Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις για τη θωράκιση των νοσοκομείων

Εκρηκτική η κατάσταση, μαζικές οι διαδηλώσεις σε κάθε νομό. Συνέχεια με μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 22 Φλεβάρη

Στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία βγαίνουν μαζικά και με κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, υγειονομικοί, εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους και κάτοικοι της Κρήτης, με εκατοντάδες φορείς να οργανώνουν μπαράζ συλλαλητηρίων και άλλων παρεμβάσεων για όλα τα δημόσια νοσοκομεία του νησιού και τις υπόλοιπες δομές.

Αποκορύφωμα αποτέλεσε το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο Κρήτης με τη συμμετοχή σωματείων υγειονομικών όλου του νησιού.

«Νέκρωσε» η Ιεράπετρα με το μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων πήρε χτες η πόλη της Ιεράπετρας, όπου διοργανώθηκε ένα ακόμα μαζικό παλλαϊκό συλλαλητήριο. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου με σύσσωμο τον λαό της πόλης στο πλευρό τους πλημμύρισαν τους δρόμους, υπερασπιζόμενοι το νοσοκομείο, ενάντια στην υποβάθμιση και υποστελέχωσή του. Χαρακτηριστικό της μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο ήταν το γεγονός ότι «νέκρωσε» στην κυριολεξία η πόλη με μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση.

Ηδη από τις προηγούμενες μέρες, η Επιτροπή Φορέων για τη σωτηρία του νοσοκομείου καλούσε σε μαζική συμμετοχή τον λαό της Ιεράπετρας. Και στη μεγάλη συγκέντρωση τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες: «Η Ιεράπετρα βγαίνει ξανά στους δρόμους και στις πλατείες, ενωμένη σαν μια γροθιά, για να διατηρήσει πλήρως στελεχωμένο και λειτουργικό το μοναδικό νοσοκομείο της Νότιας Κρήτης, που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να το υποβαθμίσει, αλλάζοντας τον χαρακτήρα του και αγνοώντας ότι εξυπηρετεί 40.000 πολίτες».

Στοιχεία που σοκάρουν για την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία

Πρωτόγνωρη η μαζικότητα στο χτεσινό συλλαλητήριο της Ιεράπετρας
Πρωτόγνωρη η μαζικότητα στο χτεσινό συλλαλητήριο της Ιεράπετρας
Η διαχρονική υποχρηματοδότηση, η έλλειψη προσωπικού και η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων αποτελούν την κύρια αιτία της κατάστασης στο δημόσιο σύστημα Υγείας του νησιού. Και με αποκορύφωμα τον τελευταίο νόμο για την τριτοβάθμια περίθαλψη, που ψήφισε η κυβέρνηση, ξεχείλισε το ποτήρι.

Τα στοιχεία της ανοιχτής επιστολής του σωματείου εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ προς τον πρωθυπουργό είναι αρκετά χαρακτηριστικά.

Πλέον κινδυνεύουν με κλείσιμο κλινικές νοσοκομείων και ολόκληρα νοσοκομεία, οι συνθήκες εργασίας των υγειονομικών χειροτερεύουν καθημερινά, με την εντατικοποίηση και τη δουλειά χωρίς ρεπό να είναι καθημερινότητα.

Η υγεία του λαού και των εργαζομένων βρίσκεται σε καθημερινό κίνδυνο, έτσι αναγκάζονται να δίνουν κάθε χρόνο χιλιάδες ευρώ στις ιδιωτικές δομές Υγείας, που θησαυρίζουν στις πλάτες τους. Οι Κρητικοί πλήρωσαν για την υγεία τους στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία πριν την έναρξη του covid πάνω από 4.000.000 εκατομμύρια ευρώ άμεσα, και σχεδόν διπλάσια έμμεσα από τα ασφαλιστικά ταμεία!

Η λίστα αναμονής για χειρουργεία στα νοσοκομεία του νησιού έχει ξεπεράσει πλέον τις 12.000. Οι παραιτήσεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού που δεν αντέχουν τις συνθήκες εργασίας αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Στους υγειονομικούς οφείλονται 20.000 μέρες ρεπό και αδειών. Οι κενές μόνιμες οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων είναι 600, εκ των οποίων οι 300 αφορούν στη νοσηλευτική υπηρεσία! Στο ΠΑΓΝΗ τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν από το νοσοκομείο πάνω από 100 εργαζόμενοι.

Μόνο το τελευταίο δίμηνο είχαμε την παραίτηση της διευθύντριας της παθολογικής κλινικής από το νοσοκομείο Ρεθύμνου, με αφορμή την οποία πραγματοποιήθηκε μεγάλο παν-ρεθυμνιώτικο συλλαλητήριο. Αντίστοιχα στο νοσοκομείο Ιεράπετρας είχαμε την παραίτηση του μοναδικού παθολόγου και την απειλή παραίτησης του ακτινολόγου.

Με μπαλώματα και αυταρχισμό απαντά η κυβέρνηση

Σε πρόσφατη περιοδεία σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προσπάθησε να αποκρύψει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών Υγείας του νησιού, προσπάθεια που βέβαια έπεσε στο κενό λόγω μαζικών κινητοποιήσεων ενός λαού που βράζει.

Η υφυπουργός μάλιστα αρνήθηκε να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Ενώ η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να επιστρατεύει τα ΜΑΤ για να υποδεχτούν τους διαδηλωτές στο προαύλιο του ΠΑΓΝΗ.

Στις συναντήσεις με τους διοικητές των νοσοκομείων, η υφυπουργός αρκέστηκε σε υποσχέσεις για τα γνωστά μπαλώματα με μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία του Ηρακλείου, για να καλυφθούν κενά στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ενώ για την υποστελέχωση του νοσοκομείου της Ιεράπετρας απάντησε με κουβέντες για «αλλαγή του χαρακτήρα του», χωρίς όμως να δίνει ουσιαστικές απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα, δηλώνοντας αποφασισμένη να υλοποιήσει στο έπακρο την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας το επόμενο διάστημα.

Κλιμάκωση με παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 22 Φλεβάρη

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης σημειώνει ότι αυτό που ξεχείλισε το ποτάμι της οργής εργαζομένων και κατοίκων του νησιού είναι από την μία τα σχέδια της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις κλινικών, κλείσιμο νοσοκομείων και από την άλλη οι συνθήκες εργασίας που έχουν χειροτερεύσει τα τελευταία χρόνια. Η πάλη του σωματείου μαζί με τους υπόλοιπους μαχόμενους υγειονομικούς κατά την διάρκεια της πανδημίας αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη στο σήμερα. Το σωματείο εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ δίνει καθημερινά τη μάχη μαζί με όλους τους εργαζόμενους για την υπεράσπιση και ενίσχυση της δημόσιας υγείας, για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα στο χώρο του νοσοκομείου. «Γι' αυτό έχουμε μπει στο μάτι κυβέρνησης, 7ης ΥΠΕ και διοίκησης του νοσοκομείου. Αποδεικνύεται και στο χώρο της Υγείας ότι η δύναμη των εργαζομένων βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα των σωματείων σε κάθε χώρο δουλειάς», αναφέρει ο Δ. Βρύσαλης.

Ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Γιώργος Μανουσάκης, από την πλευρά του, δηλώνει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο δεν έχει προηγούμενο. «Οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τις ανθρώπινες αντοχές για να κρατηθεί το νοσοκομείο σε λειτουργία. Τα κενά προσωπικού είναι δεκάδες και καθημερινά μετράμε νέες παραιτήσεις συναδέλφων λόγω εντατικοποίησης και μισθών - ψίχουλα. Με αυτήν την κατάσταση είναι σίγουρο ότι τα νοσοκομεία της επαρχίας οδηγούνται σε κλείσιμο».

Επόμενος σταθμός κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων σε όλο το νησί αποτελεί η 22η Φεβρουαρίου, οπότε έχει προκηρυχθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ηδη το Σωματείο εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ πήρε απόφαση συμμετοχής και καλεί σε απογευματινό παγκρήτιο συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας όλα τα υγειονομικά σωματεία και τους φορείς του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ