Παρασκευή 26 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα

Μπροστά στη νέα απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιούνη

Από την αγωνιστική παρέμβαση έξω από την Γκαλερί Λαφαγέτ στο Παρίσι
Από την αγωνιστική παρέμβαση έξω από την Γκαλερί Λαφαγέτ στο Παρίσι
Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Ιούνη, καθώς και σε πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις μπροστά στην απεργιακή μάχη, προχωρούν οι εργαζόμενοι της Γαλλίας, συνεχίζοντας να ζητούν την απόσυρση του νέου αντιασφαλιστικού νόμου που επέβαλε η κυβέρνηση Μακρόν, παρακάμπτοντας ακόμα και το αστικό κοινοβούλιο, προκειμένου να αυξηθούν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τα χρόνια δουλειάς για την απονομή πλήρους σύνταξης.

Πρόκειται για την 14η μέρα απεργιακής δράσης των τελευταίων μηνών στη Γαλλία, στο πλαίσιο ενός αγώνα που έχει εμπλουτίσει σημαντικά την πείρα όλου του εργαζόμενου γαλλικού λαού, αναδεικνύοντας τη δύναμη της σχεδιασμένης δράσης, του συντονισμού όσο το δυνατόν περισσότερων κλάδων, της ένταξης των ίδιων των εργαζομένων στη μάχη για την επιτυχία μιας απεργίας, με ομάδες περιφρούρησης, με δημιουργία ταμείων στήριξης απεργών κ.τ.λ.

Οι αγωνιστικές συνδικαλιστικές οργανώσεις προσπαθούν ακόμα μία φορά να αξιοποιήσουν και τη νέα απεργία, για να δυναμώσει συνολικά η πάλη για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, «ανοίγοντας» μια ευρεία γκάμα θεμάτων, μέσα και από τοπικές και θεματικές κινητοποιήσεις, με τις οποίες καλούν παράλληλα σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 6ης Ιούνη.

Χτες, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας έγινε κατάληψη στα γραφεία του αντίστοιχου τοπικού ΟΑΕΔ, ενάντια στην περαιτέρω εγκατάλειψη των ανέργων. Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ άλλων, στο όνομα της «ενεργούς στήριξης της απασχόλησης» (δηλαδή της πίεσης των ανέργων να δέχονται οποιαδήποτε θέση εργασίας τούς προτείνεται, ανεξάρτητα από ωράρια, αμοιβή, άλλες συνθήκες) προωθείται η επιβολή απλήρωτης δουλειάς, μέσα από προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας», με παράκαμψη κλαδικών συλλογικών συμβάσεων κ.τ.λ.

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι, εμποροϋπάλληλοι μαζί με την κλαδική τους Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Υπηρεσίες προχώρησαν σε κινητοποίηση έξω από τα πολυκαταστήματα της «Γκαλερί Λαφαγέτ», ζητώντας μεταξύ άλλων αύξηση μισθών, γενικά αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, σύνταξη στα 60.

Στις 8 Ιούνη θα συζητηθεί στη Βουλή πρόταση νόμου που υπέβαλε η κοινοβουλευτική ομάδα Liot, ζητώντας τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να επιστρέψουν στα 62, από 64 που ορίστηκαν με τα νέα μέτρα.

Την ίδια ώρα που διάφορες δυνάμεις επιχειρούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους σε νομικά «τερτίπια» στη Βουλή, ακόμα και η ίδια η συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου είναι αμφίβολη.

Είναι ενδεικτικό ότι η πρόεδρος της Βουλής, Γιαέλ Μπρον - Πιβέ, υποστήριξε πως η συγκεκριμένη πρόταση νόμου «αποτελεί ένα δόλωμα για τους πολίτες μας (...) τους κάνει να πιστεύουν ότι θα ανακληθεί η μεταρρύθμιση», προσθέτοντας ότι η Γερουσία είχε εγκρίνει «με μεγάλη πλειοψηφία τη μεταρρύθμιση έτσι όπως είναι». Η ίδια βέβαια «ξεχνάει» ότι η κυβέρνηση Μακρόν παρέκαμψε εντελώς τη Βουλή (Εθνοσυνέλευση) όταν είδε ότι δεν της «βγαίνουν τα κουκιά» για την έγκριση του νόμου, ενεργοποιώντας το περιβόητο άρθρο 49.3 του αστικού Συντάγματος...

Παράλληλα, βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας απευθύνθηκαν ήδη με επιστολή τους στον πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιων Οικονομικών της Βουλής, Ερίκ Κοκερέλ, αναφέροντας πως σύμφωνα με το άρθρο 40 του Συντάγματος «οι προτάσεις και οι τροπολογίες που διαμορφώνουν μέλη του κοινοβουλίου δεν γίνονται αποδεκτές όταν η υιοθέτησή τους θα προκαλούσε επιβάρυνση των δημόσιων πόρων ή τη δημιουργία ή επιδείνωση του δημόσιου χρέους»...

Απεργία σήμερα στην Ιταλία - Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Γενική απεργία οργανώνουν σήμερα στην Ιταλία η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) και η συνδικαλιστική ομοσπονδία FISI, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή δουλειά ενάντια στις «επισφαλείς» εργασιακές σχέσεις και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Στην απεργία αναμένεται να συμμετέχουν μεταξύ άλλων κλάδοι όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες, η καθαριότητα, η Υγεία, η Εκπαίδευση και οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε πάνω από 20 πόλεις της Ιταλίας.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργάτες της Ιταλίας και το συνδικάτο USB μπροστά στην απεργία, τονίζοντας τα εξής:

«Το συνδικάτο USB και οι εργαζόμενοι της Ιταλίας οργανώνουν την απάντησή τους στην επίθεση επιχειρηματικών ομίλων - ΕΕ - ιταλικής κυβέρνησης που επιβάλλουν φτώχεια, ανεργία, αύξηση του κόστους ζωής, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων για να υπηρετήσουν τα κέρδη του Κεφαλαίου.

Σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία, σε πολλές χώρες του κόσμου οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν στους δρόμους του αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων τους. Οι μεγάλοι απεργιακοί αγώνες της Ευρώπης απέδειξαν την τεράστια δύναμη της εργατικής τάξης, της τάξης που παράγει τον πλούτο και μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση.

Από αυτούς τους αγώνες αναδεικνύεται η ανάγκη της αγωνιστικής απάντησης των εργατών απέναντι στο σύστημα που γεννά φτώχεια και πολέμους. Αναδεικνύεται η ανάγκη να δυναμώσουν οι κοινοί αγώνες των εργατών της Ευρώπης, να δυναμώσει η αλληλεγγύη και ο συντονισμός ενάντια στον κοινό αντίπαλο.

Στεκόμαστε στο πλευρό των εργατών της Ιταλίας και στο συνδικάτο USB στον μεγάλο αγώνα τους για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων τους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην απεργία της 26ης Μάη στην Ιταλία».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org