Παρασκευή 26 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες μεγάλες ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Νέα μεγάλα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά πραγματοποίησαν ΗΠΑ και Νότια Κορέα, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, με φόντο την ένταση των ανταγωνιστικών στρατιωτικών σχεδιασμών στην Κορεατική Χερσόνησο αλλά και σε όλο τον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, τα γυμνάσια ήταν τα πρώτα μιας σειράς 5 γύρων ασκήσεων μέχρι τα μέσα Ιούνη.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» αναφέρει ότι οι τρέχουσες ασκήσεις των δύο χωρών, που ονομάζονται «Συνδυασμένες ασκήσεις δύναμης πυρός εξολόθρευσης», είναι οι μεγαλύτερες του είδους τους, στις 11 φορές που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1977 που ξεκίνησαν.

Στις ασκήσεις συμμετείχαν 2.500 στρατιώτες και 610 οπλικά συστήματα, όπως μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα, drones, τανκς και πυροβολικό. Το σενάριό τους προσομοιώνει πλήγματα πυροβολικού και αεροπορικά χτυπήματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πρώτης γραμμής της Βόρειας Κορέας, ως απάντηση σε μια επίθεση.

Τα παραπάνω γυμνάσια συμπίπτουν χρονικά με τις «διαρροές» για αναβάθμιση της στρατιωτικής συμβολής της Σεούλ και στον πόλεμο στην Ουκρανία, μέσω ΗΠΑ. Αμερικανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων νοτιοκορεατικών βλημάτων πυροβολικού στις ΗΠΑ, με στόχο είτε την επανεξαγωγή τους στην Ουκρανία είτε την αντικατάσταση αμερικανικών πυρομαχικών που στέλνονται στο Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας, Ζέον Χα-Κιου, χαρακτήρισε μεν «ανακρίβειες» τα δημοσιεύματα για αποστολή νοτιοκορεατικών βλημάτων στην Ουκρανία, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι προχωρούν διμερείς συζητήσεις με τις ΗΠΑ για «την εξαγωγή πυρομαχικών», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Είπε δε ότι «έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις και αιτήματα και η κυβέρνησή μας θα λάβει τα προσήκοντα μέτρα, εξετάζοντας εκτενώς τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι ιαπωνικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι προχτές απογειώθηκαν καταδιωκτικά αεροπλάνα αφού εντόπισαν ρωσικά αεροσκάφη κοντά στις ιαπωνικές ακτές, το ένα στον Ειρηνικό Ωκεανό και το άλλο στην Ιαπωνική Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ