Παρασκευή 26 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πάρτι

500 χάμπουργκερ, 700 τσίζμπεργκερ, 400 μπέργκερ για «βετζετέριαν», 600 σάντουιτς με κοτόπουλο, 700 χοτ ντογκ, πρέτσελ, βότκα, μπίρες, κρασί, αναψυκτικά και παγωτά. Αυτά πάνω - κάτω περιλαμβάνει ως «πρώτα» το μενού που ετοιμάζει η αμερικάνικη πρεσβεία για τη δεξίωση προς τιμήν της 4ης Ιουλίου, που θα γίνει στις 29 Ιούνη στην Αθήνα, τέσσερις μέρες ακριβώς μετά τις εκλογές. Προσκεκλημένα θα είναι 1.500 άτομα, σχεδόν διπλάσια από πέρυσι, όταν προσκεκλημένοι ήταν 800. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται ασφαλώς στελέχη της επόμενης κυβέρνησης, αλλά και της επόμενης αντιπολίτευσης, αξιωματικής και μη, δηλαδή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και λοιπών πλην ΚΚΕ. Και μπορεί το μενού να θυμίζει λίγο ...αμερικάνικο παιδικό πάρτι, όμως καθόλου τέτοιο δεν είναι. Εχοντας «καθαρίσει» με τις εκλογές, από τα βασικά «πιάτα» αυτής της μάζωξης υπό τον πρέσβη Τσούνις θα είναι τα ανοιχτά και φλέγοντα ζητήματα στην περιοχή, με πρώτο τα Ελληνοτουρκικά, αφού και στην Τουρκία θα υπάρχει πλέον καινούργια κυβέρνηση. Ετσι, με κάποιον ...διαβολικό τρόπο το «πάρτι» της πρεσβείας θα είναι το πρώτο «κοινωνικό γεγονός» όπου, μετά τους προεκλογικούς καβγάδες, όλοι τους θα έχουν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και στις διευθετήσεις που προωθούνται στην περιοχή, στο όνομα της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Βεβαίως

«Βεβαίως πάμε να κυβερνήσουμε με τη ΝΔ, με προγραμματικό πλαίσιο, δηλαδή τρία πράγματα αδιαπραγμάτευτα»... Καθαρά και ξάστερα το είπε χτες η εκλεγμένη με το ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ. Αυτό, λοιπόν, εννοεί το ΠΑΣΟΚ όταν ζητά να το ψηφίσουν για να είναι ...«ισχυρή αντιπολίτευση». Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά μεταπτυχιακά στην εξαπάτηση του λαού εδώ και δεκαετίες. Ζητά να γίνει αντιπολίτευση στη ΝΔ και ταυτόχρονα δηλώνει έτοιμο να κυβερνήσει μαζί της. Το ίδιο έκανε και στις προηγούμενες εκλογές, κρατώντας το «δίπορτο» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και το ερώτημα είναι: Γίνεται το ΠΑΣΟΚ να αντιπολιτευθεί την ίδια πολιτική που υπηρέτησε ως κυβέρνηση, αλλά και ως αντιπολίτευση, όπως έκανε άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ; Αμ δεν γίνεται... Και δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακριά. Ο σημερινός πρόεδρός του ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ όταν ψηφιζόταν το 2ο μνημόνιο. Στην κοινοβουλευτική του ομάδα υπάρχουν στελέχη που «κόσμησαν» αντιλαϊκές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις με τη ΝΔ. Και το «καλύτερο»; Υπεύθυνος προγράμματος του ΠΑΣΟΚ είναι ο Χριστοδουλάκης, τέως υπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας - Οικονομικών, ο οποίος είχε προτείνει να αντικατασταθεί το μνημόνιο από «μια νέα Συμφωνία αρχών και αμοιβαίων δεσμεύσεων, που θα περιλαμβάνει δημοσιονομικούς στόχους όπως τα κριτήρια του Μάαστριχτ»...

Μοναδική!

«Προβληματισμοί» για τη «θεσμική ανισορροπία» και για το «κενό» που υπάρχει στο «υπουργείο αντιπολίτευσης» συζητιούνται αυτές τις μέρες από τα αστικά επιτελεία, στον απόηχο του αποτελέσματος των εκλογών και ενόψει των επόμενων. Ανάλογους προβληματισμούς εκφράζουν όμως και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αλ. Χαρίτσης, που δήλωσε ότι «απαιτούνται νέοι όροι ισορροπίας στο πολιτικό σύστημα» και γι' αυτό πρέπει να ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο καημός όλων είναι για τη ...«θεσμική ισορροπία» στον χάρτη του πολιτικού συστήματος που θα διαμορφωθεί μετά τις επόμενες εκλογές, ώστε αυτός να επιτρέπει τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις και συναινέσεις, μπροστά στα χειρότερα που ετοιμάζουν για τον λαό. Το ίδιο έκαναν άλλωστε και στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να συναινούν επί της ουσίας με τη ΝΔ σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα και γι' αυτό να ψηφίζουν την πλειοψηφία των νομοσχεδίων της, ενώ στα επιμέρους χάρασσαν κάλπικους διαχωρισμούς. Οι «αγωνίες» της αστικής τάξης και των κομμάτων της, όμως, είναι «κόκκινο πανί» για τον λαό. Μόνη δική του έγνοια δεν μπορεί να είναι άλλη από το πώς θα οργανώσει από καλύτερες θέσεις τον αγώνα και τις διεκδικήσεις του απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο ενισχύοντας το ΚΚΕ στις 25 Ιούνη: Τον πραγματικό αντίπαλο της πολιτικής που στηρίζει τα κέρδη των λίγων ματώνοντας τους πολλούς. Τη μοναδική δύναμη αντιπολίτευσης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Σκούρα

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος συνεχίζεται μπροστά στις νέες εκλογές, όπως και η ζύμωση για την αναθεώρηση του άρθρου 16, με τον πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ι. Γρυσπολάκη, να σημειώνει: «Να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16 ούτως ώστε να επιτρέπεται η λειτουργία και μη κρατικών πανεπιστημίων. Δεν λέω μη κερδοσκοπικών, διότι όλα είναι κερδοσκοπικά. Ακόμη και τα δημόσια πανεπιστήμια τα σημερινά λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια προσπαθώντας να προσελκύσουν καλούς καθηγητές, να προσελκύσουν ερευνητικά προγράμματα, αναπτυξιακά προγράμματα, για να μπορέσουν να έχουν χρήματα για να αναπτυχθούν κ.λπ.». Με μια φράση, ο γνωστός υπέρμαχος της επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια έδωσε τη «μεγάλη εικόνα» της κατάστασης στην οποία έχει φέρει σήμερα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Το «πανεπιστήμιο ΑΕ», που αναζητάει χρήματα από την πώληση «υπηρεσιών», «χτίζεται» βήμα - βήμα όλα αυτά τα χρόνια, με την κάθε επόμενη κυβέρνηση να προσθέτει το «κάτι παραπάνω» σ' αυτό που άφησε η προηγούμενη. Τώρα, η αλλαγή στο άρθρο 16 προβάλλει ως το επόμενο μεγάλο βήμα, στο οποίο πρωταγωνιστεί η ΝΔ και στο οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετέχουν. Τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα, αν όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε το αγωνιστικό φοιτητικό κίνημα, με πρωτοπόρες τις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που απέτρεψαν αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, καθυστέρησαν μέτρα, έβαλαν στην ατζέντα των διεκδικήσεων τα σύγχρονα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα. Αυτούς θα βρουν μπροστά τους η επόμενη κυβέρνηση και τα κόμματα - συναυτουργοί στο σχεδιαζόμενο έγκλημα της αναθεώρησης του άρθρου 16. Και να είναι σίγουροι ότι θα τα βρουν σκούρα!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1924 Οι ναυτεργάτες κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας με αίτημα την αύξηση των αποδοχών. Ακολουθούν σιδηροδρομικοί, αρτεργάτες, ηλεκτροτεχνίτες και υποδηματεργάτες. Στις 11 Ιούνη η κυβέρνηση κηρύσσει επιστράτευση.

1926 Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης και τρομπετίστας της τζαζ Μάιλς Ντέιβις.

1930 Αιματηρές συγκρούσεις ξεσπούν στη Μαρτίνα Φράνκα της Ιταλίας ανάμεσα σε αγρότες και φασίστες. Οι αγρότες έστησαν οδοφράγματα, έκοψαν τους δρόμους και τις τηλεφωνικές γραμμές. Οι εξεγερμένοι επιτέθηκαν κατά των γραφείων του φασιστικού κέντρου και τα έκαψαν. Η φασιστική κυβέρνηση του Μουσολίνι έστειλε στρατό και τεθωρακισμένα για να καταστείλει την εξέγερση. Κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 300 συλλήψεις.

1933 Η κυβέρνηση Ντόλφους στην Αυστρία θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα.

1940 Αρχίζει η μάχη της Δουνκέρκης. Ο βρετανικός στόλος καταφέρνει να μεταφέρει στη Μ. Βρετανία 300.000 Βρετανούς και 40.000 Γάλλους στρατιώτες, που είχαν περικυκλωθεί και καθηλωθεί από τον προελαύνοντα γερμανικό στρατό στις ακτές, αφήνοντας ωστόσο πίσω τους σημαντικότατο οπλισμό και άλλο υλικό.

1941 Ο στρατηγός Φρέιμπεργκ, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Κρήτη, διατάζει την εκκένωση του νησιού.

1941 Ξεκινά στην κατεχόμενη από τους ναζί βόρεια Γαλλία δεκαπενθήμερη απεργία των ανθρακωρύχων, υπό την καθοδήγηση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Πάνω από 100.000 ανθρακωρύχοι παίρνουν μέρος στην απεργία.

1942 Υπογράφεται στο Λονδίνο σοβιετοβρετανικό Σύμφωνο συμμαχίας στον πόλεμο κατά της χιτλερικής Γερμανίας, καθώς και μεταπολεμικής συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας.

1943 Τμήμα του ΕΛΑΣ του Αρχηγείου Ρούμελης χτυπά φάλαγγα ιταλικού τάγματος στο 51ο χλμ. του δρόμου Γραβιάς - Αμφισσας και το διαλύει.

1946 Συνέρχεται το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο Γυναικών. Σε αυτό λαμβάνουν μέρος 450 αντιπρόσωποι από 200 γυναικείους συλλόγους της χώρας. Θέματα: Οι σκοποί της ίδρυσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γυναικών, η συμβολή της γυναίκας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, τα πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα της γυναίκας και η φροντίδα για το παιδί.

1955 Ο Ν. Χρουστσόφ επισκέπτεται το Βελιγράδι και καταδικάζει τη μέχρι τότε πολιτική της ΕΣΣΔ απέναντι στη Γιουγκοσλαβία.

1965 Αρχίζει στη Λαμία η δίκη στελεχών του ΚΚΕ και της ΕΔΑ με τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής, της πρόκλησης σωματικών βλαβών, κ.ά. στη διάρκεια εκδήλωσης στον Γοργοπόταμο (29/11/1964). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής είχε σημειωθεί έκρηξη η οποία σκότωσε 13 και τραυμάτισε 45 άτομα. Στις 17/6 καταδικάστηκαν οι Γεράσιμος Αυγερόπουλος, Αννα Σολωμού, Κώστας Τασσόπουλος, Φωτεινή Σπυράτου, Δημήτρης Χριστόπουλος, κ.ά., σε ποινές φυλάκισης 7 μηνών έως 3 χρόνων.

1966 Η Γουιάνα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Μ. Βρετανία.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ