Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Δικαιοσύνη ακόμα καλύτερα προσαρμοσμένη στα «θέλω» των επενδυτών

Συνέχεια στην προσαρμογή της Δικαιοσύνης στα ζητούμενα των επιχειρηματικών ομίλων δίνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τη «Διεθνή Εμπορική Διαιτησία», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ακόμα «ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής (χτες ήταν η συζήτηση με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς και για τα άρθρα) και όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Τσιάρας, εισάγονται «πρωτοποριακές διατάξεις σε διεθνές επίπεδο, ώστε η χώρα μας να καταστεί ελκυστική και να είναι ο προτιμώμενος τόπος διεξαγωγής διεθνών διαιτησιών, παρέχοντας παράλληλα ένα ευέλικτο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών με το οποίο είναι εξοικειωμένες επιχειρήσεις που μπορούν να υλοποιήσουν άμεσα ξένες επενδύσεις στη χώρα μας».

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, «η ευελιξία και η ταχύτητα της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, για την επίτευξη της μεγαλύτερης κερδοφορίας τους, απαιτεί και αντίστοιχες ευέλικτες και γρήγορες διαδικασίες επίλυσης των διαφορών τους, είτε αυτές είναι δικαστικές είτε εξώδικες». Ετσι μετά τη δημιουργία των πολυτελών επενδυτικών τμημάτων στα τακτικά δικαστήρια, πολιτικά και διοικητικά, τώρα διευρύνονται και οι εξουσίες των διαιτητικών δικαστηρίων, ενώ προωθείται και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης, όπου «επιδιώκεται και η ίδια να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικούς όρους, με δικαστές "μάνατζερ" που ταιριάζουν περισσότερο σε ανώνυμες εταιρείες απ' ό,τι σε δικαστήρια».

Για παράδειγμα, στο άρθρο του νομοσχεδίου, όπως επισήμανε η Μ. Κομνηνάκα, «δίνεται η δυνατότητα οργάνωσης θεσμικών διαιτητών και από ανώνυμες εταιρείες, με πρόβλεψη μάλιστα για ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ». Οι εταιρείες αυτές «μπορούν να έχουν συσταθεί και στο εξωτερικό, καθώς και από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ μέχρι σήμερα τη δυνατότητα αυτή είχαν μόνο οι δικηγορικοί σύλλογοι».

Βέβαια, κατά την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Ελευθεριάδου, εκφράζοντας τις θέσεις του κόμματός της, δεν είναι το θέμα της διαιτησίας «ο λόγος που δεν διευκολύνονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα», αλλά «η έλλειψη πολιτικής στόχευσης και σχεδίου της ΝΔ και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων», προτρέποντας ευθέως την κυβέρνηση για νέα φιλοεπενδυτικά μέτρα των οποίων βασική προϋπόθεση είναι το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σχολιάζοντας τις αναφορές της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, η Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε ότι «ήταν χαρακτηριστική η αγωνία που εκφράστηκε από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλκυση ακόμη περισσότερων και μεγαλύτερων επενδύσεων» και τόνισε πόσο πολύ άλλωστε έχουν φροντίσει γι' αυτό όλοι, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, όταν εναλλάσσοντας τη σκυτάλη «κατακρεουργούν μισθούς, εργασιακά δικαιώματα» για να προσφέρουν με το άλλο χέρι αμέτρητα «φορολογικά δώρα, προνόμια και άλλα τέτοια», γι' αυτό και διαγκωνίζονται για την «καλύτερη αξιοποίηση του θεσμού της διαιτησίας», όταν από την άλλη λιμνάζουν και ταλαιπωρούν υποθέσεις που αφορούν τον λαό.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org