Παρασκευή 26 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σε ύφεση η γερμανική οικονομία

Οι γερμανικές «ενεργοβόρες» βιομηχανίες χάνουν έδαφος στον μονοπωλιακό ανταγωνισμό λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών Ενέργειας
Οι γερμανικές «ενεργοβόρες» βιομηχανίες χάνουν έδαφος στον μονοπωλιακό ανταγωνισμό λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών Ενέργειας
Σε φάση ύφεσης εισήλθε και επίσημα η γερμανική οικονομία, καθώς, όπως ανακοινώθηκε χτες, συμπλήρωσε δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ είχε προηγηθεί μείωση κατά 0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Οι αναλύσεις των αστικών επιτελείων εστιάζουν στη μεγάλη αύξηση στις τιμές της Ενέργειας και στις συνέπειές της στη μείωση της κατανάλωσης.

Σε ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας επισημαίνεται πως τα γερμανικά νοικοκυριά ξόδεψαν πολύ λιγότερα χρήματα το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς μείωσαν την καταναλωτική δαπάνη κατά 1,2%, αποφεύγοντας να ξοδέψουν χρήματα για ρούχα, έπιπλα, αυτοκίνητα κ.λπ.

Οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν επίσης σημαντικά κατά 4,9% στο τρίμηνο.

Αντίθετα, οι επενδύσεις αυξήθηκαν το α' τρίμηνο, μετά από ένα αδύναμο β' εξάμηνο του 2022. Οι επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι επενδύσεις στις κατασκευές αυξήθηκαν κατά 3,9%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας «Pantheon Macroeconomics», Κλ. Βίστεσεν, σχολίασε πως η γερμανική οικονομία «όντως έπεσε σε ύφεση στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς το σοκ στις τιμές της Ενέργειας επιβάρυνε τις δαπάνες των καταναλωτών». Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι απίθανο το γερμανικό ΑΕΠ να συνεχίσει να υποχωρεί τα επόμενα τρίμηνα, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν διαπιστώνεται ως πιθανή κάποια «ισχυρή ανάκαμψη».

Οι οικονομολόγοι της Commerzbank από την πλευρά τους εκτιμούν ότι μια ύφεση κατά το β' εξάμηνο φαίνεται τώρα πιο πιθανή.

Σύμφωνα δε με στοιχεία της Bundesbank, ο πληθωρισμός στη Γερμανία εξακολουθεί να υπερβαίνει το 7% (ήταν 7,2% τον Απρίλιο) και δεν αναμένεται να υποχωρήσει γρήγορα.

ΙΕΑ: Μεγαλώνει η ψαλίδα υπέρ των επενδύσεων στην «καθαρή» Ενέργεια

Στο μεταξύ, διευρύνονται οι «πράσινες» μπίζνες για τα κέρδη των μονοπωλίων. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι επενδύσεις σε «καθαρή» Ενέργεια θα επεκτείνουν το προβάδισμά τους έναντι των επενδύσεων για τα ορυκτά καύσιμα το 2023.

Οπως επισημαίνει, για πρώτη φορά οι επενδύσεις για παραγωγή Ενέργειας από ηλιακά πάρκα θα ξεπεράσουν τις δαπάνες για την παραγωγή πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο ΙΕΑ ανέφερε πως οι ετήσιες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 25% από το 2021, σε σύγκριση με την αύξηση κατά ένα 15% για τα ορυκτά καύσιμα.

Επίσης, περίπου το 90% των δαπανών για την «καθαρή» Ενέργεια προέρχεται από προηγμένες οικονομίες και την Κίνα. Αναφέρεται ακόμα ότι οι επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να είναι οι διπλάσιες από τα επίπεδα που χρειάζονται για να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα.

Ο διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε χαρακτηριστικά πως πλέον σε κάθε δολάριο που επενδύεται στα ορυκτά καύσιμα, αντιστοιχούν περίπου 1,7 δολάρια που πηγαίνουν στην «καθαρή» Ενέργεια, ενώ πριν από πέντε χρόνια η αναλογία αυτή ήταν 1 προς 1.

Περίπου 2,8 τρισ. δολάρια πρόκειται να επενδυθούν παγκοσμίως στην Ενέργεια το 2023, από τα οποία πάνω από 1,7 τρισ. αναμένεται να πάνε στις ΑΠΕ, στην πυρηνική ενέργεια, στα ηλεκτρικά οχήματα και στη βελτίωση της απόδοσης. Περίπου 1 τρισ. δολάρια θα δοθούν στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και τον άνθρακα, η ζήτηση για τον οποίο θα φτάσει και σε υψηλό όλων των εποχών ή το εξαπλάσιο του επιπέδου που χρειάζεται το 2030 για να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Ο οργανισμός παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ έχει κατά καιρούς σχολιάσει ότι η απαίτηση του IEA για περιορισμό ή ανάσχεση των επενδύσεων στο πετρέλαιο υπονομεύει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και την ανάπτυξη.

Ουκρανία: Προς νέα αύξηση των δασμών στο ρωσικό πετρέλαιο

Σε νέα σημαντική αύξηση των δασμών τράνζιτ στο ρωσικό πετρέλαιο, που κατευθύνεται στην Ευρώπη μέσω του δικτύου αγωγών Druzhba που περνά από ουκρανικό έδαφος, ετοιμάζεται να προχωρήσει το Κίεβο.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου «TASS» αναφέρεται πως οι δασμοί για το αργό πετρέλαιο προς Ουγγαρία και Σλοβακία θα αυξηθούν κατά 3,4 ευρώ ανά τόνο (στα 17 ευρώ). Η αύξηση είναι της τάξης του 25%. Η σχεδιαζόμενη αύξηση είναι η δεύτερη από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε η Ουκρανία αύξησε τους δασμούς κατά 18,3%.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org