Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΛΕΣΒΟΣ
Στους δρόμους για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου

Μαζική κινητοποίηση με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με το νεκρό βρέφος

Με μια μεγάλη κινητοποίηση, που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για τη στήριξη του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου στο νησί της Λέσβου, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής με σημαντική τη συμμετοχή εργαζομένων, γυναικών, μαθητών, διατράνωσαν ότι η Υγεία - εμπόρευμα κοστίζει ζωές. Αφορμή στάθηκε το πρόσφατο τραγικό περιστατικό της μεταφοράς νεκρού βρέφους με ΙΧ αυτοκίνητο, λόγω της έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου.

Η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η υποστελέχωση όλων των Κέντρων Υγείας του νησιού, οι τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό και στο Βοστάνειο Νοσοκομείο διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση, όπως τόνισαν οι διαδηλωτές, που πρέπει να «γράφουν χιλιόμετρα» ακόμη και για τις πιο απλές εξετάσεις. Στην ίδια περιοχή, ο κόσμος κατά τους θερινούς μήνες πολλαπλασιάζεται, με αποτέλεσμα τα κενά να πλήττουν και τους επισκέπτες του νησιού. Στην ίδια μάλιστα περιοχή έλαβαν χώρα οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, στην ίδια περιοχή βρίσκεται η σεισμόπληκτη Βρίσα, αφημένη στην τύχη της, ενώ ακόμα και σήμερα πυρόπληκτοι και σεισμόπληκτοι δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100%.

Στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ανταποκρίθηκε πλήθος φορέων και συγκεκριμένα εκπρόσωποι από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ, τον Σύλλογο Εργαζομένων Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Σωματεία Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Βόρειου Αιγαίου, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου και Βρίσας, του Λυκείου Πολιχνίτου, την Ομάδα Δασοπυρόσβεσης Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου και τον Μορφωτικό Σύλλογο της περιοχής, τον Χορευτικό Σύλλογο «Μπάλος», τον Σύλλογο Πολυχνιατών και τον Σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας, τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Βρίσας «Αγ. Παντελεήμων».

Καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης αλλά και μέρες τώρα, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα συνέλεγαν υπογραφές με τα αιτήματα για την ουσιαστική στήριξη του Κέντρου Υγείας, που κατέθεσαν στον διοικητή του Κέντρου και δεσμεύτηκαν να τα καταθέσουν και στους βουλευτές του νησιού.

Εγκληματική η διαχρονική υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας

Στην κεντρική ομιλία εκ μέρους της Επιτροπής, ο Αργύρης Τσιτσάνος υπογράμμισε: «Πολλές φορές στην ανθρώπινη ιστορία ένα τραγικό γεγονός μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την αντιμετώπιση εγκληματικών λαθών και αποφάσεων. Ο χαμός ενός βρέφους 8 μηνών, ανεξαρτήτως από το αν θα μπορούσε να σωθεί, έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα προβλήματα που έχουμε στον τόπο μας. Γι' αυτόν τον λόγο δεν πενθούμε μόνο αλλά τιμούμε τον μικρό Μιχαήλ, δίνοντάς του και μια υπόσχεση, ότι ο χαμός του θα αποτελέσει έναυσμα για έναν αγώνα από τους κατοίκους της περιοχής μας μέχρι να δικαιωθούν.

Η διαχρονική υποστελέχωση του ΚΥ Πολιχνίτου, σε μια περιοχή που λειτουργούν σχολεία και ο πληθυσμός της υπερδιπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι κάτι παραπάνω από λάθος, είναι εγκληματική. Οι ηλικιωμένοι, δυστυχώς, αποτελούν πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής μας και οι ανάγκες για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν είναι απλά μεγάλες αλλά επιτακτικές και άμεσες».

Χαρακτηριστικά, από τις ελλείψεις που κατάφερε να συγκεντρώσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Στήριξης του ΚΥ ο ομιλητής ανέφερε:

Ελλειψη μόνιμων γιατρών επιμελητών για να καλύπτονται πλήρως τα πρωινά και οι εφημερίες. Ελλειψη σε αγροτικούς γιατρούς για να καλύπτονται όλες οι βάρδιες. Δεν υπάρχει μόνιμος παιδίατρος. Δεν υπάρχει ακτινολόγος καθώς και πλήρης εργαστηριακός έλεγχος. Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες από οδηγούς ασθενοφόρων.

Σημαντική υποσημείωση σε όλα τα παραπάνω: Πολλοί από τους εργαζόμενους που δουλεύουν τώρα στο ΚΥ είναι με συμβάσεις εργασίας και όχι με μόνιμη απασχόληση, με κίνδυνο οι ελλείψεις να γίνουν πολύ χειρότερες όταν αυτές λήξουν. «Και γνωρίζουμε όλοι τις διαδικασίες επαναπρόσληψης, πόσο αυτές καθυστερούν, αν και όποτε γίνουν», σημείωσε ο Αργ. Τσιτσάνος, συμπληρώνοντας:

«Ολα τα παραπάνω γίνονται σε μία περιοχή που απέχει 40 λεπτά από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης και πολλές φορές το ασθενοφόρο πρέπει να έρθει από την πόλη να πάρει τον ασθενή και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Η πλειοψηφία από εμάς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ έχει βρεθεί στη θέση να περιμένει το ασθενοφόρο από τη Μυτιλήνη, και σε κάποιες περιπτώσεις σε επείγοντα περιστατικά όπως τροχαία κ.λπ. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που έχουν μεταφέρει άνθρωπο μέσα σε καρότσα αγροτικού. Τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν με κάποια επίκληση στο συναίσθημα, αλλά με την πραγματικότητα που έχουμε βιώσει.

Η Υγεία είναι αγαθό που το έχουμε πληρώσει από τις ασφαλιστικές εισφορές μας και οι αρμόδιοι είναι υποχρεωμένοι να στελεχώσουν το ΚΥ της περιοχής μας με τα απαραίτητα. Με μόνιμο προσωπικό, που θα βοηθήσει στο να παραμείνει και νέος κόσμος στα χωριά μας. Στις διαχρονικές δικαιολογίες για έλλειψη χρημάτων και γραφειοκρατικές δυσκολίες απαντάμε στους αρμόδιους ένα και μόνο πράγμα: Να κόψουν τον λαιμό τους, να έχουμε στελεχωμένο το ΚΥ της περιοχής μας.

Ως κάτοικοι μιας απομακρυσμένης περιοχής από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης και επειδή δεν θέλουμε να ξαναδούμε εικόνες μεταφοράς ασθενών σε καρότσα αγροτικών αυτοκινήτων, διεκδικούμε ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με: Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Ασθενοφόρα με πλήρωμα από εξειδικευμένο προσωπικό 24 ώρες το 24ωρο. Πλήρη εργαστηριακό και διαγνωστικό εξοπλισμό.

Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι αγαθό για τον λαό και τα παιδιά του

Ο ομιλητής ευχαρίστησε εκ μέρους της Επιτροπής «όσους στέκονται στο πλευρό μας (σωματεία, πολιτιστικούς φορείς κ.λπ.) και υποστήριξαν το ψήφισμά μας στα όργανά τους», σημειώνοντας ότι το ψήφισμα που κατατέθηκε στο Κέντρο Υγείας, τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί από κατοίκους και φορείς της περιοχής και θα επιδοθεί στη 2η ΥΠΕ, στους βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου καθώς και στα συνδικαλιστικά όργανα που είναι στον χώρο της Υγείας.

«Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι αγαθό και θα το διεκδικήσουμε για τους γονείς μας, για τα παιδιά μας και τους εαυτούς μας», σημείωσε.

Από την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, ο Κ. Γιαννούτσος αναφέρθηκε στην ανακοίνωσή τους τον περασμένο Αύγουστο, όταν επισήμαιναν τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας, και στου Πολιχνίτου, και τις επανέλαβε, σημειώνοντας ότι έχει μετατραπεί η Υγεία σε εμπόρευμα, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μπάμπης Ντινενής, εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου, απαίτησε άμεσες προσλήψεις στα Κέντρα Υγείας και το νοσοκομείο και κάλυψη όλων των αναγκών, ενώ ο Φώντας Αυγερινός, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, είπε ότι «δεν υπάρχουν "Μεσσίες", μόνο αγώνας που μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί, γιατί συνειδητά η κυβέρνηση απαξιώνει την Υγεία».

Τέλος, η Ζηνοβία Κακναβάτου, εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ Γιατρών στη Λέσβο, σημείωσε ότι «η Υγεία έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα εδώ και χρόνια», θυμίζοντας νόμους που προωθούν το να γίνει η δημόσια Υγεία κερδοφόρο πεδίο για τους ιδιώτες.

Στον χαιρετισμό του, ο Γιάννης Συκάς, δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Λέσβου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θύμισε ότι πριν από 2 χρόνια περίπου ανάλογο θλιβερό γεγονός ήταν όταν συντοπίτης μεταφέρθηκε με καρότσα αγροτικού στο Κέντρο Υγείας. Πρόσθεσε ότι η κάλυψη των θέσεων πρέπει να γίνει άμεσα και με μόνιμο προσωπικό, παροτρύνοντας τους συμπατριώτες του να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ