Παρασκευή 26 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
«Αυξήσεις» που συνεπάγονται ... μειώσεις του εργατικού εισοδήματος

Υπέγραψαν τα εργοδοτικά - κυβερνητικά συνδικάτα

Μια Συλλογική Σύμβαση από την οποία οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι επιχειρήσεις και οι μεγαλοεργοδότες, ενώ «προστατεύεται» η ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι το λαϊκό εισόδημα, υπογράφτηκε αυτόν τον μήνα στην Ισπανία ανάμεσα στα εργοδοτικά - κυβερνητικά συνδικάτα CCOO και UGT, στα οποία κυριαρχούν οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, και τις εργοδοτικές ενώσεις CEOE (Ισπανική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Οργανώσεων) και CEPYME (Ισπανική Συνομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων), με τις «ευλογίες» της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.

Η 5η Συμφωνία για την Απασχόληση και τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις δεν εφαρμόζεται άμεσα, αλλά αποτελεί, όπως και οι προηγούμενες συμφωνίες, ένα σύνολο συστάσεων που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τις διαπραγματεύσεις διαφόρων κλαδικών και επιχειρησιακών ΣΣΕ.

Ετσι, η συμφωνία... προτρέπει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς κατά 4% το 2023, 3% το 2024 και 3% το 2025, με την επισήμανση για επιπλέον 1% αύξηση, αν ο πληθωρισμός τις υπερβεί. Μάλιστα, η αύξηση αυτή θα εφαρμόζεται το επόμενο έτος, όχι αναδρομικά.

Ολα, δηλαδή, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Ο πληθωρισμός ήδη από ...πέρυσι έχει υπερβεί αυτές τις αυξήσεις και έχει ροκανίσει τους μισθούς, τις συντάξεις, τα όποια επιδόματα.

Από το 2021 στο 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 5,3%. Το 2022, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,4%, τρεις φορές περισσότερο από τους μισθούς (2,8%). Επομένως, οι «αυξήσεις» μισθών που έχουν προγραμματιστεί για το 2023, το 2024 και το 2025 όχι μόνο δεν είναι ουσιαστικές, δεν είναι καν ...αυξήσεις.

Μόνο τον Απρίλη, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξάνεται σε 4,1% από 3,3% τον Μάρτη. Συνεχίστηκε η αύξηση των τιμών των τροφίμων: Τον Απρίλη η άνοδός τους σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι διαμορφώθηκε στο 12,9%, έναντι 16,5% έναν μήνα νωρίτερα. Σημειώθηκε, δηλαδή, αύξηση με πιο αργούς ρυθμούς, με την Τράπεζα της Ισπανίας να προειδοποιεί ότι η τιμή των τροφίμων θα αυξάνεται για αρκετούς ακόμη μήνες.

Τα συνδικάτα υλοποίησαν το κάλεσμα του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Π. Σάντσεθ, για «κοινωνική ειρήνη», ο οποίος σημειώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει την Ισπανία «μια χώρα που αναπτύσσεται, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και που εγγυάται τις συντάξεις με κοινωνική ειρήνη»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ