Αγωγές, καταγγελίες και... «εγκαίνια» κατοικιών στη Συρία
Copyright 2023 The Associated |
Δημοσκόπηση της «KONDA Research», που έγινε 20-21 Μαΐου, δείχνει τον νυν Πρόεδρο της χώρας (επικεφαλής του ισλαμικού ΑΚΡ και υποψήφιο της «Λαϊκής Συμμαχίας»), Ρ. Τ. Ερντογάν, να συγκεντρώνει το 52,7%, έναντι 47,3% του Κ. Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού CHP και υποψήφιου της «Εθνικής Συμμαχίας» της αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης, η πλευρά Κιλιτσντάρογλου κατέθεσε μήνυση κατά του Ερντογάν, για τη δημοσίευση βίντεο που υπονοούσε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έχει σχέσεις με το PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν - χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Αγκυρα). Επιχειρώντας μάλιστα να ενισχύσει το προφίλ της αδιαλλαξίας απέναντι στους «τρομοκράτες», ο Κιλιτσντάρογλου ζητά με την αγωγή του σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρκικές λίρες (περίπου 47.000 ευρώ), που ανέφερε ότι θα προσφέρει σε ταμείο αφιερωμένο στη μόρφωση παιδιών νεκρών Τούρκων στρατιωτικών...
Οι σχετικές κατηγορίες από την πλευρά του Ερντογάν «πατάνε» πάνω στη στήριξη της υποψηφιότητας Κιλιτσντάρογλου από το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα HDP.
Την ίδια στιγμή, η συμπρόεδρος του HDP Περβίν Μπουλντάν εξέφρασε πάλι έμμεση πλην σαφέστατη στήριξη στον Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας πως «το περίεργο καθεστώς που δημιούργησαν ο Ερντογάν και οι εταίροι του είναι η αιτία των κοινωνικών προβλημάτων (...) Αυτό που θα ψηφιστεί στις 28 Μαΐου είναι αν αυτό το περίεργο καθεστώς θα συνεχιστεί ή όχι».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο νυν ΥΠΕΞ και στέλεχος του ΑΚΡ, Μ. Τσαβούσογλου, είπε ότι σήμερα η Τουρκία αποτελεί έναν «παγκόσμιο παίκτη» που «η δράση του εκτείνεται σήμερα σε μια ευρεία γεωγραφία», υποστηρίζοντας ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί υπό την ηγεσία Ερντογάν.
«Η Τουρκία είναι που προστατεύει τους συγγενείς της όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο», είπε μεταξύ άλλων, ενώ «παίνεψε» με έμφαση τον «διαμεσολαβητικό» ρόλο που η κυβέρνηση Ερντογάν διεκδικεί και για τη «διευθέτηση» της «κρίσης» στη Συρία (όπου διατηρεί δυνάμεις κατοχής).
Σημειωτέον ότι ήδη η Αγκυρα ανακοίνωσε σειρά κατασκευαστικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με καταριανούς ομίλους, για την ανέγερση κατοικιών σε συριακά εδάφη κοντά στη μεθόριο, με στόχο την «επανεγκατάσταση» χιλιάδων Σύρων προσφύγων, που εδώ και χρόνια αποτελούν «μπαλάκι» στα γεωπολιτικά παιχνίδια Τουρκίας - ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας κ.τ.λ.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών, Σ. Σοϊλού, φωτογραφήθηκε να βάζει τον «θεμέλιο λίθο» σε συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή αλ Γκαντούρα, μια συνοριακή λωρίδα στη Συρία που τελεί υπό τον έλεγχο τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Το θέμα της απομάκρυνσης των Σύρων προσφύγων από την Τουρκία είναι ένα από τα βασικά θέματα στην προεκλογική ατζέντα, με τον Κ. Κιλιτσντάρογλου να υπερθεματίζει ότι θα την υλοποιήσει μέσα σε έναν χρόνο...
Ολα αυτά ενώ στην περιοχή «φουντώνουν» επενδυτικά σχέδια και παζάρια, όπως αναδεικνύει και η αναθέρμανση της συζήτησης για τον αγωγό «East Med», ανεξάρτητα από το τι τελικά θα συμβεί.
Οπως αναμετέδωσαν κυπριακά ΜΜΕ, η Επιτροπή Εξωτερικών της ιταλικής Κάτω Βουλής ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει τον διάλογο με τις χώρες που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο έργο, «για αξιολόγηση της ανάπτυξής του, με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας Ενέργειας, στη βάση του διεθνούς γεωπολιτικού πλαισίου και των συνθηκών τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας».
Στη συζήτηση που είχε προηγηθεί - αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ - συμμετείχαν επικεφαλής ενεργειακών εταιρειών αλλά και οι πρέσβεις Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου, όπως και άλλοι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, πανεπιστημιακοί και ενεργειακοί εμπειρογνώμονες.
Το ψήφισμα ζητά ακόμα η ιταλική κυβέρνηση να δώσει «τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στις εθνικές ενεργειακές προμήθειες και στις παγκόσμιες πολιτικο-στρατηγικές ισορροπίες».
Στη συζήτηση ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, Π. Φορμεντίνι, έκανε λόγο (σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές) για «έναν «αγωγό των δημοκρατιών», δίδοντας έμφαση στον κεντρικό ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου στην ενεργειακή προμήθεια της Ιταλίας.
Περιγράφοντας ευρύτερα τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, το ψήφισμα εκτιμά τη Λιβύη ως έναν προμηθευτή αερίου «πολύ ασταθή», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι από την άλλη μεριά μια αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει «προοίμιο για μια εντονότερη αποκλιμάκωση» ακόμη και μεταξύ Αγκυρας - Αθήνας. Ο δε «EastMed» προτείνεται «ως ένας στρατηγικός διάδρομος χρήσιμος για να προωθηθεί η δυνατότητα των ανανεώσιμων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της μεταφοράς πράσινων αερίων όπως υδρογόνου»...