Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Νέο «μοντέλο» καταλήστευσης των λαϊκών νοικοκυριών

Τα μέτρα που αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβρη ενισχύουν όλους τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον λαό

Eurokinissi

Εναν ακόμα γύρο επιδοτήσεων, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Το νέο μοντέλο επιδοτήσεων έρχεται να προστεθεί στα δύο προηγούμενα, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, αφενός συνεχίζοντας την ενίσχυση των ομίλων της Ενέργειας, αφετέρου ενισχύοντας όλους τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην ενεργειακή φτώχεια, όπως η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» και τα κέρδη των «πράσινων» αρπακτικών.

Πέρα από τις ανακοινώσεις και τις τρεις διαφορετικές κλίμακες επιδοτήσεων, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά χτες ότι τα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική ανακούφιση του λαού, που δεν είναι σε θέση να ξοφλήσει τους λογαριασμούς ακόμα και μετά τη μείωση, μέσω της επιδότησης.

Σύμφωνα με στοιχεία, άλλωστε, 6 στους 10 καταναλωτές ή δεν μπορούν να εξοφλήσουν ή προχωρούν σε διακανονισμούς που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μετά από μερικούς μήνες. Ταυτόχρονα, οι εντολές διακοπής της παροχής ηλεκτρισμού στα λαϊκά σπίτια φέρονται να έχουν ξεπεράσει τις 300.000 από τις αρχές του χρόνου μέχρι τέλη Αυγούστου, και συνεχίζουν να εμφανίζουν αυξητική τάση. Επιπλέον, τα νοικοκυριά που έχουν εγκατάσταση φυσικού αερίου βρίσκονται «στον αέρα», αφού ακόμα και μετά την επιδότηση οι λογαριασμοί αναμένονται υπέρογκοι.

Και το νέο μοντέλο επιδοτήσεων είναι βούτυρο στο ψωμί των επιχειρηματικών ομίλων, αφού τα πακέτα που θα πάρουν θα αξιοποιηθούν για επενδύσεις σε υποδομές που θα υπηρετούν τον σχεδιασμό της «πράσινης μετάβασης» και της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό δηλαδή που κάνουν με την καθιέρωση, από 1η Οκτωβρίου, επιβολής τέλους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, που όπως ήδη συζητούν στελέχη των ενεργειακών ομίλων θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Απόφαση που ευθυγραμμίζεται με την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή εισφοράς σε δραστηριότητες που σχετίζονται και με το φυσικό αέριο.

Τα 1,1 δισ. ευρώ της επιδότησης αναλύονται ως εξής, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης: 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων, δηλαδή από χρήματα που έχουν πληρώσει οι ίδιοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών τους στις εταιρείες και τώρα ξαναγυρίζουν από την «πίσω πόρτα» στις εταιρείες, και 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών.

«Κλοπή» με κλίμακες

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, η επιδότηση για τον Οκτώβριο θα είναι κλιμακωτή και διαμορφώνεται ως εξής:

- Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh ανέρχεται σε 436 ευρώ/MWh.

- Για μηνιαία κατανάλωση 501-1.000 KWh η επιδότηση ανέρχεται σε 386 ευρώ/MWh. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ/MWh.

- Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 KWh η επιδότηση ανέρχεται σε 336 ευρώ/MWh. Και σ' αυτήν την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

- Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται σε 485 ευρώ/MWh.

Τα συγκεκριμένα μέτρα έρχονται να επισφραγίσουν το νέο εκβιαστικό δίλημμα της κυβέρνησης, «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», που σημαίνει ότι ή θα κόβει από τις ανάγκες του για να γλιτώσει κάποια ευρώ ή θα πληρώσει «τα μαλλιά της κεφαλής του» μέσω των λογαριασμών.

Τα εμπορικά τιμολόγια και το φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση εμπορικών τιμολογίων:

- Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 KWh τον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται σε 398 ευρώ/ΜWh.

- Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ/MWh.

- Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ/MWh.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση, που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης.

Η επιδότηση του φυσικού αερίου σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη Βιομηχανία τον Οκτώβριο, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh.

Ανάμεσα σε άλλα ο Κ. Σκρέκας έκανε λόγο και για τον περίφημο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων που εισπράττει η κυβέρνηση από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής. Μόνο που αυτός ο μηχανισμός στην πραγματικότητα συγκεντρώνει χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει τα λαϊκά νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών. Επιπλέον, ανέφερε ότι για το 2022 έχει καταγραφεί ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταφτάνουν στη Ρεβυθούσα.

Ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση οι παρεμβάσεις που κάνει σημαίνουν ότι η τιμή της KWh στα επίπεδα των 0,15 ευρώ περίπου. Ξέχασε βέβαια να πει ότι το καλοκαίρι του 2019, πριν την έναρξη λειτουργίας του χρηματιστήριου Ενέργειας η τιμή της KWh ήταν 0,094 ευρώ... Πρόκειται δηλαδή για άμεση αύξηση στην τιμή κατά μιάμιση φορά ή 150%.

Οι νέες χρεώσεις

Εξάλλου, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ανακοίνωσαν τις νέες χρεώσεις για τον Οκτώβριο:

ΔΕΗ: 0,595 ευρώ/KWh για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 0,607 ευρώ για κατανάλωση άνω των 500 KWh. «Protergia»: 0,57630/KWh. «Elpedison»: 0,5905 ευρώ/KWh. «Ηρων»: 0,698 ευρώ/KWh και, μετά την «έκπτωση συνέπειας» 20%, 0,5584 ευρώ/KWh. «Volterra»: 0,685 ευρώ/KWh. «Φυσικό Αέριο»: 0,594 ευρώ/KWh. «Zενίθ»: 0,589 ευρώ/KWh. «Watt + Volt»: 0,5890/KWh. «Ελίν»: 0,599 ευρώ/KWh.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org