Τετάρτη 24 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
Συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στα προσχήματα και τα «παιχνίδια» εργοδοσίας και κυβέρνησης

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα πρώην σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης»
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα πρώην σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης»
Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να γυρίσουν στη δουλειά τους υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι των πρώην σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», απέναντι στα προσχήματα που εξακολουθεί να επικαλείται η νυν εργοδοσία της «Market In», με την «ανοχή» και την κάλυψη της κυβέρνησης και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΣΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη, η εργοδοσία της «Market In» επικαλέστηκε... «αδυναμία» εκτέλεσης της απόφασης που δικαιώνει τους εργαζόμενους την πρώην «Καρυπίδης» και διατάσσει την απασχόλησή τους στα καταστήματά της.

Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με απόφαση που εξέδωσε στις αρχές Μάρτη, αναγνωρίζει ότι «έχει επέλθει καθολική μεταβίβαση επιχείρησης» από τα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» στη «Market In» και υποχρεώνει τη «Market In» «να αποδέχεται τις υπηρεσίες των εργαζομένων σύμφωνα με τους όρους εργασίας που ίσχυαν κατά τη μεταβίβαση της επιχείρησης». Ενάντια στην απόφαση, η «Market In» κατέθεσε έφεση η οποία έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί τον ερχόμενο Νοέμβρη, ενώ κατέθεσε και αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής μη εκτέλεσης της απόφασης, το οποίο απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Η εργοδοσία της «Market In», παρά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους σε Γιάννενα και Θεσσαλονίκη, αρνείται να τους προσλάβει, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες. Στη χτεσινή συνάντηση στο ΣΕΠΕ, επικαλέστηκε ότι από τα 11 καταστήματα που έχει μισθώσει, λειτουργεί μόνο τα 6 και σε αυτά οι θέσεις είναι υπερκαλυμμένες. Μάλιστα, για να καλλιεργήσει κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των εργαζομένων, ισχυρίστηκε ότι «ο μόνος τρόπος για να απασχοληθούν οι ενάγοντες εργαζόμενοι είναι να απολέσουν τις θέσεις εργασίας τους οι νυν εργαζόμενοι». Ζήτησε ακόμα από την Επιθεώρηση Εργασίας να της υποδείξει δήθεν τον τρόπο που θα μπορέσει να καταστεί εκτελεστή η δικαστική απόφαση.

Αποκαλυπτικές οι καταγγελίες των εργαζομένων

Σύμφωνα ωστόσο με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η επιχείρηση έχει μισθωμένα άλλα 10 καταστήματα (πρώην καταστήματα «Καρυπίδη»), αλλά επιλέγει να μην τα λειτουργεί, προκειμένου να μην πάρει τους εργαζόμενους στη δουλειά. Στην πραγματικότητα, δεν θέλει να έχει στα πόδια της εργαζόμενους με δικαιώματα και μάλιστα ανθρώπους που επιμένουν εδώ και χρόνια να παλεύουν για καταβολή των δεδουλευμένων, για διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Ετσι τους προέτρεψε να καταθέσουν αγωγή, για να διεκδικήσουν την καταβολή των χρηματικών απαιτήσεών τους για την περίοδο από την οποία το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι επήλθε η διαδοχή μέχρι και σήμερα.

Την ίδια ώρα που επικαλείται «υπερκάλυψη» των αναγκών της, προσλαμβάνει κόσμο, κάνει συνεντεύξεις και ζητάει βιογραφικά για τα καταστήματα που ήδη λειτουργεί και όσα σχεδιάζει να ανοίξει.

Ωστόσο, η Επιθεώρηση Εργασίας δεν κάνει ελέγχους για να διαπιστώσει τις καταγγελίες των εργαζομένων και να επιβάλει την εφαρμογή της απόφασης, ώστε σε αυτά τα καταστήματα να εργαστούν τα 60 άτομα που έχουν δικαιωθεί σε πρώτη φάση.

Η Επιθεώρηση Εργασίας απλά δηλώνει ότι δεν υφίσταται η δυνατότητα να προτείνει επιχειρηματικό σχέδιο προκειμένου να συμμορφωθεί η επιχείρηση στο διατακτικό της δικαστικής απόφασης...

Κόντρα στα παιχνίδια κυβέρνησης, ελεγκτικών μηχανισμών και εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, με επόμενο σταθμό την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την 1η Μάη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ