Σάββατο 15 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 16 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Η Ρωσία πιέζει για λειτουργία του αγωγού «Νord Stream 2»

Και προτείνει ενεργειακό κόμβο στην Τουρκία για πώληση αερίου σε «φιλικές ευρωπαϊκές χώρες»

Μία ακόμα προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις - με το «καρότο» και το «μαστίγιο» - στην ΕΕ και στη Γερμανία, και να βαθύνουν ρήγματα μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, αποτελεί η πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν για λειτουργία του αγωγού «Nord Stream 2» και για μεγάλο ενεργειακό κόμβο στην Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι η μία γραμμή του αγωγού δεν έχει επηρεαστεί από τις εκρήξεις στους «Nord Stream» 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, που καταλήγουν στη Γερμανία.

Ο Πούτιν «έδειξε» ξανά ως υπεύθυνες για τις δολιοφθορές στους ρωσικούς αγωγούς τις ΗΠΑ, λέγοντας πως πίσω από την «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» βρίσκονται «εκείνοι που επιθυμούν διακοπή των δεσμών Ρωσίας και Ευρώπης» και έχουν «στόχο να υπονομεύσουν την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου».

Στο μεταξύ ο Πούτιν «εκτίμησε» ότι η Γερμανία έκανε λάθος που συντάχθηκε με τη θέση του NATO στην Ουκρανία, και ισχυρίστηκε πως το Βερολίνο δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση αν θα χρησιμοποιηθεί η μία γραμμή του «Nord Stream 2». Πάντως, την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η Γερμανία δεν σκέφτεται τη λειτουργία του.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδεικτική της όξυνσης των αντιθέσεων μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, η Σουηδία απέρριψε τα σχέδια για κοινή έρευνα με Δανία και Γερμανία για τις διαρροές στους αγωγούς, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κοινοποιήσει τα ευρήματα των ερευνών της σε άλλα κράτη, για λόγους ασφαλείας, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

Διαπραγματεύσεις για κόμβο φυσικού αερίου στην Ανατολική Θράκη

Την ίδια στιγμή ο Πούτιν ανακοίνωσε την πρόθεση της Ρωσίας να ανακατευθύνει τις προμήθειες από τους «Nord Stream» στη Μαύρη Θάλασσα, «δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία». Με τη λειτουργία των δύο «Nord Stream» η Γερμανία προοριζόταν να παίξει τέτοιο ρόλο στην ΕΕ, πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, στην Αστάνα, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), και αποφασίστηκε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν άμεσα σε διαπραγματεύσεις.

«Οπως αναφέρθηκε» στη συνάντηση με τον Πούτιν, «η Θράκη θεωρείται το πιο κατάλληλο μέρος για τη δημιουργία τέτοιου κέντρου», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους επιστρέφοντας από την Αστάνα.

Νωρίτερα ο Αλ. Νόβακ, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού της «Gazprom», είχε δηλώσει πως ο ενεργειακός κόμβος θα μπορούσε να δημιουργηθεί στα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία.

Η Ρωσία θα μπορούσε ίσως να εξάγει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Μαύρης Θάλασσας περίπου 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, καθώς ο αγωγός «South Stream» έχει δυνατότητα για τέσσερις γραμμές.

Τα σχέδια για επέκταση των προμηθειών ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού «ΤurkStream» προϋποθέτουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πιθανούς αγοραστές, κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, και η δημιουργία κόμβου στην Τουρκία ίσως απαιτήσει «συμφωνίες με φιλικές ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει η Μόσχα.

Ηδη η Ουγγαρία οριστικοποίησε συμφωνία με την «Gazprom» για αναδρομολόγηση μέσω «TurkStream». Βάσει 15ετούς συμφωνίας που υπογράφηκε πέρυσι με τη Ρωσία, η Ουγγαρία λαμβάνει φυσικό αέριο μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας και Αυστρίας. Στο εξής οι αποστολές αυτές θα επαναδρομολογηθούν στον αγωγό «TurkStream», μέσω Σερβίας.

«Η δημιουργία νέων υποδομών για εισαγωγή περισσότερου ρωσικού φυσικού αερίου δεν έχει κανένα νόημα», δήλωσε αντιδρώντας η Γαλλία, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά διεθνή έρευνα για τις δολιοφθορές στους «Nord Stream»(2023-03-30 00:00:00.0)
Η Ρωσία προωθεί τη λειτουργία του «Nord Stream 2»(2022-10-04 00:00:00.0)
Η «Gazprom» ξεκίνησε την πλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων(2021-11-10 00:00:00.0)
Διακοπή στη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς Ουγγαρία(2021-10-06 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι πιέσεις ΕΕ - ΗΠΑ(2021-02-18 00:00:00.0)
Ο «Turkish Stream» στο επίκεντρο επαφών(2019-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ