Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αφρισαν

Παραλίγο να πνιγούν στους ...αφρούς τους όσοι ξεσπάθωναν χτες ενάντια στην απεργία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες. Η αντιαπεργιακή λύσσα από τα δημοσιογραφικά μικρόφωνα και πληκτρολόγια, ακόμα και στο Viber, ξεπέρασε κάθε όριο. Θυμήθηκαν ξαφνικά την «ταλαιπωρία επιβατών και οδηγών». Αλήθεια, δεν βλέπουν όλοι αυτοί το καθημερινό, ατελείωτο μποτιλιάρισμα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, όπως στον Κηφισό, και το «σαρδέλωμα» χιλιάδων επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χωρίς να υπάρχει καμιά απεργία ή άλλη κινητοποίηση; Παριστάνουν τους «ευαίσθητους» αυτοί που υπερασπίζονται εδώ και δεκαετίες την επιχειρηματική δράση για το κέρδος στις συγκοινωνίες και στις μεταφορές, την αιτία δηλαδή για το σημερινό χάλι, το οποίο θα ενταθεί με το νομοσχέδιο - σκούπα που ψηφίστηκε χτες. Καλούν την κυβέρνηση να «εφαρμόσει τον νόμο» και να βγει η απεργία «παράνομη και καταχρηστική», αυτοί που υπερασπίζονται τη μεγαλύτερη «κατάχρηση» σε βάρος του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος απ' όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις. Λύσσαξαν επειδή θέλουν να πέσει «σιωπητήριο», ώστε με «σταθερότητα» και «χωρίς εντάσεις» - όπως συμφωνούν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα - να προχωρούν ανενόχλητοι στο τσάκισμα του λαού. Η χτεσινή υστερία ήταν και μια «πρόβα τζενεράλε» για το τι θα βρίσκει μπροστά του ο λαός, οργανώνοντας την πάλη του τον δύσκολο χειμώνα. Είναι βαθιά γελασμένοι, όμως, αν νομίζουν ότι με «προληπτική» συκοφαντία και τρομοκράτηση θα τον κάνουν να λουφάξει.

Αναμενόμενο

Απολύτως φυσιολογική και «αναμενόμενη» θεωρεί η κυβέρνηση την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκε την περασμένη βδομάδα. Σημειώνεται ότι ειδικά στις σχολικές ηλικίες, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 7%, με τον ΕΟΔΥ να σχολιάζει ότι αυτό οφείλεται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και στην αύξηση των «επαφών στα σχολεία». Οπότε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι περίπου «μοιραίο» ο ιός να σέρνεται ανεξέλεγκτος στις σχολικές αίθουσες. Μάλιστα, αυτή η αύξηση που θεωρείται «φυσιολογική», καταγράφεται με μόλις μία βδομάδα ανοιχτά τα σχολεία, ενώ ήδη κάνουν την εμφάνισή τους και «συρροές» εκτός από μεμονωμένα κρούσματα σε τάξεις και σχολικά συγκροτήματα. Το χειρότερο όμως είναι ότι ακόμα κι αυτή η αύξηση καταγράφεται χωρίς καμιά ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση, αφού δεν γίνονται μαζικά και δωρεάν τεστ και ο όποιος προληπτικός έλεγχος αφήνεται στη διακριτική (άρα και οικονομική) ευχέρεια της κάθε οικογένειας. Με άλλα λόγια, ο ιός κυκλοφορεί στα σχολεία (κι από εκεί στην οικογένεια) σε μεγαλύτερη κλίμακα απ' αυτή που καταγράφουν τα στατιστικά της κυβέρνησης. «Ψιλά γράμματα», όμως, όλα αυτά για μια πολιτική που καλεί τον λαό να «συμβιώσει» με τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη διάδοση, αφού η οικονομία τού «μη στάξει και μη βρέξει» για τους επιχειρηματικούς ομίλους «δεν αντέχει» ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των παιδιών τους.

Αγωνίες

Στις 7 Σεπτέμβρη ανακοινώθηκε αιφνιδίως σε 92 εργολαβικούς μεταλλωρύχους στα μεταλλεία Κασσάνδρας ότι απολύονται από την «Ελληνικός Χρυσός». Από τότε βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τις οποίες στηρίζουν δεκάδες σωματεία και εκατοντάδες εργαζόμενοι από άλλους κλάδους. Λίγες μόλις μέρες πριν, με την υπόθεση των απολυμένων μεταλλωρύχων αποφάσισε να ασχοληθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι έκανε; 27 βουλευτές του κατέθεσαν Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας στην οποία ...αναρωτιούνται αν «θα ελέγξει η κυβέρνηση την "Ελληνικός Χρυσός" και την "Edilmac" για τις απολύσεις» και αν «θα εξετάσει τους κινδύνους που ενέχει για το τραπεζικό σύστημα η χορήγηση δανείων σε μία εταιρεία που παρουσιάζει πολύ μεγάλες ζημιές». Το άγχος τους είναι αν οι απολύσεις γίνανε με «νόμιμο» τρόπο και αν τα δάνεια της πολυεθνικής εκθέτουν τις τράπεζες σε κίνδυνο! Οι αγωνίες όμως των απολυμένων και όλων των συναδέλφων τους δεν είναι με ποιον αντεργατικό νόμο τούς απέλυσε η εργοδοσία, ούτε βέβαια ο ...κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα. Η δική τους αγωνία είναι πώς θα βγάλουν τον χειμώνα χωρίς μεροκάματο, πού θα ξαναβρούν δουλειά, πώς θα ανταποκριθούν στις τεράστιες υποχρεώσεις τους. Γι' αυτό αγωνίζονται για την επαναπρόσληψή τους, ξεσηκώνοντας ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, την ώρα που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ξιφουλκούν για το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που διαμόρφωσαν με τους νόμους τους για τα «μάτια» των επενδυτών.

Τίμημα

«Οι υψηλότεροι λογαριασμοί Ενέργειας είναι ένα τίμημα που αξίζει να πληρωθεί για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε χτες η πρωθυπουργός της χώρας, την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε το δεύτερο μέρος του πακέτου «ενεργειακής σωτηρίας». Το πρώτο, ύψους 150 δισ. λιρών, είχε ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα και θα το «τσεπώσουν» οι ενεργειακοί όμιλοι προκειμένου για δύο χρόνια να διατηρήσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου στις 2.500 λίρες κατά μέσο όρο τον χρόνο για το κάθε νοικοκυριό. Αυτό σημαίνει ότι κάθε λαϊκή οικογένεια θα πληρώνει έτσι κι αλλιώς πάνω από 1.000 λίρες περισσότερες σε σχέση με τον χειμώνα του 2021. Το δεύτερο μέρος του πακέτου, προϋπολογισμού 40 δισ. λιρών, αφορά τις επιχειρήσεις, που για τους επόμενους 6 μήνες θα δουν τους λογαριασμούς ρεύματος «κουρεμένους» κατά 50% και του φυσικού αερίου κατά 25%, στο ύψος δηλαδή των λογαριασμών που πλήρωναν πριν από έναν χρόνο. Η εξίσωση είναι αποκαλυπτική. Το «μάρμαρο» για τα δύο πακέτα το πληρώνει ξανά ο λαός, για τον οποίο το κόστος του ρεύματος αυξάνεται ούτως ή άλλως, παρά την κρατική επιδότηση που πληρώνει από την άλλη τσέπη, όπως και τις επιδοτήσεις για το ρεύμα των επιχειρήσεων. Αν σ' αυτά προσθέσει κανείς ότι τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν την προηγούμενη χρονιά φόρους ύψους 228 δισ. λιρών έναντι 66 δισ. που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις, τότε εύκολα συμπεραίνει ότι δεν βιώνουν και δεν πληρώνουν όλοι με το ίδιο «τίμημα» τη λεγόμενη «ενεργειακή κρίση»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1791 Γεννιέται ο Βρετανός χημικός και φυσικός Μάικλ Φάραντεϊ, του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας πυκνωτή.

1792 Πρώτη μέρα του νέου ημερολογίου της Γαλλικής Δημοκρατίας (1η Βεντεμιέρ του 1ου χρόνου). Ο χρόνος χωριζόταν σε 12 μήνες. Κάθε μήνας σε τρία δεκαήμερα, με εξαίρεση το τελευταίο τμήμα του 12ου μήνα, που είχε 12 ή 16 (τα δίσεκτα χρόνια) μέρες.

1862 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, ανακοινώνει ότι από 1η Γενάρη του 1863 θα απελευθερωθούν όλοι οι σκλάβοι στις βόρειες Πολιτείες (Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος, 1861 - 1865). Θα περάσουν πολλές δεκαετίες μέχρι οι Αφροαμερικανοί να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με τους λευκούς συμπολίτες τους.

1940 Υπογράφεται μεταξύ της φινλανδικής κυβέρνησης (όπου το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες) και της ναζιστικής Γερμανίας στρατιωτική συμφωνία για τη συμμετοχή της Φινλανδίας στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης.

1947 Ιδρύεται το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (Κομινφόρμ), με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό της δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων.

1949 Εκτελείται ο Στέργιος Αναστασιάδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ηταν υπεύθυνος του παράνομου κομματικού κλιμακίου του ΚΚΕ στην Ελλάδα.

1968 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο του «Οδηγητή», οργάνου του ΚΣ της ΚΝΕ.

1968 Με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως μεταδίδεται από τον ραδιοσταθμό «Η Φωνή της Αλήθειας», το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της αποχής από το δημοψήφισμα - παρωδία που ετοιμάζει η χούντα.

1970 Παύει το εμπάργκο βαρέων όπλων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνδέει την εξέλιξη αυτή με τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και με την ανάγκη ενίσχυσης του ΝΑΤΟ.

1973 Μεγάλη συγκέντρωση στην Ελευσίνα ενάντια στα σχέδια της χούντας και του ομίλου Λάτση για επέκταση των διυλιστηρίων της «Πετρόλα».

1980 Αρχίζει ο πόλεμος Ιράν - Ιράκ, που θα κρατήσει σχεδόν 8 χρόνια (έως τις 20/8/1988) και θα στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, στρατιώτες και αμάχους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ