, πιστεύουν στη δύναμη του λαού, παλεύουν για την ανατροπή αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Ψηφίζοντας ΚΚΕ, οι Γιαννιώτες στέλνουν μήνυμα στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, στη συμπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, πως θα τα βρουν "σκούρα", όπως στο "Market In". Επιπλέον όπλο μας την επόμενη περίοδο ο κομμουνιστής βουλευτής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Να μην επιτρέψουμε να κλέψει η ΝΔ τον βουλευτή του ΚΚΕ στα Γιάννενα. Δεν έχουμε ανάγκη από έναν ακόμα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, να μας λέει "θα λογαριαστούμε μετά", να ψηφίζει πάνω από τα μισά αντιλαϊκά νομοσχέδια, να σπέρνει την απογοήτευση. Ούτε έναν ακόμα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που θα συζητά το ενδεχόμενο να κυβερνήσουν χωρίς τον Μητσοτάκη, με ίδια και απαράλλακτη πολιτική της ΝΔ. Τα χιλιάδες μέλη των εργατικών σωματείων γνωρίζουν πως ο κομμουνιστής βουλευτής θα γίνει η φωνή τους στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΚΚΕ δεν παραπέμπει τους πόθους του λαού στη "Δευτέρα Παρουσία". Ούτε ψαλιδίζει τις ανάγκες μας στο ζύγι των αντοχών της οικονομίας, για να μη θιχτούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Είναι ένας από μας, σταθερά απέναντι σε κάθε επίθεση της εργοδοσίας, δεν λογαριάζει θυσίες, τα βάζει άφοβα με κάθε είδους κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό, γιατί έτσι είναι φτιαγμένο το Κόμμα μας. Τέτοιους βουλευτές θέλουμε. Μπορούμε να τους έχουμε, με πιο δυνατό ΚΚΕ σε ψήφους και σε ποσοστά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν παραιτούνται από το δικαίωμά τους να επιστρέψουν για δουλειά(2021-09-16 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στα προσχήματα και τα «παιχνίδια» εργοδοσίας και κυβέρνησης(2019-04-24 00:00:00.0)
Επίκαιρη Ερώτηση για τον αγώνα των εργαζομένων της «Καρυπίδης»(2017-12-02 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή(2017-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ