Παρασκευή 26 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Βλέπουν» Κινέζους χάκερς σε κρίσιμες υποδομές

Διείσδυση σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και ευαίσθητες υποδομές ασφαλείας των ΗΠΑ καταλογίζεται στην κινεζική ομάδα χάκερ «Volt Typhoon», που φέρεται ότι χρηματοδοτείται από τις κινεζικές κρατικές αρχές.

Τα πρώτα ευρήματα του κινεζικού κακόβουλου λογισμικού εντοπίστηκαν τον περασμένο Φλεβάρη, κατά τις έρευνες των αρχών των ΗΠΑ με αφορμή το κινεζικό αερόπλοιο που κατέρριψαν αργότερα πάνω από την Αλάσκα για λόγους ασφαλείας. Τότε εντόπισαν το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο βρίσκεται στην αμερικανική υπερπόντια βάση της Νήσου Γκουάμ στον Ειρηνικό, και όπως λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι και στελέχη της «Microsoft», αυτό διείσδυσε σε «κρίσιμες υποδομές», από τηλεπικοινωνίες μέχρι κόμβους μεταφορών.

Υπηρεσίες πληροφοριών και από άλλες χώρες, που είναι γνωστές ως «Πέντε Μάτια» (Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Βρετανία), σε σχετική έκθεση αναφέρουν ότι αντίστοιχες ενέργειες ενδέχεται να σημειωθούν και αλλού στον κόσμο.

Τους ισχυρισμούς αυτούς απέρριψε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, κάνοντας λόγο για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» που ξεκίνησε η Ουάσιγκτον για γεωπολιτικούς λόγους. «Σχετικές αναφορές από δυτικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν αποδείξεις», τόνισε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι οργανισμοί επηρεάστηκαν, αλλά η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) επεσήμανε ότι συνεργάζεται με εταίρους της και με το FBI για να εντοπίσει τυχόν παραβιάσεις. Οι χώρες αυτές εκτίμησαν ότι ενδέχεται να έχουν γίνει επίσης στόχος των κυβερνοπειρατών.

Αναλυτές της «Microsoft» δήλωσαν «με μέτρια βεβαιότητα» ότι αυτή η κινεζική ομάδα, γνωστή με το όνομα «Volt Typhoon», αναπτύσσει ικανότητες οι οποίες θα μπορούσαν «να προκαλέσουν προβλήματα σε κρίσιμες υποδομές τηλεπικοινωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ασίας στη διάρκεια μελλοντικών κρίσεων».

Η διευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών, Τζεν Ιστερλι, με τη σειρά της προειδοποίησε για τη «Volt Typhoon», κατηγορώντας την Κίνα ότι διεξάγει επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο για να κλέψει την πνευματική ιδιοκτησία και ευαίσθητα δεδομένα οργανισμών κρίσιμων υποδομών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ