Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιοι πληρώνουν και ποιοι ωφελούνται από τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης

Με μια ...πανηγυρική ανακοίνωση, που επιβεβαιώνει το ποιοι θα είναι οι ωφελημένοι από τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης, η Eurobank γνωστοποίησε ότι είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που εκταμίευσε από το υπουργείο Οικονομικών τη δεύτερη δόση ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο. Οπως ενημερώνει μάλιστα η τράπεζα, την 1η δόση που είχε πάρει τη διέθεσε για δάνεια σε επιχειρήσεις της «πράσινης μετάβασης», του ψηφιακού μετασχηματισμού και της εξωστρέφειας.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος λοιπόν η Τράπεζα έχει ήδη χρηματοδοτήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 532 εκατ. Συγκεκριμένα, χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έκαναν επιχειρήσεις για χρηματοδότηση επενδύσεων που αφορούσαν σε: Τηλεπικοινωνίες (ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου), ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση κτιρίων, προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων, δημιουργία υπερσύγχρονων ψηφιακών και φιλικών προς το περιβάλλον κέντρων αποθήκευσης, εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση της παραγωγικής δραστηριότητας των εταιρειών.

Θυμίζουμε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η κυβέρνηση για την περίοδο 2021 - 2026 θα μοιράσει σε επιχειρηματικούς ομίλους πακέτο ύψους 30,5 δισ., εκ των οποίων τα 17,8 δισ. αφορούν σε επιδοτήσεις και τα 12,7 δισ. σε δανειακές χρηματοδοτήσεις. Μέσω των δανείων του Ταμείου μπορούν να χρηματοδοτηθούν επιλέξιμες επενδύσεις στους εξής πυλώνες: Πράσινη μετάβαση, Ψηφιακός μετασχηματισμός, Καινοτομία - έρευνα και ανάπτυξη, Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και Εξωστρέφεια.

Για να μπορούν οι επιχειρήσεις να κάνουν τις μπίζνες τους και οι τράπεζες να μοιράζουν «ζεστό» χρήμα, πρέπει να υλοποιούνται μια σειρά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προκειμένου να καταθέσει την αίτηση για τη δεύτερη δόση από το υπερμνημόνιο ύψους 2 δισ. ευρώ, υλοποίησε 25 προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων τα νομοσχέδια για τη fast track αδειοδότηση των ΑΠΕ, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι πράσινες μπίζνες, το αντιλαϊκό στρατηγικό σχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση κ.λπ.

Σημειώνεται ακόμα ότι τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση από τους θεσμούς που θα είναι η πρώτη υπό καθεστώς «απλής εποπτείας» - με βάση τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ - ώστε τον προσεχή Νοέμβρη να δημοσιευθεί η 1η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Ελλάδας. Αυτή θα ανάψει το «πράσινο φως» για να εγκρίνει το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη την εκταμίευση τη τελευταίας δόσεως βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Οι 22 αντεργατικές δεσμεύσεις αφορούν μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την απονομή της δικαιοσύνης, την πρωτοβάθμια Υγεία, το Κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, την επιτάχυνση απονομής των συντάξεων και μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ