Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
Κλείνουν το μοναδικό παιδοψυχιατρικό τμήμα σε Δυτική Αττική, Πειραιά και Αιγαίο!

Στη Βουλή από το ΚΚΕ το «λουκέτο» που σχεδιάζεται για την Παιδοψυχιατρική Κλινική του Τζανείου

Λουκέτο ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Τζάνειου Νοσοκομείου, στο μοναδικό παιδοψυχιατρικό τμήμα για ηλικίες έως 14 ετών που καλύπτει τις περιοχές της Δυτικής Αττικής, του Πειραιά και όλου του Αιγαίου!

Πρόκειται για τμήμα, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1983 και εξυπηρετεί πάνω από 1.000 νέα περιστατικά ανά έτος. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος περιλαμβάνουν τα Εξωτερικά Ιατρεία, τη Μονάδα Εσωτερικής Νοσηλείας και τη Διασυνδετική Συμβουλευτική Υπηρεσία, η οποία παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιατρικά τμήματα τόσο στο Τζάνειο όσο και σε άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Στα Εξωτερικά Ιατρεία γίνονται διαγνωστικές εκτιμήσεις και θεραπευτικές αξιολογήσεις, οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά βρεφικής, προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας έως τα 14 έτη. Η Μονάδα Εσωτερικής Νοσηλείας είναι η μοναδική που λειτουργεί στη 2η ΥΠΕ, έχει δύναμη 5 κλινών, με δυνατότητα νοσηλείας παιδιών και εφήβων έως 16 ετών. Επιπλέον, το Τμήμα αντιμετωπίζει επείγοντα περιστατικά τις μέρες γενικής εφημερίας του νοσοκομείου. Ταυτόχρονα, πραγματοποιεί πραγματογνωμοσύνες σε κάθε είδους περιστατικό κακοποίησης ανηλίκων. Επίσης, αποτελεί κέντρο πρακτικής εκπαίδευσης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδαστών ψυχολογίας, εργοθεραπείας και λογοθεραπείας από όλη την επικράτεια.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα αξιοποιήσει τη δωρεά που υπάρχει για ανακαίνιση κτιριακών εγκαταστάσεων στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγ. Βαρβάρα» και μεταφορά εκεί του τμήματος που λειτουργεί σήμερα στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Αυτή η μεταφορά όμως συνοδεύεται από συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού αυτές θα αφορούν αποκλειστικά εφήβους άνω των 14 ετών.

ΚΚΕ: Να αναπτυχθεί αντί να κλείσει!

Το σοβαρό αυτό θέμα φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που καταθέτει στον αρμόδιο υπουργό Υγείας, τονίζοντας: «Ουσιαστικά πρόκειται για σχέδιο περαιτέρω συρρίκνωσης των ήδη ελάχιστων και ανεπαρκών δημόσιων δομών για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, παίρνοντας υπόψη και τη σχεδόν παντελή έλλειψη αντίστοιχων δημόσιων δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Η στελέχωση του τμήματος εφηβικής ψυχικής υγείας στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής "Αγ. Βαρβάρα" δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της υπάρχουσας δομής του Τζάνειου, με όλο το παραπάνω εύρος λειτουργίας.

Αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ εντάσσεται στην υλοποίηση της πολιτικής περιορισμού των κρατικών δαπανών για τις ανάγκες της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων, στον περαιτέρω περιορισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών και ανάθεση στην "ατομική ευθύνη" των οικογενειών να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους».

Και οι βουλευτές του Κόμματος αναδεικνύουν ότι οι ανάγκες του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού και των οικογενειών τους απαιτούν πρώτον να μην κλείσει, αλλά να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί η στελέχωση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Τζάνειου Νοσοκομείου. Δεύτερον να αναπτυχθεί και να στελεχωθεί αντίστοιχη Κλινική στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγ. Βαρβάρα». Και τρίτον να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο υγειονομικό και άλλο προσωπικό τα δημόσια κέντρα ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της ΠΦΥ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εργαζόμενοι πέτυχαν να ανασταλεί το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής(2023-02-08 00:00:00.0)
Εγκαινίων ...συνέχεια χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού(2022-12-20 00:00:00.0)
Συμβόλαια με ιδιωτικές κλινικές για τη μετατροπή του «Μαμάτσειου» σε μιας νόσου(2021-04-13 00:00:00.0)
Απαράδεκτη η κατάσταση για εργαζόμενους και ασθενείς στην Ψυχιατρική Κλινική(2017-08-05 00:00:00.0)
Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ανάγκες(2014-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ