Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ως και οι κάβοι

«Η κυβερνητική αλλαγή είναι πλέον επιβεβλημένη προκειμένου οι εργαζόμενοι στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ να ενταχθούν ουσιαστικά, από μια προοδευτική κυβέρνηση, στο καθεστώς των ΒΑΕ». Ετσι κατέληγε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τη μέρα που οι εργαζόμενοι της COSCO, με το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του ΣΕΒ για να εφαρμοστούν τα ΒΑΕ σε όλους τους λιμενεργάτες. Ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρει ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι γνωστός για την υπονόμευση αγωνιστικών κινητοποιήσεων, παραπέμποντας τη «σωτηρία» στην κυβερνητική εναλλαγή... Τα Βαρέα σε αυτό το τμήμα των εργαζομένων προβλέπονται από νόμους της περιόδου 2010 - 2012, όμως ούτε ένα τέτοιο ένσημο δεν κολλήθηκε από τότε, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, ανάμεσά τους και του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όχι μόνο αυτό: Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τη σύμβαση παραχώρησης των προβλητών στην COSCO, παρέδωσε σαν ...αμνοερίφια και τους εργαζόμενους, με τα γνωστά αποτελέσματα. Κατά τ' άλλα, μέχρι και οι ...κάβοι ξέρουν ότι η «διευκρινιστική εγκύκλιος» του 2018, την οποία επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η αρχική αποδοχή από την εταιρεία των ΒΑΕ, έγιναν κάτω από την πίεση των απεργιών των εργαζομένων, που βγήκαν τουλάχιστον πέντε φορές παράνομες, μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής απ' όλες τις κυβερνήσεις. Ο κατάλογος λοιπόν είναι μεγάλος. Οπως και η πείρα των λιμενεργατών, για να γνωρίζουν ποιος δρόμος μπορεί να φέρει αποτελέσματα, ποιοι ήταν και θα είναι πάντα το στήριγμά τους στο λιμάνι.

Αυγά τέλος

Για την ...«προπαγάνδα του αυγού» στην Αλεξανδρούπολη έχουμε γράψει πολλές φορές. Μια νέα είδηση όμως μας ανανέωσε το ενδιαφέρον: Στις 22/2 βγαίνει στο «σφυρί» μια μονάδα παραγωγής αυγών στην περιοχή, η οποία φαλίρισε από τις πολλές υποθήκες και προσημειώσεις. Ισως να μην ήταν αρκετή η «τόνωση» που έδωσαν στην τοπική αγορά τα δολάρια των Αμερικανών ναυτών. Ισως πάλι οι κότες να ζορίστηκαν τόσο πολύ για να εξυπηρετήσουν τον στόλο, που απόκαμαν. Οποια κι αν είναι η εξήγηση για το λουκέτο, είναι τουλάχιστον ειρωνικό να αφορά ένα προϊόν όπως το αυγό, στο οποίο είχαν επενδύσει τόσο πολύ η πρεσβεία και τα ντόπια παπαγαλάκια της για να διαφημίσουν τα «οφέλη» από τη μετατροπή της πόλης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου. Ελπίζουμε πάντως σύντομα να ανακάμψει η σχετική αγορά. Γιατί είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής θα πάρουν ...με τα αυγά τους ΝΑΤΟικούς και τους παρατρεχάμενούς τους, που βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο τη Θράκη και όλη τη χώρα, με την εμπλοκή στο ΝΑΤΟικό μακελειό.

Μπούχτισαν

Για να σοβαρευτούμε πάντως, ο λαός της περιοχής έχει μπουχτίσει από υποσχέσεις για «κοσμογονία» επενδύσεων και ανάπτυξης, που συμβαδίζει τάχα με τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτικό και ενεργειακό κόμβο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Απελπιστική είναι για παράδειγμα η κατάσταση των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολιτική της ΚΑΠ, το μεγάλο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές αγοράς των προϊόντων τους από τους εμπόρους. Τη δεκαετία 2012 - 2022 έκλεισαν 520 κτηνοτροφικές μονάδες στον νομό, ενώ συνολικά στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα αιγοπρόβατα έχουν μειωθεί κατά 27.000 σε δύο μόλις χρόνια. Στις εναπομείνασες μικρές μονάδες τα ζώα «φυτοζωούν». Αντιμέτωποι με την ακρίβεια στις ζωοτροφές και το ενεργειακό κόστος, οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν ίσα ίσα να τα συντηρούν για να μην πεθάνουν της πείνας. Η κυβέρνηση τους υπόσχεται ψίχουλα στις ζωοτροφές, 40 λεπτά τον μήνα για κάθε ζώο, ενώ η διατροφή του κοστίζει μέχρι και 10 ευρώ! Για όλους αυτούς και για χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους και βιοπαλαιστές της περιοχής, τα παραμύθια που διακινούν τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου καταρρέουν με πάταγο, αποδεικνύοντας ότι η φτώχεια και οι κίνδυνοι για τον λαό είναι η άλλη όψη της εμπλοκής στα ΝΑΤΟικά σχέδια για τα κέρδη των λίγων.

Είδες η Δούρου;

«Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Ανατολική Ευρώπη δεν πέσανε γιατί δεν είχαν ψωμί κάθε μέρα ή γιατί δεν είχαν περίθαλψη (...) πέσανε για την ανελευθερία (...) και μου φαίνεται ότι όλοι αυτοί οι τύποι, οι πολεμιστές των πρώην ολοκληρωτικών καθεστώτων, το έχουν ξεχάσει...». Τάδε έφη Ρένα Δούρου σε τηλεοπτική συνέντευξη, με αφορμή τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές. Πού τα 'μαθε άραγε αυτά τα «έξυπνα» το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως εκεί κάτω στο λιμάνι, σε κάτι περίεργα τραπεζώματα, όπου στις προηγούμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές «δημοπρατούνταν» ανάμεσα στις παρατάξεις του «δημοκρατικού τόξου» οι ψήφοι της ναζιστικής Χρυσής Αυγής; `Η μήπως από τα σεμινάρια δημοκρατίας και ελευθερίας που παρέδιδε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, την ώρα που οι μηχανισμοί παρακολούθησης οργίαζαν σε βάρος του ΚΚΕ; Καμιά έκπληξη δεν προκαλεί η πλειοδοσία του ΣΥΡΙΖΑ στις χυδαιότητες περί «ολοκληρωτισμών», που «ταΐζουν» και τη θεωρία των «δύο άκρων». Ούτε βέβαια το «ξέπλυμα» των «πολέμιων» του σοσιαλισμού, που σήμερα βυσσοδομούν στα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού. Ο πρόεδρός του ήταν άλλωστε που το 2019 υπέγραφε στη Ρουμανία τη διακήρυξη της ΕΕ ενάντια στο «Σιδηρούν Παραπέτασμα» και πριν από λίγες μέρες συναντιόταν στην Καστοριά με τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος της ακροδεξιάς ΕΑΑΣ. Για τον καθένα που αισθάνεται αριστερός, η προσβολή δεν μπορεί να μένει αναπάντητη. Ούτε στα λόγια ούτε στην κάλπη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1924 Σε συνθήκες έντονης ιδεολογικής διαπάλης συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (Κ). Μεταξύ άλλων, αποφασίζονται η σύγκληση του 3ου Συνεδρίου του Κόμματος καθώς και η σύσφιξη των σχέσεων με την Κομμουνιστική Διεθνή.

1929 Αρχίζει τις εργασίες του το Ενωτικό Πανελλαδικό Εργατικό Συνέδριο με τη συμμετοχή 289 αντιπροσώπων απ' όλη την Ελλάδα, που στις 9/2 κατέληξε με την ίδρυση της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας.

1930 Ιδρύεται το ΚΚ Βιετνάμ.

1966 Το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9» πραγματοποιεί την πρώτη ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη.

1968 Η αστυνομία του Δ. Βερολίνου διαλύει με τη βία αντιδικτατορική διαδήλωση Ελλήνων και Γερμανών έξω από την έδρα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αποστολής. 23 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

1969 Το Παλαιστινιακό Εθνικό Κογκρέσο επιλέγει τον Γιάσερ Αραφάτ στην ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

1972 Πάνω από 1.000 προσωπικότητες της ΟΔ Γερμανίας έστειλαν στον καγκελάριο Βίλι Μπραντ ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας για τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει η κυβέρνησή του στην ελληνική χούντα.

1991 Ενα «C-130» της Πολεμικής Αεροπορίας τσακίζεται στις πλαγιές του βουνού Οθρυς. Επιβάτες και πλήρωμα, συνολικά 63 άνδρες, ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια.

1991 Το Ιταλικό ΚΚ διασπάται σε Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς και Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

1994 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Discovery» εκρήγνυται, μεταφέροντας πέντε Αμερικανούς αστροναύτες και έναν Ρώσο κοσμοναύτη.

1996 Σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Νοτιοδυτική Κίνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 302 άτομα και τραυματίζοντας 15.000.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ