Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΜΠΟΡΩΝ
Διαβουλεύσεις για μειωμένο ωράριο και ... εξοικονόμηση Ενέργειας

Σε διαβουλεύσεις για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, στο φόντο των στόχων για εξοικονόμηση Ενέργειας, βρίσκονται κυβέρνηση, ενώσεις και σύλλογοι των εμπόρων. Στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκονται προτάσεις και σενάρια που μειώνουν κατά μία ή δύο ώρες το ωράριο, ενώ οι εργοδότες, με πρωταγωνιστές τους Εμπορικούς Συλλόγους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, διαπραγματεύονται τα «ανταλλάγματα» που θα λάβουν για την εφαρμογή του μέτρου.

Και μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης πριν τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) να δήλωσε ότι «δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων», ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι «ανοιχτά».

Η συζήτηση που έχει ανοίξει «δεν γίνεται από τη σκοπιά των συμφερόντων των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων, αλλά αφορά τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων και τα απόνερα που δημιουργεί ο πόλεμος στην κερδοφορία τους», σχολιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ανταγωνισμούς που ήδη οι εργαζόμενοι πληρώνουν ακριβά. Εξάλλου, κυβέρνηση και εργοδότες διαβουλεύονται στο έδαφος που διαμορφώνουν οι νόμοι «που έχουν διαλύσει το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο» και αναγκάζουν τους εμποροϋπαλλήλους να δουλεύουν με ωράρια - λάστιχο, τις Κυριακές, μέχρι τα μεσάνυχτα στις «λευκές νύχτες» και τις «μαύρες Παρασκευές». «Δεν θα ματώσουμε άλλο, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος. Διαμηνύει ότι δεν θα δεχτεί καμία απόλυση, μείωση μισθού ή βλαπτική μεταβολή στο ωράριο και στα εργασιακά δικαιώματα, κατάργηση ρεπό, εκ περιτροπής εργασία και «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας.

Να γυρίσουν την πλάτη τους τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, που έκανε πρώτος την πρόταση για τη μείωση ωραρίων λειτουργίας, καλεί τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους ο Σύλλογος Μικρών Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ). Ζητά άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην Ενέργεια, τονίζοντας ότι η παραπάνω πρόταση «λειτουργεί ως "λαγός" στις συνολικότερες επιδιώξεις της κυβέρνησης, στη λογική να βάλουν πλάτη οι μικροί έμποροι (και όχι μόνο) στη λαίλαπα που μας έφερε και αυτή η κυβέρνηση ενσωματώνοντας όλες τις κατευθύνσεις της ΕΕ».

Για προτάσεις που «όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πραγματικό πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, αντίθετα φορτώνουν και πάλι στις πλάτες μας τις συνέπειες των αντιλαϊκών επιλογών της, των πολιτικών "απελευθέρωσης", των ανταγωνισμών» κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Αγης Τριγάζης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», θυμίζοντας ότι οι αυτοαπασχολούμενοι έζησαν τα ίδια και με την πανδημία και τα lockdowns...

Προσθέτει δε πως «αποτελεί πραγματικά πρόκληση το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για να εξασφαλίσει φτηνή Ενέργεια για τον λαό που χρυσοπληρώνει, είτε ως καταναλωτής είτε ως φορολογούμενος, αφήνει στο απυρόβλητο τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων και βεβαίως τα ίδια τα κρατικά έσοδα, που έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω των υπέρογκων φόρων (ΕΦΚ, ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος).

Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της συνέχισης της πάλης μας ενάντια στις πολιτικές "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, ενάντια στους νόμους που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια για την "απελευθέρωση" του ωραρίου, ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ενίσχυσης της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών μας όλα αυτά τα χρόνια, η ενίσχυση της πάλης για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» καλεί τους Εμπορικούς Συλλόγους «να δυναμώσουμε τον αγώνα μαζί τους εργαζομένους απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε, κλιμακώνοντας τη δράση με συμμετοχή στην απεργία στις 9/11», με διεκδικήσεις για γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, φτηνότερα τιμολόγια χωρίς πρόσθετα χαράτσια, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και στην Ενέργεια, καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς, άμεση ρύθμιση των χρεών και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ