Παρασκευή 26 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Υπέκυψε η ηλικιωμένη που τραυμάτισε αστυνομικός με τέιζερ

Υπέκυψε τελικά η 95χρονη που στις 17 Μάη εισήχθη στο νοσοκομείο, αφού αστυνομικός την τραυμάτισε με τέιζερ μέσα στο γηροκομείο όπου έμενε.

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί κλήθηκαν στον οίκο ευγηρίας «Yallambee Lodge» μετά από καταγγελίες του προσωπικού για «μία γυναίκα οπλισμένη με μαχαίρι». Από τη μεριά τους ισχυρίστηκαν ότι πρώτα παρακάλεσαν την 95χρονη να αφήσει ένα οδοντωτό μαχαίρι για κρέας που κρατούσε και κατευθυνόταν προς το μέρος τους «με αργό ρυθμό», στηριζόμενη στην πατερίτσα. Αφού δεν το έκανε, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση τέιζερ σε βάρος της. Σημειωτέον, η ηλικιωμένη έπασχε από άνοια. Πέφτοντας στο δάπεδο, η γυναίκα χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι.

Ο 33χρονος αστυνομικός που χρησιμοποίησε το τέιζερ τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ σε βάρος του απαγγέλθηκαν και κατηγορίες για πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών από ...απερισκεψία. Θα προσαχθεί στο δικαστήριο στις 5 Ιούλη.

Αυστραλιανά ΜΜΕ μετέδιδαν για τη γυναίκα που θεωρήθηκε τόσο «επικίνδυνη» ότι ζύγιζε 43 κιλά και είχε ύψος 1,51 μέτρα. Εκπρόσωπος της οικογένειάς της δήλωσε: «Το ερώτημα είναι, πώς θεωρήθηκε κατάλληλη η χρήση τέτοιου επιπέδου βίας ενάντια σε μια γυναίκα 95 ετών;».

Ο θάνατος της 95χρονης επανέφερε στο προσκήνιο τις διαστάσεις που αποκτά η αστυνομική βία σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Αυξάνεται ο ρατσισμός εναντίον μεταναστών εργατών

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, όπως προκύπτει από έκθεση του Ινστιτούτου Grattan για την Αυστραλία 1 στους 6 μετανάστες, αλλά και 1 στους 10 Αυστραλούς εργαζόμενους, αμείβονται με λιγότερο από το εθνικό κατώτατο μεροκάματο (21,38 δολάρια Αυστραλίας - αντιστοιχούν σε περίπου 13 ευρώ). Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι μέχρι και το 16% των μεταναστών που έφτασαν πρόσφατα στη χώρα (περίπου 82.000) αμείβονται κάτω από το εθνικό κατώτατο μεροκάματο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους Αυστραλούς εργάτες είναι 9%.

Μάλιστα, το 8% των νέων μεταναστών αμείβονται με λιγότερα από τρία δολάρια την ώρα.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζουν επίσης άλλες απειλές, π.χ. ρατσισμό και διακρίσεις, κατάσχεση των διαβατηρίων τους, καταγγελίες στο υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων ή εξαναγκασμό να πληρώσουν έναν εργοδότη ή μεσάζοντα για την απόκτηση εργασίας ή βίζα.

Το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των εργαζομένων φτάνει το 4,5%. Σε ανάλογα δεινή θέση με τους μετανάστες βρίσκονται και οι νέοι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με την έκθεση, όσοι ήταν μεταξύ 20 και 29 ετών είχαν σχεδόν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αμείβονται λιγότερο από τους εργαζόμενους ηλικίας μεταξύ 30 και 39 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ