Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - «ΣΚΟΥΠΑ» ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΚΟ - «ΥΠΕΡΤΕΙΡΕΣΙΑ» - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
«Οδοστρωτήρας» για τα εργασιακά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» της κυβέρνησης της ΝΔ με το οποίο συνεχίζει την ιδιωτικοποίηση ανωνύμων εταιρειών του Δημοσίου, δηλαδή πρώην ΔΕΚΟ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αστικές συγκοινωνίες, τσακίζει ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές και πρώτα και κύρια του ΟΑΣΑ, φέρνοντας εργολαβικούς.

Το πολυνομοσχέδιο διαμορφώνει επίσης τις προϋποθέσεις για έναν νέο «υπερ-Τειρεσία» και γενικευμένο «φακέλωμα» χρεών, δηλαδή ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφυκτικής παρακολούθησης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων που οφείλουν σε τράπεζες και εφορία για τη συναλλακτική τους συμπεριφορά και το μπλοκάρισμα κάθε αγοράς με δυνατότητα πίστωσης.

Παραδίδει και άλλους από τους λιγοστούς ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει, όπως της ΠΥΡΚΑΛ, ακόμα και σε νησιά, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των τουριστικών ομίλων και των αρπακτικών των «πράσινων» μπίζνες.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται τροπολογία που αφορά ορισμένα από τα ψίχουλα προς τους εργαζόμενους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, μέτρα που τα παίρνει πολλαπλά «από την άλλη τσέπη», ενώ αποτελούν στην πραγματικότητα νέα στήριξη προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, όμως στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου (στήριξη των ομίλων, «πράσινη μετάβαση», Ταμείο Ανάκαμψης, Ενέργεια κ.ά.) έδειξαν ότι μοιράζονται το «κοινό πρόγραμμα» με τη ΝΔ.

Στην αντίπερα όχθη, οι βουλευτές του ΚΚΕ έκαναν φύλλο και φτερό τα άρθρα του νομοσχεδίου, έδειξαν στον λαό τη στρατηγική σύγκλιση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των δορυφόρων τους που επιβεβαιώνει ότι ο καβγάς τους είναι για το ποιος θα οδηγεί τον οδοστρωτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής που σφαγιάζει λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ανέδειξαν ότι η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος είναι ο λαός να κλιμακώσει την πάλη του, με πανελλαδικό συντονισμό, οικοδομώντας τη λαϊκή συμμαχία και σε συμπόρευση με ένα πολύ δυνατό ΚΚΕ να βάλει μπροστά τις δικές του ανάγκες. Ενώ κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ