Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ
Στο προσκήνιο και πάλι το πλαφόν εν μέσω παζαριών και αντιθέσεων

Eurokinissi

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα παζάρια στο πλαίσιο των οποίων εκδηλώνονται έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το Ενεργειακό.

Ετοιμη να θέσει ένα ανώτατο όριο τιμών στις προμήθειες φυσικού αερίου εμφανίζεται τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως δήλωσε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «η καθιέρωση ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται πάνω σε αυτό». Σε επιστολή της προς τους 27 ηγέτες των κρατών - μελών πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα αύριο, Παρασκευή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητά «συνεργασία» με τα κράτη - μέλη για να αναπτυχθεί μια κοινή «παρέμβαση», ενώ επιμένει ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου και να τεθεί σε εφαρμογή με τις απαραίτητες διασφαλίσεις».

Ακόμα, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ένα κοινό σύστημα προμηθειών φυσικού αερίου για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ζήτημα για το οποίο θα ενημερώσει τους ηγέτες των χωρών κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα. Επίσης, με αφορμή τις «πράξεις δολιοφθοράς», όπως τις χαρακτήρισε, στους αγωγούς «Nord Stream» η πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε σε ενίσχυση των μέτρων προστασίας των ενεργειακών υποδομών της ΕΕ.

Μένει να δούμε τι είδους μηχανισμός επιβολής πλαφόν θα τεθεί από την ΕΕ, ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε ότι αμέσως μετά την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο του 8ου πακέτου κυρώσεων που υιοθέτησε η ΕΕ, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε χτες τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια με στόχο τη συγκράτηση των τιμών του.

Τέλος, αναφορικά με τις κοινές αγορές φυσικού αερίου, να σημειώσουμε ότι η Γερμανία συμφώνησε τελικά με μια πρόταση που απέρριπτε από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ, λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνησή της ότι θα διαθέσει 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων της χώρας από το ενεργειακό κόστος...

Φτιάχνουν κλίμα

Ενόψει και των συζητήσεων στην Πράγα, σήμερα στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και αύριο στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Ενεργειακό, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες στο Μαξίμου με τον Arturo Aizpiri, διευθύνοντα σύμβουλο της «Enagas».

Η εταιρεία χαρακτηρίζεται ένας από τους «στρατηγικούς» επενδυτές σε ΔΕΣΦΑ και TAP και ο μεγαλύτερος διαχειριστής LNG της Ευρώπης. Σε αυτήν τη βάση τονίστηκε «το πολύ καλό επίπεδο της μέχρι σήμερα συνεργασίας μέσω της επένδυσης στον ΔΕΣΦΑ» και «συζητήθηκαν οι προοπτικές για νέες επενδύσεις στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», με βάση και τις επιδιώξεις της ντόπιας αστικής τάξης, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά τσακίζονται από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, μιλώντας στο MEGA επανέφερε ως πρόταγμα της κυβέρνησης την επιβολή, κεντρικά στην ΕΕ, πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. «Η Ευρώπη έχει καθυστερήσει. Εχουμε σπαταλήσει πάρα πολύ χρόνο (...) Δεν έχουμε καταφέρει να ανταποκριθούμε στην επιτακτική ανάγκη στήριξης των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως το έκανε και μέχρι σήμερα, θα εξακολουθεί και στην Πράγα και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να επιμένει για την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης», είπε, την ώρα που για το ζήτημα εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ μεγάλες αντιθέσεις.

Εξάλλου, φτιάχνοντας κλίμα ακόμα και για εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, είπε ότι «υπάρχουν κινήσεις, προτάσεις και προγραμματισμοί προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης Ενέργειας, που είναι απολύτως λογικοί, μέσα στο περιβάλλον που ζούμε. Δεν είναι όμως τρομακτικοί, δηλαδή, δεν αλλάζει τίποτε πολύ ουσιαστικό στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, αν με απλά πράγματα εξοικονομήσουμε Ενέργεια. Κυρίως στο επίπεδο του Δημοσίου, του ευρύτερου Δημοσίου και των δήμων. Δεν μιλάμε για κινήσεις υποχρεωτικές σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις», έσπευσε να καθησυχάσει, κρούοντας ανοικτές θύρες, καθώς τα λαϊκά στρώματα για να σηκώσουν τους αβάσταχτους λογαριασμούς έχουν ήδη προχωρήσει σε ...μπλακάουτ ανά σπίτι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ