Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Για ευρωατλαντικό «μαστίγιο» και ανάγκη «συμβιβασμού» μιλάει ο Βούτσιτς

Τις έντονες «προειδοποιήσεις» από ΗΠΑ και ΕΕ για τις συνέπειες σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου τους επανέλαβε ο Αλ. Βούτσιτς

Copyright 2023 The Associated

Τις έντονες «προειδοποιήσεις» από ΗΠΑ και ΕΕ για τις συνέπειες σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου τους επανέλαβε ο Αλ. Βούτσιτς
Υπέρ ενός συμβιβασμού για την «εξομάλυνση» των σχέσεων της Σερβίας με το Κόσοβο, με άξονα το σχέδιο ευρωατλαντικής κοπής που κατέθεσε στις δύο πλευρές αντιπροσωπεία των ΗΠΑ και της ΕΕ στα τέλη της περασμένης βδομάδας, τάχθηκε ο Σέρβος Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς.

Προς υποστήριξη της στάσης του, επανέλαβε τις μεγάλες πιέσεις και τις «προειδοποιήσεις» που δέχθηκε από ΗΠΑ και ΕΕ για την αποδοχή του σχεδίου.

Για την περίπτωση απόρριψης του σχεδίου ανέφερε: «Μου είπαν: Θα αντιμετωπίσετε, πρώτον, τη διακοπή της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δεύτερον, τη διακοπή και απόσυρση των επενδύσεων, τρίτον, θα ληφθούν ολοκληρωμένα μέτρα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο που θα βλάψουν τη Σερβία. Αυτό μου επαναλήφθηκε τρεις φορές κατά τη διάρκεια της συνομιλίας και κάθε φορά αντιδρούσα έντονα».

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά ειπώθηκαν από τον Βούτσιτς προχτές βράδυ, σε συνέντευξη που έδωσε μετά και από την έντονη κριτική που δέχεται - και εντός του κόμματός του - για μεγάλες παραχωρήσεις που έκανε.

Μεταξύ άλλων ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι η διατήρηση μιας «παγωμένης σύγκρουσης» αποτελεί τη χειρότερη επιλογή, την οποία κάποιος μπορεί να εκμεταλλευτεί και να την «ξεπαγώσει», όπως είπε, και για αυτό χαρακτήρισε ανάγκη την επίτευξη συμβιβασμού. Ανέφερε δε προς το παρόν ότι δεν υπέγραψε κανένα έγγραφο και κατέληξε πως στο «τελικό στάδιο» τις αποφάσεις θα πάρει «η βουλή» και «ο λαός».

Χαρακτηριστική των παζαριών, αλλά και των έντονων πιέσεων προς το Βελιγράδι, είναι και η φράση του ότι «αυτή την φορά έφεραν μόνο το μαστίγιο», που όμως συμπλήρωσε με την προσδοκία ότι «στο μέλλον θα έχουμε καλύτερα νέα. Ζήτησα διάφορα πράγματα, υποστήριξη και βοήθεια από την ΕΕ».

Επέμεινε δε ότι «δεν υπάρχει πρόοδος για εμάς στην Ευρώπη αν δεν συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα» και ότι «εάν η επιλογή είναι να έχουμε απομόνωση και κυρώσεις όπως αυτή ή εκείνη, και δεν υπάρχουν χειρότερες κυρώσεις από την απόσυρση των επενδύσεων, που μου έχουν πει τρεις φορές, ή να πούμε ότι αποδεχόμαστε τα πάντα και αμέσως και το Κοσσυφοπέδιο στα Ηνωμένα Εθνη. Είμαι υπέρ ενός δρόμου συμβιβασμού, όσο το δυνατόν περισσότερο να αγωνιστούμε», δήλωσε, προσθέτοντας πάντως ότι ο συμβιβασμός που είναι απαραίτητος δεν είναι εφικτός με το «καθεστώς του Κούρτι».

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ, Ιβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι «η Σερβία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον διάλογο ως τον μόνο τρόπο επίλυσης όλων των ανοικτών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου. Φυσικά, σε όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι πτυχές, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά και κρατικά μας συμφέροντα, αλλά και για το μέλλον της χώρας μας, πώς θα επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση με όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη και με όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά».

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας «Ipsos», η υποστήριξη για την ένταξη στην ΕΕ συγκέντρωσε το 35% των ερωτηθέντων, έναντι 44% που τάχθηκε κατά. Οι υπόλοιποι δήλωσαν αβέβαιοι. Τον Αύγουστο παρόμοια έρευνα είχε καταγράψει ότι μόλις το 20% βλέπει θετικά την ΕΕ.

  • Η Σέρβα υπουργός Ενέργειας και Εξόρυξης, Ντουμπράβκα Ντέντοβιτς Νέγκρε, δήλωσε προχτές ότι ανακαλύφθηκε νέο μεγάλο κοίτασμα χρυσού, «υψηλής καθαρότητας», που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην οικονομία της χώρας. Το κοίτασμα εντόπισε η καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού «Dundee Precious Metals», που είπε ότι αναμένει «εξαιρετικά αποτελέσματα» από τις πρόσφατες γεωτρήσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, τα αποθέματα 38,1 τόνων χρυσού της Σερβίας την καθιστούν την κορυφαία οικονομία των Βαλκανίων από άποψη αποθεμάτων χρυσού και την 54η στον κόσμο.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org