Παρασκευή 26 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Παρουσίαση νέου βαλλιστικού πυραύλου

Λίγες μέρες μετά τις νέες απειλές του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Χέρτσι Χαλέβι, για πιθανή «προληπτική» επίθεση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, Μοχάμεντ Ρεζά Αστιάνι, παρουσίασε έναν βαλλιστικό πύραυλο τέταρτης γενιάς με βεληνεκές 2.000 χλμ.

«Ο νεότερος βαλλιστικός πύραυλος του Ιράν, το πιο πρόσφατο προϊόν του Οργανισμού Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών του υπουργείου Αμυνας, παρουσιάστηκε σήμερα σε τελετή, στην οποία παρέστη ο υπουργός», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο IRNA.

Πρόκειται για την τέταρτη γενιά του βαλλιστικού πυραύλου «Khorramshahr», που φέρει την ονομασία «Khaibar», με κεφαλή βάρους 1.500 κιλών.

Η παρουσίαση γίνεται στο φόντο των γνωστών «ανησυχιών» των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών για το σύγχρονο βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και για την ενίσχυση της παρέμβασης της Κίνας στην περιοχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη συμφωνία «εξομάλυνσης» μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, που υπογράφηκε στο Πεκίνο με κινεζική διαμεσολάβηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ