Σάββατο 17 Ιούνη 2023 - Κυριακή 18 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Οι μικροί επαγγελματίες με το ΚΚΕ, τη μόνη πραγματική δύναμη της λαϊκής αντιπολίτευσης

Την «τιμητική της» έχει και σε αυτήν την προεκλογική περίοδο η λεγόμενη «μεσαία τάξη». Αναλύσεις για το τι κέρδισε και τι έχασε, για το πόσο χτυπήθηκε και χτυπιέται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, ποιο θα είναι το κόμμα - σωτήρας που θα τη βγάλει από τα αδιέξοδα δίνουν και παίρνουν. Και μαζί με τις αναλύσεις και τις αντιπαραθέσεις, πέφτουν βροχή τα δάκρυα μετανοίας αλλά και τα «φιλικά» χτυπήματα στην πλάτη, οι προτροπές για υπομονή, για τις καλύτερες μέρες που έρχονται.

Τα αστικά κόμματα, μιλώντας περί «μεσαίας τάξης» ή περί «μικρομεσαίων επιχειρήσεων», κάνουν μια συνειδητή λαθροχειρία: Τη σκόπιμη εξομοίωση μερικών χιλιάδων επιχειρήσεων με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ που εκμεταλλεύονται - στις περισσότερες των περιπτώσεων - δεκάδες μισθωτούς, με τις εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αυτοκινητιστών που συνήθως στηρίζονται στην προσωπική και οικογενειακή εργασία ή το πολύ σε 1 - 2 ανθρώπους που προσλαμβάνουν.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, όπως αντιλαμβάνονται ειδικά οι μικροί ΕΒΕ, ο «επιχειρηματικός κόσμος» μόνο ενιαίος δεν είναι. Μιλάμε ουσιαστικά για δύο διαφορετικούς κόσμους, με διαφορετικές ανάγκες και αντικρουόμενα συμφέροντα πολλές φορές.

Αποκαλυπτική είναι μια απλή ματιά στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων που βεβαίως και αυτές δεν νομοθετούν γενικά και αόριστα για τη «μεσαία τάξη». Από τη μία έχουμε υπαρκτά μέτρα στήριξης που συνήθως αφορούν τις οικονομικά πιο ισχυρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατηγορία της ευρωενωσιακής κατάταξης που για την Ελλάδα κάθε άλλο παρά αφορά μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων. Για παράδειγμα, από την πλειοψηφία των προγραμμάτων χρηματοδότησης συνήθως αποκλείονται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Από την άλλη, τα βάρη, η πολυμέτωπη επίθεση κατευθύνονται στις πλάτες χιλιάδων μικροεπιχειρηματιών που παλεύουν για την επιβίωση σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας.

Γιατί με το ΚΚΕ;

Το ΚΚΕ, απ' την άλλη, επιλέγει συνειδητά να απευθυνθεί στους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες, στους μικροϊδιοκτήτες των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Σε όλους αυτούς δηλαδή που πληρώνουν καθημερινά το μάρμαρο του ανταγωνισμού στη ρωμαϊκή αρένα της καπιταλιστικής αγοράς, σε όλους αυτούς που γίνονται αποδέκτες των αντιλαϊκών πολιτικών των αστικών κυβερνήσεων, τόσο στην οικονομία, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο.

Απευθυνόμαστε θαρρετά σε αυτόν τον κόσμο, καλώντας τον να υπερψηφίσει τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, καθώς στο πρόσωπο του Κόμματος θα βρει έναν συνεπή συμπαραστάτη στις ανησυχίες του, στα σημερινά και αυριανά του αδιέξοδα.

Γιατί το ΚΚΕ βρέθηκε στο πλευρό τους, σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, καταθέτοντας συνεχείς Ερωτήσεις, τροπολογίες, προτάσεις νόμου στη Βουλή, φέρνοντας στο προσκήνιο τις δίκαιες διεκδικήσεις τους αλλά και στηρίζοντας τους αγώνες τους στην πράξη.

Γιατί το ΚΚΕ αναγνωρίζει την αδήριτη ανάγκη κάθε εργαζόμενου, των μισθωτών αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών και των οικογενειών τους, να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα με ανθρώπινα ωράρια εργασίας, αλλά και να απολαμβάνουν μια σειρά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, Ασφάλισης, Παιδείας, προστασίας από φυσικές καταστροφές κ.ο.κ., ως αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα.

Γιατί το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που αντιμετωπίζει τους επαγγελματίες ως εργαζόμενη κοινωνική δύναμη που συμβάλλει στον συνολικό κοινωνικό πλούτο και όχι ως διαρθρωτικό πρόβλημα στον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γιατί το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που στοχεύει στον πραγματικό ένοχο, που δεν είναι άλλος από το καπιταλιστικό κέρδος και την εξουσία - το κράτος, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ - που το στηρίζει.

Και αυτά τα απέδειξε το ΚΚΕ με την καθημερινή του στάση και δράση όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πείρα που πρέπει να αξιοποιηθεί

Οι ίδιοι οι επαγγελματίες έχουν πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσουν. Παράλληλα, η συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο τους αυτές τις μέρες, είναι αποκαλυπτική.

Παράδειγμα πρώτο, ο προεκλογικός τσακωμός ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος αύξησε περισσότερο τις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών. Είδαμε μάλιστα και την αποπομπή του Κατρούγκαλου από τον ΣΥΡΙΖΑ 2 - 3 μέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μάη, επειδή επιχείρησε να στηρίξει τον γνωστό αντιασφαλιστικό νόμο που φέρει το όνομά του, νόμο που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, για να μην ξεχνιόμαστε, έλεγε πέρσι το καλοκαίρι ότι είναι ο πιο παρεξηγημένος.

Πέρα από τους τακτικισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η αλήθεια που και οι δύο προσπαθούν να κρύψουν σε σχέση με το Ασφαλιστικό των επαγγελματιών;

Οτι η διαφορά ανάμεσα στις ασφαλιστικές εισφορές Κατρούγκαλου και στις ασφαλιστικές εισφορές Βρούτση είναι μόλις λίγα ευρώ για τις οικονομικά ασθενέστερες κατηγορίες επαγγελματιών. Την ίδια στιγμή, σκόπιμα κρύβεται από τη συζήτηση ότι με το αντιασφαλιστικό μωσαϊκό που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ - και εδώ ο ν. Κατρούγκαλου ήταν όντως το κερασάκι στην τούρτα - οι συντάξεις των επαγγελματιών έχουν μειωθεί κατά 30-40%, τα αποθεματικά του πρώην ΟΑΕΕ έχουν εξαφανιστεί, τα όρια της συνταξιοδότησης έχουν εκτιναχθεί και οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί.

Και βέβαια, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπορεί να συζητάνε επί ώρες στα τηλεοπτικά πάνελ για το πόσες και τι είδους ρυθμίσεις χρειάζονται για να περιοριστούν τα χρέη των επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ, και το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο στο να υπάρχουν ορισμένες ευνοϊκές ρυθμίσεις, αποκρύπτουν όμως ότι και οι 3 αρνήθηκαν την πρόταση του Κόμματος να ελαφρύνουν τους επαγγελματίες από τα χρέη που οι ίδιοι τους φόρτωσαν.

Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ πριν απέρριψαν την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ και ανάμεσα στα άλλα προέβλεπε: Τη διαγραφή των τόκων και των προστίμων προς τον ΕΦΚΑ για τα χρέη ατομικής ασφάλισης για επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, όπως και τη διαγραφή του χρέους που αντιστοιχεί στην εισφορά Υγείας, αίτημα καθ' όλα δίκαιο, γιατί η Υγεία και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρέπει να είναι δωρεάν για όλο τον λαό.

Παράδειγμα δεύτερο, η συζήτηση για τη φορολόγηση των επαγγελματιών. Ενας μεγάλος καβγάς για το ποιος τους φοροαφαίμαξε και ποιος σήμερα θα τους ανακουφίσει, με κοστολογημένη, όπως λένε, πρόταση.

Οι επαγγελματίες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ήταν τότε, κατά τη διάρκεια της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, στην πιο δύσκολη δηλαδή στιγμή για τους περισσότερους από αυτούς λόγω γενικευμένης αναδουλειάς, όταν γιγαντώθηκε συνειδητά η φορολογία τους (με τους γνωστούς μνημονιακούς νόμους). Τότε, και με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, καθιερώθηκε το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος, επιβλήθηκε η προκαταβολή φόρου στο 100% και βεβαίως καθιερώθηκαν και δεκάδες άδικοι έμμεσοι φόροι που ψαλίδισαν παραπέρα το ήδη μειωμένο εισόδημα.

Η φοροεπιδρομή συνεχίστηκε με όλες τις κυβερνήσεις, και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ και επί ΣΥΡΙΖΑ και ξανά επί ΝΔ στη συνέχεια. Γιατί προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων ήταν και παραμένει η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, όχι οι ανάγκες των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών, καθώς και των μισθωτών. Ετσι, με συνοπτικές διαδικασίες, οι ΕΒΕ βρέθηκαν στο στόχαστρο της επίθεσης, στην ίδια όχθη με τους μισθωτούς, με τη μικρομεσαία αγροτιά.

Παράδειγμα τρίτο, η πρόσφατη περίοδος της πανδημίας, για την οποία εμφατικά η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει ότι στήριξε όπως μπορούσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες μπροστά στους «εξωγενείς» παράγοντες που ως διά μαγείας εμφανίστηκαν.

Είναι όμως έτσι;

Μα ήταν η ίδια η πολιτική της ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων, οι κατευθύνσεις της ΕΕ, που οδήγησαν σε ένα σύστημα Υγείας σμπαραλιασμένο και πλήρως εμπορευματοποιημένο, με τα απανωτά lockdown που έφεραν χιλιάδες επαγγελματίες σε κατάσταση ασφυξίας να επιβάλλονται ως φάρμακο διά πάσαν νόσον.

Σε αυτές τις συνθήκες, η μεγάλη πλειοψηφία, ακόμα και αν πήρε ορισμένες ενισχύσεις στο πλαίσιο του θεσμού της επιστρεπτέας προκαταβολής, αυτές εξανεμίστηκαν στη «μαύρη τρύπα» των οικονομικών υποχρεώσεων που γιγαντώθηκαν ελλείψει πραγματικού εισοδήματος. Να γιατί το ΚΚΕ τότε, απαιτούσε ουσιαστικά μέτρα στήριξης, όπως την προσωρινή επιδότηση των ατομικών εισφορών ασφάλισης και όχι την αναστολή τους, η οποία είχε τελικά αποτέλεσμα χιλιάδες σήμερα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Την ίδια στιγμή, δισεκατομμύρια ευρώ κατευθύνονταν με συνοπτικές διαδικασίες προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Χιλιάδες περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν σήμερα να κάνουν το βήμα

Επομένως, παρά τους πανηγυρισμούς της ΝΔ, τα γεγονότα είναι αμείλικτα.

-- Το 2022, σε συνθήκες ανάπτυξης, που κυρίως στηρίχτηκε σε ρεκόρ δημόσιων επενδύσεων που πήγαν στους καπιταλιστικούς ομίλους, το 47% των επαγγελματιών έχει μία τουλάχιστον ληξιπρόθεσμη οφειλή, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που ανησυχούν για τον κίνδυνο λουκέτου.

-- Το τρέχον 2023 διαγράφεται ακόμα πιο ζοφερό, αφού ο γενικός ρυθμός ανάπτυξης έπεσε ήδη στο 1/3, με την Ευρωζώνη να βρίσκεται σε ύφεση.

-- Δεν είναι τυχαίο ότι ένα μεγάλο μέρος των πλειστηριασμών που έχουν ανασταλεί αυτές τις μέρες από τα εργατικά σωματεία και το λαϊκό κίνημα, αφορούν κατοικίες ή και μαγαζιά επαγγελματιών.

Σε αυτούς λοιπόν τους χιλιάδες που ανησυχούν για το αύριο, που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, απευθυνόμαστε σήμερα και τους καλούμε να αξιοποιήσουν την πείρα τους: Να κάνουν το βήμα υπερψηφίζοντας μαζικά το ΚΚΕ.

Να γυρίσουν την πλάτη σε όλους όσοι τους έφεραν στη σημερινή κατάσταση και να στηρίξουν το ΚΚΕ, που στάθηκε στο πλευρό τους σε όλες τις συνθήκες, χωρίς αστερίσκους.

Τους καλούμε ισχυροποιώντας το ΚΚΕ να κόψουν τη φόρα σε όλους αυτούς που το κοινό τους κυβερνητικό πρόγραμμα - η Εαρινή Εκθεση της Κομισιόν - προαναγγέλλει νέα βάρη, νέα φοροεπιδρομή μέσω της «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης» και «αλλαγής της φορολογικής δομής των επαγγελματιών». Να στηρίξουν δηλαδή το μόνο κόμμα που θα πολεμήσει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους με όλες του τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη Βουλή.

Τους καλούμε να κάνουν το βήμα γιατί ξέρουν καλά και οι ίδιοι ότι στις συνθήκες της καπιταλιστικής αγοράς, όπου το μεγάλο ψάρι καταβροχθίζει το μικρό, με το ενδεχόμενο νέας οικονομικής κρίσης να είναι ορατό, μόνο το ΚΚΕ μπορεί να σταθεί με συνέπεια στο πλευρό τους μπαίνοντας μπροστά στον αγώνα για την κάλυψη των αναγκών τους.

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να σταθεί στο πλευρό του οργανωμένου λαού και να ασκήσει 100% μαχητική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση φέρνοντας στο επίκεντρο της συζήτησης και της πάλης τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, των μισθωτών, των επαγγελματιών, των αγροτών, όταν όλοι οι άλλοι θα προσφέρουν συναίνεση και θα καλούν σε νέες θυσίες για να θωρακιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό κάνει και σήμερα το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή, με τους βουλευτές του παρόντες σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, σε κάθε κλάδο και σε κάθε δήμο της χώρας, απέναντι σε κάθε πλειστηριασμό, σε κάθε δίκαιη αγωνιστική διεκδίκηση του μαζικού κινήματος των επαγγελματιών.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεσμεύεται ότι και στην επόμενη Βουλή, όπως έκανε και στην προηγούμενη, θα επαναφέρει τα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών:

-- Για τη μείωση της φορολογίας τους, την επανένταξή τους σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για όλες τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

-- Για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα και Ενέργεια.

-- Για τη διαγραφή των χρεών τους στις τράπεζες και την εφορία, διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του χρέους.

-- Για το δικαίωμα σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, προστασία από φυσικές καταστροφές, έξω από την εγκληματική λογική κόστους - οφέλους.

-- Για εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και ανάπαυσης για όλους, με κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο, με νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

-- Για απαγόρευση των πλειστηριασμών κάθε λαϊκής κατοικίας αλλά και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

Οσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός ο λαός!


Τ. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ