Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σχέδια απάντησης στο τεράστιο κρατικό πακέτο για τα μονοπώλια των ΗΠΑ

Οι σχεδιαζόμενες κινήσεις της ΕΕ για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων - έναντι των τεράστιων κρατικών πακέτων της Ουάσιγκτον που διατίθενται μέσω του νόμου για τη «μείωση του πληθωρισμού», για τη στήριξη της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας - βρίσκονται στο επίκεντρο επαφών και διαβουλεύσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν το Σαββατοκύριακο οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ για το ίδιο ζήτημα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, διεμήνυσε ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ στις 9 Φλεβάρη ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων ως βάση συζήτησης.

Ο Μισέλ προτείνει «χαλάρωση» των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις, ταχύτερη εκταμίευση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δημιουργία προγράμματος στα χνάρια του «Sure», που δόθηκε στη διάρκεια της πανδημίας σε κράτη με διαφορετική δημοσιονομική ισχύ, καθώς και ένα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας», που θα χρηματοδοτηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το προηγούμενο διάστημα η πρόταση της Κομισιόν σχετικά με ένα ευρωενωσιακό ταμείο για το χρέος προκάλεσε αντιδράσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (από το FDP) να απορρίπτει αυστηρά ένα νέο ευρωενωσιακό χρέος.

Από την άλλη, το Οικονομικό Φόρουμ του SPD ανακοίνωσε προ ημερών ότι είναι υπέρ μιας μαζικής ευρωπαϊκής επενδυτικής «επίθεσης» χωρίς σταθερό οικονομικό ανώτατο όριο, η οποία θα χρηματοδοτείται από περαιτέρω ευρωπαϊκό χρέος.

«Στην Ευρώπη θα πρέπει αρχικά να τεθεί σε εφαρμογή ένα εξίσου υψηλό ποσό (σ.σ. σε σχέση με τις ΗΠΑ) μέσω των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών - μελών, το οποίο όμως μπορεί να υπερβεί αυτό το όριο προς τα πάνω», αναφέρει το έγγραφο του Οικονομικού Φόρουμ του SPD, που είναι στη διάθεση της «Handelsblatt». Προτείνουν επίσης, για να μη χαθεί χρόνος, να υπάρξει «χρηματοδότηση εκκίνησης», με την άντληση νέων κεφαλαίων από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, π.χ. με την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ