Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Γράφει μίλια» εμπλοκής και στην Αφρική

Επίσκεψη στη Νότια Αφρική πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο οποίος μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του, Naledi Pandor, τόνισε το «αυξανόμενο και ενεργό ενδιαφέρον» της ντόπιας αστικής τάξης για την αφρικανική ήπειρο, χαρακτηρίζοντας άλλωστε «σημαντικό να βοηθήσουμε τις ευρωπαϊκές επενδύσεις» στην περιοχή. Κατά τον Ν. Δένδια συζήτησαν για μια σειρά τομείς «στους οποίους μπορεί η Νότιος Αφρική να συνεργαστεί με την Ελλάδα, όσον αφορά την Ενέργεια, τη ναυτιλία, τα αγροτικά προϊόντα, τη μεταφορά τεχνογνωσίας», ενώ κάλεσε και τη Ν. Αφρική να συμμετάσχει στο «Our Ocean Conference» το 2024, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να διοργανώσει μαζί με τις ΗΠΑ, άλλο ένα ευρωατλαντικό σχήμα για τον έλεγχο πάνω σε θαλάσσιες ζώνες, κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Αλλά και για την «παγκόσμια κατάσταση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», θυμίζοντας ότι προχθές ήταν στην Πρετόρια ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ (βρέθηκε εκεί προετοιμάζοντας μεταξύ άλλων τη ρωσο-αφρικανική Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη, αλλά και ενόψει των 10ήμερων ναυτικών ασκήσεων Νότιας Αφρικής - Κίνας - Ρωσίας τον Φλεβάρη), ενώ αναμένεται και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ.

Σήμερα Τετάρτη ο Ν. Δένδιας επισκέπτεται τη Μοζαμβίκη, όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί και με τον διοικητή της ευρωενωσιακής αποστολής EUTM Mozambique (Εuropean Union Training Mission in Mozambique), καθώς και με Ελληνες οι οποίοι υπηρετούν στην εν λόγω αποστολή της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι τον Απρίλη, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, αναχώρησε για τη Μοζαμβίκη τμήμα 8 στελεχών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της EUTM MOZ, για συμμετοχή με διάρκεια 2 ετών (μέχρι το τέλος του 2023) και δυνατότητα παράτασης εφόσον αποφασιστεί η χρονική επέκταση της αποστολής, που έχει ως στόχο την υπεράσπιση των ευρωενωσιακών συμφερόντων στην αφρικανική ήπειρο απέναντι στις ανταγωνίστριες Κίνα και Ρωσία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org