Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Η Ρωσία συνεχίζει να εργάζεται με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν

Η Ρωσία συνεχίζει να εργάζεται σχολαστικά στις συνομιλίες της με την Αρμενία και με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας τις τριμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και σχολιάζοντας την έκκληση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, προς τον Αζέρο Πρόεδρο, Ιλχ. Αλίεφ, να ανοίξει ο διάδρομος Λατσίν.

Στο μεταξύ, ο Αρμένιος ΥΠΕΞ, Αραράτ Μιρζογιάν, ξεκίνησε προχτές επαφές στις Βρυξέλλες, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, και τον Βέλγο ομόλογό του.

Ο Μιρζογιάν επρόκειτο να μιλήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, για ζητήματα «σταθερότητας και ασφάλειας» στον Νότιο Καύκασο, για την «ανθρωπιστική κρίση» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού του διαδρόμου του Λατσίν, για τη διαδικασία «εξομάλυνσης των σχέσεων» Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν και την αλληλεπίδραση Αρμενίας - ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε μια κίνηση που οξύνει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αποφάσισε να στείλει μια «μη στρατιωτική» αποστολή της ΕΕ που θα «περιπολεί» στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και θα εδρεύει στην Αρμενία (EUMA).

Η κίνηση ΕΕ και Αρμενίας έρχεται σε μια περίοδο που το Γερεβάν εκφράζει όλο και πιο έντονη δυσαρέσκεια για τον ρόλο των «ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων» που έχουν αναπτυχθεί στον διάδρομο Λατσίν, ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος από Αζέρους «ακτιβιστές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ