Σάββατο 15 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 16 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εφυγαν για την Ουκρανία τα τεθωρακισμένα BMP-1

Τα τεθωρακισμένα BMP-1 που απέσυρε από τα νησιά έστειλε η κυβέρνηση στην Ουκρανία, προχωρώντας έτσι στο επόμενο μεγάλο βήμα της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι των αποφάσεων του ΝΑΤΟ για «άνευ προηγουμένου» αποστολή εξοπλισμών στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη Σύνοδο ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει παράσχει «στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ουκρανία και ότι «τις προηγούμενες ημέρες παραδόθηκαν για αποστολή τα πρώτα εκ των συνολικά 40 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης BMP-1».

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές έχουν ξεκινήσει ήδη για την Ουκρανία τα πρώτα 20 απ' αυτά τα οχήματα, με τα υπόλοιπα να φεύγουν για Κίεβο σε άλλες δύο δεκάδες, με προγραμματισμένες παραδόσεις μέχρι τον Γενάρη.

Επίσης, την Πέμπτη «και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ με την ανάπτυξη 4 επιπλέον Σχηματισμών Μάχης επιπέδου ενισχυμένου Τάγματος (Battlegroup)», όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ, αναχώρησε για το Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας μία διμοιρία αντιαρματικών (6 τεθωρακισμένα οχήματα M901ITV, φορείς αντιαρματικών TOW-2, συν άλλα τροχοφόρα οχήματα) και επιτελείς της 33 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, που συμμετέχουν στη συγκρότηση της δύναμης ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria.

Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη NATO eVA BGBGR εγκρίθηκε με απόφαση ΚΥΣΕΑ στις 11 Μάη, με διάρκεια ανάπτυξης μέχρι τις 31 Δεκέμβρη «και δυνατότητα παράτασης εφόσον αποφασιστεί η χρονική επέκταση της αποστολής», όπως τονίζεται από το ΓΕΕΘΑ.

Εξάλλου, δημοσιεύματα επιμένουν ότι την περασμένη Τετάρτη στο ΚΥΣΕΑ (λίγες μόνο ώρες πριν τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Στόλτενμπεργκ) συζητήθηκε το «ενδεχόμενο» χορήγησης στην κυβέρνηση Ζελένσκι και οβιδοβόλων 155 χιλιοστών, κατόπιν «συζητήσεων» που έγιναν με τον αμερικανικό παράγοντα ήδη από τον Ιούλη. Μια αποστολή που εφόσον προχωρήσει, εκτός του ότι βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, συνιστά και ανεπίτρεπτη αποδυνάμωση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Σημειωτέον, στο ελληνικό οπλοστάσιο υπηρετούν σήμερα ως οβιδοβόλα 155 χιλιοστών το αυτοκινούμενο πυροβόλο PzH 2000GR (γερμανικής κατασκευής, έχει διατεθεί σε μοίρες με αποστολή Γενικής Υποστηρίξεως), το αυτοκινούμενο Μ109Α2-Α5 (αμερικανικής κατασκευής, χρησιμοποιείται κυρίως σε αποστολές Αμέσου Υποστηρίξεως και Ενισχύσεως) και το ρυμουλκούμενο Μ114Α1 (αμερικανικής κατασκευής, χρησιμοποιείται σε αποστολές Αμέσου Υποστηρίξεως και Γενικής Υποστηρίξεως).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ