Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εντείνονται οι κόντρες στην ΕΕ για τα μέτρα στήριξης των μονοπωλίων

Από τη χθεσινή σύνοδο των κυβερνήσεων Γερμανίας και Ισπανίας
Από τη χθεσινή σύνοδο των κυβερνήσεων Γερμανίας και Ισπανίας
Εντείνονται οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στους κόλπους της ΕΕ, με άξονα τη διαπάλη γύρω από την προσπάθεια κάθε κυβέρνησης να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους στήριξης των μονοπωλίων της χώρας της, με φόντο τις προβλέψεις για επικείμενη εκδήλωση νέας οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, ενώ σε κάθε περίπτωση ο «λογαριασμός» μεταφέρεται στους λαούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μπαίνει το πακέτο - μαμούθ 200 δισ. ευρώ που αποφάσισε το Βερολίνο για τη στήριξη των γερμανικών μονοπωλίων, με τις άλλες κυβερνήσεις να «διαμαρτύρονται» για «στρέβλωση της ενιαίας αγοράς» και διαμόρφωση ευνοϊκότερων συνθηκών για το γερμανικό κεφάλαιο.

Μετά το Βέλγιο, την Ουγγαρία, την Τσεχία, χτες ήρθε η σειρά της Γαλλίας να «προειδοποιήσει» πως το γερμανικό πακέτο μπορεί να αποδυναμώσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας ανέφερε μεν ότι «είναι νόμιμο και φυσιολογικό τα κράτη - μέλη να αναζητούν λύσεις για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στον πληθωρισμό και την εκτόξευση των τιμών της Ενέργειας», αλλά «το ζήτημα που τίθεται αφορά το τεράστιο μέγεθος αυτού του προγράμματος στήριξης που μπορεί να αποδυναμώσει οικονομίες που διαθέτουν μικρότερο δημοσιονομικό χώρο από τον δικό μας».

«Τώρα πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό ώστε αυτή η νόμιμη στήριξη να είναι συμβατή με τη λειτουργία των ολοκληρωμένων οικονομιών μας», δήλωσε η ίδια προεδρική πηγή, προσθέτοντας: Το θέμα είναι «ο καλύτερος συντονισμός των εθνικών προγραμμάτων που δεν έχουν κατά κανέναν τρόπο τις ίδιες διαστάσεις».

Επισήμως, πάντως, το Παρίσι εμφανίστηκε να διαψεύδει πως υπάρχει διάσταση απόψεων με το Βερολίνο για το θέμα. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Υπάρχει συλλογική συνείδηση και στις δύο όχθες του Ρήνου για τη διαχείριση των ενεργειακών θεμάτων, για την ανάγκη συντονισμού και αλληλεγγύης. Υπάρχει μάλλον σύγκλιση για να προχωρήσουμε μαζί και να ξαναδώσουμε ώθηση τόσο στην διμερή σχέση όσο και στις γαλλογερμανικές θέσεις για τα ευρωπαϊκά θέματα».

Το ίδιο 24ωρο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, με άρθρο στους «Financial Times» πρότεινε μια «γνήσια ενεργειακή ένωση» εντός ΕΕ, αναφέροντας ότι εάν παραμερίσουν τις αντιθέσεις οι 27 χώρες - μέλη θα καταφέρουν να κατεβάσουν τις τιμές της Ενέργειας.

«Φωτογραφίζοντας» και αυτός την αντιπαράθεση για το τεράστιο γερμανικό πακέτο, ανέφερε ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνοχή της ενιαίας αγοράς. «Οπως είδαμε στην αρχή της πανδημίας», σημείωσε, «οι νόμιμες ενέργειες που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεών τους μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπίες. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση αδικίας. Και τελικά θέτει σε κίνδυνο τον δυναμισμό της ενιαίας αγοράς, ενός από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά μας στοιχεία».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ως βασικό πυλώνα της «κοινής ενεργειακής πολιτικής» που προτείνει, ο Μισέλ προσδιόρισε τη μόνιμη μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας, την ώρα που εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά στην ΕΕ βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια ή απειλούνται από αυτή.

Ξανάρχισαν οι ροές ρωσικού αερίου στην Ιταλία

Η ιταλική εταιρεία ενέργειας «Eni» επιβεβαίωσε χτες ότι μετά τη διακοπή των περασμένων ημερών, ξανάρχισε η ροή φυσικού αερίου της «Gazprom» προς την Ιταλία.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η προμήθεια φυσικού αερίου κατέστη και πάλι δυνατή χάρη στην επίλυση, από μέρους της "Eni" και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων εταιρειών, των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον νέο κανονισμό που υιοθετήθηκε από τη ρυθμιστική αρχή της Αυστρίας».

Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ιταλία είχε διακοπεί την 1η Οκτώβρη επειδή ήταν αδύνατον να συνεχιστεί η ροή του αερίου μέσω της Αυστρίας.

Διεργασίες για τον αγωγό «Midi Catalonia»

Μία νέα απόπειρα συνεννόησης επιχείρησαν χτες κατά την ισπανο-γερμανική συνάντηση κορυφής στην ισπανική πόλη Κορούνια ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, μαζί με υπουργούς των κυβερνήσεών τους (Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμυνας, Κλιματικής Αλλαγής και Ενεργειακής Μετάβασης κ.ά.).

Στις συζητήσεις δέσποζαν τα θέματα της «ενεργειακής κρίσης» στην ΕΕ, ο υψηλός πληθωρισμός, αλλά και τρόποι εκτόνωσης της εντεινόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας.

Από την ατζέντα των συνομιλιών δεν έλειψαν τα σχέδια ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ιβηρική Χερσόνησο μέσω Γαλλίας με την υπόλοιπη Ευρώπη και βεβαίως τη Γερμανία. Τα σχέδια για τον αγωγό «Midi Catalonia» φαίνεται πως προκαλούν τις αντιδράσεις της Γαλλίας, αλλά και σύγκλιση θέσεων μεταξύ Γερμανίας - Ισπανίας. Οι εργασίες κατασκευής του αγωγού ξεκίνησαν το 2013, αλλά σταμάτησαν το 2019, καθώς οι αρχές σε Γαλλία, Ισπανία και ΕΕ εξέφρασαν αμφιβολίες για την οικονομική βιωσιμότητά του. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε νέα δεδομένα.

Σημαντική περικοπή της παραγωγής πετρελαίου αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+

Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε χτες κατά την υπουργική Σύνοδο Ενέργειας στη Βιέννη τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής έως 2 εκατομμύρια βαρέλια από τον ερχόμενο Νοέμβρη, σε αντίθεση με τις πιέσεις των ΗΠΑ για διατήρηση και αύξησή της.

Δεν έγινε άμεσα ξεκάθαρο εάν η απόφαση επιβάλλεται να υιοθετηθεί με ποσοστώσεις από όλες τις χώρες του ΟΠΕΚ+ ή εάν επαφίεται στις χώρες του οργανισμού να συνεννοηθούν ώστε να πετύχουν εντέλει τη σημαντική αυτή μείωση.

Η εκ των πραγμάτων ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία (μέλος του OPEC) και τη Ρωσία (που είναι μέλος του OPEC+) προκάλεσε άμεσα τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν να εκφράζει την «απογοήτευση» της Ουάσιγκτον για την απόφαση του οργανισμού, που είναι βέβαιο πως θα σημάνει νέα αύξηση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

«Ο Πρόεδρος είναι απογοητευμένος από την κοντόφθαλμη απόφαση του OPEC+», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ανακοινώνοντας παράλληλα την αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα τον Νοέμβρη, ώστε να «ελεγχθεί» πιθανή αύξηση στην τιμή των καυσίμων στα αμερικανικά πρατήρια.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μπάιντεν καλεί τις αμερικανικές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αφήνει επίσης «αιχμές» για πιθανές πιέσεις στον OPEC+, καθώς αιωρείται η απειλή για διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με το Κογκρέσο προκειμένου να βρεθούν «επιπρόσθετα εργαλεία μείωσης του ελέγχου του OPEC στις τιμές Ενέργειας».

Ακολούθησαν οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, που ξεκαθάρισε πως η απόφαση του OPEC+ καθιστά σαφές ότι ο Οργανισμός ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία. Χαρακτήρισε την απόφαση «λάθος» και «αποτέλεσμα εσφαλμένης κρίσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ