Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λυτοί και δεμένοι ενάντια στην απεργία

Από το πρωί χτες οργίαζαν τα διάφορα παπαγαλάκια, απαιτώντας καταστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δίπλα στους διάφορους Πορτοσάλτε, όμως, επιστρατεύτηκε μέχρι και το Viber στην υπηρεσία του αντιαπεργιακού κλίματος. Ετσι, στην «επίσημη κοινότητα του Viber για την Ελλάδα» - αριθμεί περίπου 1,5 εκατομμύριο χρήστες - οι διαχειριστές έκριναν σκόπιμο ανάμεσα σε διάφορες άχρηστες πληροφορίες να αναρτήσουν μήνυμα, με το οποίο η κοινότητα συνιστά «υπομονή» στους κατοίκους της Αττικής λόγω της απεργίας των εργαζομένων σε μετρό - αστικές συγκοινωνίες.

ΠΑΜΕ
Ο συλλογικός αγώνας δίνει απάντηση στο αντιαπεργιακό μένος

Ανακοίνωση για τον μηχανισμό λάσπης και συκοφάντησης σε βάρος των απεργών στις αστικές συγκοινωνίες

Την αντιδραστική προπαγάνδα της κυβέρνησης και των δημοσιογραφικών της επιτελείων σε βάρος των απεργών στις αστικές συγκοινωνίες καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Από την πρώτη στιγμή προκήρυξης της απεργίας, «ζυγισμένα - στοιχισμένα» όλα τα παπαγαλάκια, έσπευσαν να τη σύρουν στα τηλεδικαστήρια, πριν ακόμα αναλάβει η Δικαιοσύνη, και να τη συκοφαντήσουν: Τίτλοι όπως «Χάος», «Κομφούζιο», «Ταλαιπωρία των πολιτών», μαζί με συκοφαντίες για τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους έδιναν κι έπαιρναν χτες όλη μέρα, προκειμένου να αποκρυφτεί ότι η απεργία στρέφεται ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που φέρνει νέα βάρη σε όλους τους εργαζόμενους κι όχι μόνο σε όσους εργάζονται στις συγκοινωνίες.

Το «σήμα» είχε πέσει έγκαιρα, φαίνεται, στους διάφορους «απεργοκυνηγούς»: Να μην ακουστεί το γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι, να μην ακουστεί τι συνέπειες θα έχει για τους εργαζόμενους η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών, να θαφτούν τα αιτήματα των απεργών που είναι αιτήματα κάθε εργαζόμενου για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μετακινήσεις, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ανανέωση του στόλου, για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σχολιάζοντας αυτόν τον «εμετικό μηχανισμό λάσπης, συκοφαντίας και παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών, ενάντια στην απεργία των εργαζομένων σε μετρό - αστικές συγκοινωνίες που έχει πετύχει ήδη τεράστια συμμετοχή», το ΠΑΜΕ ανέφερε:

«Αφού μια βδομάδα μας λιβάνισαν για την Ελισάβετ και τα παράσιτα που ζουν από τον ιδρώτα μας, τα ίδια ΜΜΕ αποκρύπτουν ότι η κυβέρνηση έφερε "νύχτα" προς ψήφιση ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο για όσους χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και μιλάνε για δήθεν "αιφνιδιασμό" από τους εργαζόμενους που άμεσα απάντησαν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο στα μουλωχτά!

Μπλόκο και ασφυξία στις ζωές μας έχουν προκαλέσει αυτοί που φέρνουν άρον άρον μέτρα που δημιουργούν αδιέξοδα, απολύσεις, που διαλύουν το λαϊκό εισόδημα, το δικαίωμα στην εργασία, αυτοί που με νόμο προάγουν παντού τις εργολαβίες. Η ασφυξία δεν βρίσκεται στους δρόμους από τις ελπιδοφόρες αγωνιστικές κινητοποιήσεις εργαζομένων και νεολαίας αλλά από το κύμα ακρίβειας που σφίγγει τη θηλιά σε κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια».

Το ΠΑΜΕ αναδεικνύει μάλιστα όσα δεν λένε τα ΜΜΕ. Και πιο συγκεκριμένα αναδεικνύει τις αρνητικές επιπτώσεις για τον λαό από την εκχώρηση επιπλέον δρομολογίων στα ΚΤΕΛ, προφανώς με αυξήσεις στα εισιτήρια, με λεωφορεία - «σαπάκια», χωρίς μέτρα προστασίας, «όπως ακριβώς και στην "απελευθερωμένη" ακτοπλοΐα που νησιά ολόκληρα έχουν οδηγηθεί στην απομόνωση».

Ενώ το ΠΑΜΕ θύμισε τα βασικά αιτήματα της απεργίας, που αφορούν όλο τον λαό και που τα ΜΜΕ επιχείρησαν να εξαφανίσουν, όπως:

  • Φθηνές και ασφαλείς μεταφορές για τον λαό της Αττικής και τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ.
  • Πύκνωση και επέκταση του συγκοινωνιακού έργου σε όλη την Αττική.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επισκευή - ανανέωση του στόλου.
  • Εξω όλοι οι ιδιώτες - κατάργηση κάθε εργολαβίας.
  • Υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις.

«Η επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης στο δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο ώστε με τον φόβο, τη συκοφαντία, την τρομοκρατία και τα "διαδηλωτοδικεία" να μας υποχρεώσουν να δεχθούμε την "βαρυχειμωνιά" που φέρνουν», καταλήγει το ΠΑΜΕ, που καλεί σε απάντηση «με αλληλεγγύη και συλλογικό αγώνα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Απεργιακό «όχι» στο αντεργατικό νομοσχέδιο, ζητούν ενίσχυση των συγκοινωνιών

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πύκνωση δρομολογίων, υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στο επίκεντρο των διεκδικήσεων

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες στο υπουργείο Οικονομικών

Eurokinissi

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες στο υπουργείο Οικονομικών
Απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (λεωφορεία, τρόλεϊ, Ηλεκτρικός, Μετρό, Τραμ) απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου (τις πρώην ΔΕΚΟ), που μεταξύ άλλων παραχωρεί επιπλέον συγκοινωνιακό έργο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και εισάγει για πρώτη φορά μορφές «ευέλικτης» εργασίας. Την απόφαση για απεργία είχε πάρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης ζητήθηκε συνάντηση με το υπουργείο, όμως η πολιτική ηγεσία του δήλωσε απούσα, γεγονός που καταγγέλθηκε από τους απεργούς. Το ψήφισμα της συγκέντρωσης κατέθεσε στη Βουλή αντιπροσωπεία του ΕΚΑ.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την είσοδο ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες, παραχωρεί στα ΚΤΕΛ 25% του συγκοινωνιακού έργου, επιπλέον αυτού που του έχει παραδώσει από τον Σεπτέμβρη του 2020 με πρόσχημα την πανδημία. Επίσης, επιτρέπει για πρώτη φορά προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις αστικές συγκοινωνίες, με διευθυντικό δικαίωμα, μέσω συνέντευξης και περιορισμού του ΑΣΕΠ, και δίνει το δικαίωμα «ενοικίασης» εργαζομένων.


Eurokinissi

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ η ΔΑΣ ΟΑΣΑ προβάλλει αιτήματα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επισκευή και ανανέωση του στόλου. Επιπλέον, υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, πύκνωση και επέκταση του συγκοινωνιακού έργου σε όλη την Αττική, έξω όλοι οι ιδιώτες - κατάργηση κάθε εργολαβίας.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων

Η πραγματοποίηση της απεργίας ήταν και απάντηση στη λάσπη που πέταξαν κυβέρνηση και αστικά ΜΜΕ, αποκρύπτοντας τους λόγους της απεργίας και εστιάζοντας αποκλειστικά στο ζήτημα της μετακίνησης. Ετσι, την ώρα που τα Μέσα μιλούσαν για «χάος» και «κομφούζιο», η κυβέρνηση έβαζε τις διοικήσεις των ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ να σύρουν την απεργία στα δικαστήρια. Να σημειωθεί ότι οι προσφυγές τους δικάστηκαν χθες το μεσημέρι και η απόφαση αναμενόταν να βγει το βράδυ.

Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, καταδικάζοντας παράλληλα τη συκοφάντησή του.

Βίντεο με μήνυμα αλληλεγγύης έστειλαν τα συνδικάτα που συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Διεθνούς Οργάνωσης Μεταφορών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), από το Μαρόκο όπου συνεδρίαζε η Οργάνωση. «Είμαστε συνδικαλιστές από συνδικάτα Μεταφορών από τις 5 ηπείρους και στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στα αδέρφια μας που απεργούν στις μεταφορές στην Αθήνα. Στεκόμαστε δίπλα σας, δεν είστε μόνοι σας. Συνεχίστε τον αγώνα, είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα σας, με την εργατική τάξη της Ελλάδας, τους εργαζόμενους στις Μεταφορές, τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ. Ζήτω η αλληλεγγύη, ζήτω το ΠΑΜΕ, ζήτω η ΠΣΟ», ανέφεραν.

Και οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ

Στη Βουλή συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ
Στη Βουλή συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ
Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν και χθες οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ, που από την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησαν απεργία στις προσφυγικές δομές, η οποία μάλιστα διώχθηκε από την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη, μια ακόμα προσπάθεια τρομοκράτησης που έπεσε στο κενό, καθώς και την τρίτη ημέρα το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ξεπέρασε το 90%.

Οι εργαζόμενοι, που στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν στη Βουλή, ζητούν την απόσυρση του άρθρου 162 στο πολυνομοσχέδιο και την αντικατάστασή του με την αυτονόητη καταβολή κάθε μήνα των επιπλέον αποδοχών και την άμεση καταβολή των απλήρωτων δεδουλευμένων τους από τον Νοέμβρη του 2021. Διεκδικούν επίσης τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και πλήρη κάλυψη σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, αναλώσιμα κ.λπ., ώστε να μπορούν απερίσπαστα να κάνουν τη δουλειά τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στη Λέρο και αλλού.

Αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΟΔΥ κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής το υπόμνημα των εργαζομένων στις προσφυγικές δομές, ενώ για το επόμενο διάστημα προσανατολίζονται σε νέα ΓΣ και κινητοποιήσεις.

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- Στους δρόμους παίρνουν απάντηση η νέα επίθεση με το αντεργατικό νομοσχέδιο για τις συγκοινωνίες και η κατασυκοφάντηση του απεργιακού αγώνα

-- Με δράση σε χώρους δουλειάς, κλάδους και γειτονιές εντείνεται η προετοιμασία για τη μεγάλη γενική απεργία της 9ης Νοέμβρη

-- Τραγική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, δράση για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Σε συνεχή δράση μπροστά στη γενική απεργία της 9ης Νοέμβρη

«Οι εργαζόμενοι δεν προσαρμόζονται με τα ελάχιστα», διαμηνύουν και πυκνώνουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Με ορίζοντα την 24ωρη πανελλαδική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 9 Νοέμβρη και στόχο να αποτελέσει η κινητοποίηση σταθμό για την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος το επόμενο διάστημα, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία σε όλη τη χώρα οργανώνουν σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών.

Με το απεργιακό τους μήνυμα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία ανοχή στην πολιτική που τους συστήνει να «προσαρμοστούν» στη ζωή με τα ελάχιστα και στα κυβερνητικά - εργοδοτικά καλέσματα να βγάλουν τον χειμώνα με «pass» και με «δελτία», να συμβιβαστούν με την απειλή των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτροδότησης, της ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Επιστρέφουν στην κυβέρνηση ως απαράδεκτες τις εξαγγελίες για παροχές πτωχοκομείου και οργανώνουν τον αγώνα για φθηνό ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα, κατάργηση φόρων, μείωση τιμών και πλαφόν σε βασικά είδη, διαγραφή χρεών. Στέλνουν μήνυμα πως αρνούνται να πληρώσει ο λαός για μια ακόμα φορά τα σπασμένα, προκειμένου να διατηρούνται και να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, δυναμώνοντας τον αγώνα και τη διεκδίκηση για αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.

Ηδη, μια σειρά κινητοποιήσεις τις προηγούμενες μέρες σε όλη τη χώρα έχουν ανοίξει την αυλαία, ενώ οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται. Τα σωματεία σχεδιάζουν τη δράση τους ώστε το απεργιακό κάλεσμα να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, με Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις, συσκέψεις, τοπικές και κλαδικές κινητοποιήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, ο στόχος που θέτουν είναι η απεργία της 9ης Νοέμβρη να αποτελέσει την κορύφωση της δράσης τους αλλά και μια νέα αφετηρία για τους αγώνες που πρέπει να ακολουθήσουν απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία, στη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για μειώσεις στους φόρους, για πλαφόν σε τιμές κ.ά.

Ξεχωριστό σταθμό στην προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης αποτελεί η σύσκεψη που οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Αττική στις 5 Οκτώβρη στο γήπεδο του «Σπόρτιγκ», με στόχο τον συντονισμό της δράσης για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας.

Ρεύμα φθηνό για τον λαό απαίτησαν χτες σωματεία της Λάρισας

Με σύνθημα «Ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό», εργατικά σωματεία της Λάρισας πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση στην πλατεία Λαού και παρέμβαση έξω από τα γραφεία της «ΖΕΝΙΘ».

Οι εργαζόμενοι, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τα απανωτά «ηλεκτροσόκ» που βιώνουν με τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων ξεκαθάρισαν πως δεν θα επιτρέψουν να μείνει κανένα λαϊκό νοικοκυριό χωρίς ρεύμα και απαίτησαν συγκεκριμένα μέτρα, όπως δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την Ενέργεια. Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν και να επανασυνδεθούν κομμένα ρεύματα κ.ο.κ.

  • Ανάλογη κινητοποίηση οργανώνει τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη το Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας, στις 6.30 μ.μ., με συγκέντρωση στις οδούς Υψηλάντου και Χατζημήτρου.
Μέρα δράσης στην Κοζάνη

Επίσης, μέρα δράσης με αιχμή το αίτημα για ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Κοζάνης, πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις σε παρόχους ρεύματος και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Επίσης, απαίτησαν από την εταιρεία «Watt and Wolt» την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι εργαζόμενης φοιτήτριας, που κόπηκε για χρέος 150 ευρώ την Παρασκευή.

Στη μέρα δράσης συμμετείχαν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων Κοζάνης, το ΣΕΕΕΝ, φοιτητικοί σύλλογοι και συνταξιουχικά σωματεία. Οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν ανακοινώσεις στον λαό της Κοζάνης, καλώντας παράλληλα και σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 9ης Νοέμβρη.

Αντίστοιχη κινητοποίηση οργανώνουν σωματεία και φορείς της Πτολεμαΐδας, την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη στις 12 μ. στην Πτολεμαΐδα, στα γραφεία της ΔΕΗ (25ης Μαρτίου).

Δραστηριότητα για την προετοιμασία της απεργίας

Συνεχίζονται οι συνελεύσεις σε μεγάλα εργοτάξια, που οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Σήμερα συνέλευση θα γίνει στις 12 μ. στο εργοτάξιο της ΕΘΝΟΚΑΤ, στη Σταδίου. Παράλληλα, το Συνδικάτο προετοιμάζει τη Γενική του Συνέλευση στις 9 Οκτώβρη.

Η ΠΕΜΕΝ προχωρά σε οργανωτική σύσκεψη την Τετάρτη 14 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. στα γραφεία της.

Σε σύσκεψη καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τα επιχειρησιακά σωματεία στην Εστίαση, τα παραρτήματα και τις σωματειακές επιτροπές, τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, Ομόνοια, 7ος όροφος), με θέμα τον συντονισμό του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., οργανώνει παρέμβαση ενάντια στην ακρίβεια των εισιτηρίων. Επιπλέον αύριο Παρασκευή, καλεί σε συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή Βολιμών (8 μ.μ.). Στην Κεφαλονιά το Εργατικό Κέντρο πραγματοποιεί πλατιά σύσκεψη, στην οποία καλεί συνδικάτα και λαϊκούς φορείς του νησιού, όπως και της Ιθάκης, την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του στο Αργοστόλι, για την οργάνωση της απεργιακής μάχης.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου έχει αποφασίσει πρόγραμμα αγωνιστικών πρωτοβουλιών μπροστά στην απεργία. Αύριο, Παρασκευή, στις 10 π.μ., θα κάνει παρέμβαση έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στο Βαθύ. Την ίδια μέρα θα γίνουν εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ σε Βαθύ και Καρλόβασι.

Πρόγραμμα δράσης αποφάσισε στη Γενική του Συνέλευση ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων». Μεταξύ άλλων, οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αθήνας (ΣΕΦΑ) την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στην Αττική.

Ο αγώνας για ένα σχολείο αντάξιο των δυνατοτήτων και των αναγκών συνεχίζεται!

Τα σχολεία άνοιξαν και από την πρώτη μέρα, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές στην Αττική ήρθαμε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με το σύνολο των προβλημάτων. Εκπαιδευτικοί που με το «καλημέρα σας» δεν τα βγάζουν πέρα, υποστελεχωμένα σχολεία από εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ανεπαρκής υλικοτεχνική υποδομή, κακοσυντηρημένα και ανεπαρκή σχολικά κτίρια, μεγάλο κόστος για τις λαϊκές οικογένειες για αναλώσιμα, πανάκριβα κυλικεία κ.ά. Και όταν έρθει ο χειμώνας, σε αυτά θα προστεθούν και οι κρύες αίθουσες...

Αποκαλύπτεται δηλαδή με μεγαλύτερη ένταση ο ταξικός χαρακτήρας του σχολείου γιατί τα προβλήματα σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας, συνέχισης της επίθεσης απέναντι στο λαϊκό εισόδημα εντείνονται.

Ηδη από την πρώτη μέρα σε πολλά σχολεία της Αττικής έγινε προσπάθεια να οργανωθούν η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση για τα αυτονόητα, να πετύχουμε κάποιες μικρές ανάσες ανακούφισης για εμάς και τους μαθητές μας!

Σωματεία μπήκαν μπροστά παίρνοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες και οργανώνοντας την αλληλεγγύη γύρω από το κόστος διαβίωσης των εκπαιδευτικών. Στήθηκαν δίκτυα από σωματεία (όπως «Ρ. Ιμβριώτη», «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης») για τη φιλοξενία και εύρεση κατοικίας σε αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, παίρνονται πρωτοβουλίες (κινητοποιήσεις, μάζεμα υπογραφών, Γενικές Συνελεύσεις κ.ά.) για τη διεκδίκηση χώρων από τους δήμους προκειμένου να μπορούν να μείνουν εκπαιδευτικοί, για να δοθεί επίδομα ενοικίου σε όλους. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Είναι ενδεικτικό ότι από το ΣΕΠΕ «Ν. Πλουμπίδης» έχουν μαζευτεί περισσότερες από 150 υπογραφές αναπληρωτών και νεοδιόριστων που διεκδικούν τα παραπάνω.

Υστερα από κινητοποιήσεις του ίδιου σωματείου, κατάφεραν να παραχωρηθούν για μια ακόμα χρονιά σχολικά γεύματα σε όλους τους μαθητές στα σχολεία του Κερατσινίου και του Περάματος.

Με κινητοποιήσεις του ΣΕΠΕ Κορυδαλλού - Αγ. Βαρβάρας και της ΕΛΜΕ Πειραιά οι εκπαιδευτικοί κατάφεραν, σε συντονισμό με τις καθαρίστριες, να πιέσουν τη δημοτική αρχή και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε πλήρους ωραρίου, κόντρα στις επιδιώξεις της για μείωσή του.

Αποδεικνύεται ότι τα σχολεία, οι σύλλογοι διδασκόντων μπορούν να γίνουν πραγματικά κάστρα αγώνα, προωθώντας στη ζωή τις αποφάσεις των σωματείων ή πιέζοντας από τα κάτω για πρωτοβουλίες εκεί που οι διοικήσεις των σωματείων βάζουν εμπόδια. Ο προβληματισμός στις συλλογικές διαδικασίες, που έτσι και αλλιώς υπάρχουν στην εκπαιδευτική κοινότητα, για το τι πρέπει να κάνουμε οι εκπαιδευτικοί του σχολείου από κοινού για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο, συμβάλλει προκειμένου να σπάει το κλίμα αναμονής και συμβιβασμού, περισσότεροι εκπαιδευτικοί να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Τρανταχτό παράδειγμα τα Γυμνάσια Παιανίας 1ο και 2ο όπου οι εκπαιδευτικοί από κοινού με τους γονείς και τους μαθητές βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις με αφορμή τη στατικότητα του κτιρίου. Παρά την προσπάθεια της ΕΛΜΕ και της δημοτικής αρχής να σαμποτάρουν τον αγώνα και να καταφέρουν λύσεις - μπαλώματα που τσακίζουν τα ωράρια και τη ζωή των μαθητών και εκπαιδευτικών, αυτοί δεν συμβιβάζονται!

Οι εκπαιδευτικοί της Σαλαμίνας, παρά τα εμπόδια που έβαλε η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠΕ Σαλαμίνας, προχώρησαν σε μαζική σύσκεψη ύστερα από κάλεσμα των εκλεγμένων με την «Αγωνιστική Συσπείρωση» σε αυτό, προχώρησαν σε αγωνιστικές δράσεις διεκδικώντας δωρεάν μετακίνηση και σίτιση για όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς! Αντιπαρατέθηκαν με τη δημοτική αρχή, πιέζουν την εταιρεία και ήδη έχουν πετύχει κάποιες δεσμεύσεις για μείωση της τιμής των εισιτηρίων για το αυτοκίνητο και δωρεάν γεύματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Σε σχολείο στο κέντρο της Αθήνας, ύστερα από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κατάφεραν οι εκπαιδευτικοί το σπάσιμο τμήματος που αποτελούνταν από μαθητές που στην πλειοψηφία τους δεν μίλαγαν Ελληνικά και το οποίο μέχρι τότε δεν είχε γίνει διότι δεν πληρούσε τον απαραίτητο αριθμό μαθητών!

Σε άλλα σχολεία, με πρωτοβουλίες των κομμουνιστών και άλλων πρωτοπόρων αγωνιστών εκπαιδευτικών, σύλλογοι διδασκόντων αποφάσισαν να οργανώσουν την αλληλεγγύη για τις πιο φτωχές οικογένειες, κάνοντας έκκληση σε αυτούς τους γονείς να απευθυνθούν στους συλλόγους.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι εκπαιδευτικοί θα γυρνάνε στην πράξη την πλάτη στις προσπάθειες της κυβέρνησης, του ΥΠΑΙΘ και των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που σύσσωμες προσπαθούν να επικρατήσει στα σχολεία «σιγή νεκροταφείου», να μετατρέψουν τους συλλόγους διδασκόντων σε προωθητές και υλοποιητές των κυβερνητικών κατευθύνσεων. Αντίστοιχα, θα γυρνάνε την πλάτη σε καλέσματα του τύπου «θα λογαριαστούμε μετά vol.2» που προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι δυνάμεις των «Παρεμβάσεων» σε πολλά σωματεία, ενισχύοντας τελικά την αναμονή για κυβερνητική εναλλαγή, βάζοντας στην πράξη εμπόδιο στην αγωνιστική δράση του κλάδου. Από την αρχή της χρονιάς, στις συνεδριάσεις των ΔΣ των σωματείων σαμποτάρουν κάθε πρόταση για αγωνιστική πρωτοβουλία στο όνομα ότι είναι «συμβολικές». Είναι μάλιστα τέτοιος ο καημός τους να μην κουνηθεί φύλλο που φτάσανε στο σημείο την απεργία να την χαρακτηρίζουν «εθιμοτυπική», απαξιώνοντας τη σημασία που θα έχει σε αυτές τις συνθήκες ένας απεργιακός ξεσηκωμός!

Ιδού η Ρόδος λοιπόν... 9 Νοέμβρη πανελλαδική πανεργατική απεργία! Οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές μέσα στα σωματεία θα συνεχίσουν την επίμονη και επίπονη προσπάθεια να μπούνε όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί στη μάχη της διεκδίκησης. Με πρωτοβουλίες θα απαιτήσουν από υπουργείο και δήμους να «μην πληρώσουμε τα σπασμένα». Τα σχολεία δεν θα γίνουν ψυγεία! Θα διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς 20%, να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα, στην Ενέργεια, ο ΦΠΑ. Θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο τις κυβερνητικές επιδιώξεις να κάνουν το σχολείο «επιχείρηση», τους γονείς «πελάτες» και τους μαθητές αμόρφωτους!


Αποστόλης ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος του Γραφείου της ΤΕ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

ΟΒΣΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Τριήμερο δράσης στις 3, 4 και 5 Οκτώβρη

Τριήμερο δράσης στις 3, 4 και 5 Οκτώβρη σχεδιάζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής μαζί με Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις επαγγελματιών. Στο φόντο της ακρίβειας και των ανατιμήσεων που στραγγαλίζουν το εισόδημα, συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών εντείνουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνουν τριήμερο δράσης, με πολύμορφες πρωτοβουλίες σε κλάδους και συνοικίες, που θα κορυφωθούν στις 5 Οκτώβρη με απογευματινό συλλαλητήριο στο υπουργείο Οικονομικών.

Ακυρώθηκε πλειστηριασμός μαγαζιού μετά από κινητοποίηση

Την ακύρωση πλειστηριασμού μαγαζιού και τη δέσμευση για ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου του αυτοαπασχολούμενου πέτυχαν φορείς της Ηλιούπολης με κινητοποίηση χτες στα γραφεία της εταιρείας «doValue», που εδρεύει στο Μοσχάτο.

Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Ενωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηλιούπολης με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών Ηλιούπολης.

Ο συγκεκριμένος αυτοαπασχολούμενος είναι πατέρας τριών παιδιών, μέλος του ΔΣ της Ενωσης ΕΒΕ Ηλιούπολης, και για να μπορέσει να εξασφαλίσει τη λειτουργία του μαγαζιού του, στην Ηλιούπολη, πριν κάποια χρόνια πήρε δάνειο. Μπροστά στις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, ζήτησε διακανονισμό του δανείου ώστε να μπορεί να το αποπληρώσει. Η Ενωση ΕΒΕ απαίτησε την ακύρωση του πλειστηριασμού και ρύθμιση του δανείου με τρόπο που να μπορεί να αποπληρώσει.

«Οι μικροί επαγγελματίες έχουμε φωνή και ήρθε η ώρα να ακουστεί!», τονίζουν σε κοινό τους ψήφισμα συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Βάζουμε τέρμα στην κοροϊδία, δεν ανεχόμαστε να μας εμπαίζουν!», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν μπροστά στο τριήμερο δράσης οι αυτοαπασχολούμενοι, που διεκδικούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην Ενέργεια, μειώσεις φόρων, διαγραφή χρεών, αναστολή κατασχέσεων κ.λπ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στις 5 Οκτώβρη διαδηλώνουν για πραγματικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις

Παναττικό συλλαλητήριο διοργανώνουν την Τετάρτη 5 Οκτώβρη στις 10 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, απαντώντας στην κοροϊδία των «αυξήσεων» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και προβάλλοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, που μένουν ανικανοποίητες. Παράλληλα σχεδιάζονται κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ η ΣΕΑ για την προετοιμασία τους προχωρά σε περιφερειακές συσκέψεις την ερχόμενη βδομάδα.

Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι και αυτό για την απόδοση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της συνδρομής των 20 λεπτών κάθε μήνα που αποδίδουν εθελοντικά οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και παρακρατείται από τον ΕΦΚΑ χωρίς λόγο. Για τον λόγο αυτό, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δικηγόρων καλούν σήμερα Πέμπτη στις 10.30 π.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Σήμερα η πανελλαδική σύσκεψη ροδακινοπαραγωγών

Σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΑΙΓΕΣ» στη Βέροια, θα γίνει η πανελλαδική σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί. Στη σύσκεψη που εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με στόχο τον συντονισμό της δράσης των αγροτών, θα συμμετάσχουν Αγροτικοί Σύλλογοι της Ημαθίας, της Κοζάνης, της Φλώρινας, της Λάρισας και της Πέλλας. Σε συμμετοχή καλούν με ανακοινώσεις τους ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Ομόνοια».

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις ενάντια στο «διαδηλωτοδικείο»

Συνεχίζεται ο καταιγισμός αντιδράσεων από φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στην ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων και στη δίωξη της προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτης Ρέτζιου, η οποία σέρνεται στα δικαστήρια για «μη συμμόρφωση» με τις υποδείξεις των αστυνομικών αρχών που είχαν εντολή να εμποδίσουν διαδήλωση υγειονομικών τον Σεπτέμβρη του 2020.

Δεκάδες φορείς και σωματεία καλούν στις 28 Νοέμβρη στα δικαστήρια σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ και καταδίκης της κατασταλτικής πολιτικής που στήνει «διαδηλωτοδικεία», στοχοποιεί όσους δεν βάζει στο χέρι.

Η ΟΕΝΓΕ οργανώνει μάλιστα και 24ωρη πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη, ενώ καλεί σε μαζική συμμετοχή και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Στις δεκάδες αποφάσεις στήριξης της συνδικαλίστριας και καταδίκης των διώξεων προστίθενται και οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις: Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Ομοσπονδίες: Οικοδόμων Γάλακτος, Τροφίμων - Ποτών, Ειδικής Αγωγής, Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, Φαρμάκου, Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΦΥ.

Συνδικάτα - Σωματεία - Ενώσεις: Οικοδόμων Αθήνας, Επισιτισμού - Τουρισμού επαρχίας Θήρας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου, Επισιτισμού - Τουρισμού Καβάλας - Θάσου, Εργαζομένων ΓΝ Δράμας, Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου, Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου, Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών δήμου Πειραιά, ΕΛΜΕ Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου, Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, Οικοδόμων Κοζάνης, Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Β' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ΝΤ Πρέβεζας της ΑΔΕΔΥ.

Επίσης, η «Ηπειρωτική Συσπείρωση» στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας.

ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
Μαζική κινητοποίηση για άμεση κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων

ΛΑΜΙΑ
ΛΑΜΙΑ
Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε ιατρικό προσωπικό που έχουν παραλύσει το Νοσοκομείο Λαμίας απαίτησαν οι υγειονομικοί το πρωί της Τετάρτης, με δίωρη στάση εργασίας και μαζική συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου.

Στο πλευρό των εργαζομένων των υγειονομικών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λαμίας, βρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων της περιοχής, όπως αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, συνταξιουχικών Σωματείων και κάτοικοι της περιοχής. Επίσης παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Βαγγέλης Οικονόμου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λαμίας και ΚΥ Φθιώτιδας, αναφέρθηκε στην τεράστια υποστελέχωση κυρίως σε ιατρικό προσωπικό, όπου οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού καλύπτονται μόνο στο 53%, ενώ όπως επισήμανε, η συνολική κάλυψη των οργανικών θέσεων ανέρχεται στο 65%. Τόνισε ότι οι ελλείψεις είναι μεγαλύτερες από ό,τι ήταν προ πανδημίας και έχουν οδηγήσει στην υπολειτουργία μιας σειράς κλινικών και ουσιαστικά ολόκληρου του Νοσοκομείου Λαμίας, το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Περιέγραψε μια άκρως ασφυκτική κατάσταση, με εξαντλημένο προσωπικό, με οφειλόμενες εκατοντάδες ημέρες άδειας και ρεπό, μετακινήσεις με «εντέλλεσθε» κ.α., ενώ προσδιόρισε ότι η συνεχής απαξίωση του δημόσιου νοσοκομείου ευνοεί την ιδιωτική πρωτοβουλία και προκαλεί πρόσθετη οικονομική δαπάνη στους ασθενείς.

Επισήμανε πως παρά τις μέχρι τώρα εξαγγελίες δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για την ενίσχυση του νοσοκομείου, αλλά αντίθετα καταρρέει καθημερινά, και τόνισε ότι το σωματείο θα συνεχίσει να αγωνίζεται, απαιτώντας την προκήρυξη εδώ και τώρα όλων των οργανικών θέσεων των ιατρικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσα προτεραιότητα σε αυτές της πρώτης γραμμής. Επίσης σημείωσε ότι το σωματείο διεκδικεί την επαναπροκήρυξη όλων των θέσεων που κρίθηκαν άγονες σε παλαιότερους διαγωνισμούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την άρση αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, αυξήσεις στις αποδοχές και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Στους συγκεντρωμένους απευθύνθηκε και ο Τάσος Χρονάς, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και συνταξιούχος γιατρός του Νοσοκομείου Λαμίας, τονίζοντας ότι ο αγώνας για την άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου της Λαμίας θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού της περιοχής. Σημείωσε ότι θα πρέπει να στηριχθούν με την ενεργή συμμετοχή όλων οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του σωματείου και να κλιμακωθεί η διεκδίκηση μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Νοέμβρη. Ενώ, αναδεικνύοντας τις πραγματικές αιτίες για την τραγική κατάσταση του νοσοκομείου και του δημόσιου συστήματος Υγείας, στάθηκε στις πολιτικές που αντιμετωπίζουν την Υγεία του λαού ως εμπόρευμα και τις οποίες υπηρετούν τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ προσδιόρισε ότι οι υπεύθυνοι είναι και όλοι όσοι στηρίζουν τις πολιτικές αυτές.

  • Σε συγκέντρωση στην είσοδο του ΚΥ Στυλίδας καλούν την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας, απαιτώντας την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μαζί με σωματεία και φορείς της περιοχής.
Στην Πέλλα

Μαχητική συγκέντρωση και στην πύλη του Νοσοκομείου Γιαννιτσών πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι γιατροί, απαιτώντας καταβολή της αποζημίωσης όλων των δεδουλευμένων εφημεριών τους χωρίς περικοπές. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της περιοχής που δήλωσαν τη συμπαράσταση στον αγώνα τους.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ) καταγγέλλει τον εμπαιγμό που εξελίσσεται εδώ και μήνες σε βάρος των γιατρών. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας αρνείται να καταβάλει την ειδική, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, εφημεριακή αποζημίωση των τελευταίων 9 μηνών των αναισθησιολόγων, των γιατρών των ΜΕΘ, των παθολόγων και των πνευμονολόγων των τμημάτων Covid-19, που έκαναν και κάνουν ατέλειωτες εφημερίες για να κρατηθούν όρθια τα τμήματα. Επίσης, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να καταβάλει σε όλους τους γιατρούς των Νοσοκομείων Εδεσσας και Γιαννιτσών τις αποζημιώσεις για τις πρόσθετες εφημερίες από τον μήνα Μάρτη έως και σήμερα. Και την ίδια ώρα που υπουργείο και Διοικήσεις Νοσοκομείων τους υποχρεώνουν σε εξοντωτικό αριθμό εφημεριών, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, μετά αποφασίζουν και εφαρμόζουν οριζόντια περικοπή των εφημεριών με τον κόφτη του 9%.

Σε κάθε νοσοκομείο οργανωνόμαστε και διεκδικούμε

Με αυτήν την πραγματικότητα έχουν να αναμετρηθούν καθημερινά οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι άλλοι εργαζόμενοι, που βέβαια δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια. Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, σημειώνει την ανάγκη να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ». Και εξηγεί: «Φαίνεται όλο και πιο καθαρά σήμερα ότι απέναντι στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας στην Υγεία βρίσκεται το εμπόδιο του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων στον χώρο. Ακριβώς σε αυτό το "παιχνίδι" θέλουν να βάλουν σαν παίκτη το "νέο ΕΣΥ", να λειτουργεί δηλαδή με τους όρους της αγοράς. Προϋπόθεση γι' αυτό; Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και ασθενείς - πελάτες».

Ο συνδικαλιστής αναδεικνύει ότι για να περάσουν αναίμακτα όλα αυτά, οι κυβερνήσεις επιστρατεύουν όλα τα εργαλεία τους. «Γι' αυτό και ο αγώνας μας πρέπει να πάει κόντρα στις λογικές που καλούν τον λαό "να μάθει να συμβιώνει με τον ιό", να ανέχεται να ζει με την "κανονικότητα" του ρημαγμένου συστήματος Υγείας, την πολιτική του "κόστους - οφέλους", των ελλείψεων στα νοσοκομεία, τους θανάτους από τον κορονοϊό ή από τις συνέπειες του συστήματος "μιας νόσου"».

«Θα βρουν τη μαχητική απάντησή μας μπροστά τους. Σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε χώρο δουλειάς, στο πλάι με τα εργατικά σωματεία της πόλης θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε και να διεκδικούμε, ενάντια στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης και του κράτους, που δεν διστάζουν να θυσιάσουν κάθε δικαίωμα του λαού για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα στο πλευρό των ασθενών μας, γιατί έχουμε ευθύνη για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκτός ορίων η λειτουργία τους, ασθενείς και υγειονομικοί στο «αμήν»

MotionTeam

Η κατάσταση στα νοσοκομεία, με την τεράστια υποστελέχωση, την υπολειτουργία ολόκληρων τμημάτων και τις τεράστιες αναμονές των ασθενών για χειρουργεία και επισκέψεις σε ιατρεία, επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο τις επιπτώσεις της χρόνιας υποχρηματοδότησης, της έντασης της επιχειρηματικής δράσης, της αντιμετώπισης της δημόσιας Υγείας ως «κόστους προς εξορθολογισμό» από όλες τις κυβερνήσεις.

Οι ελλείψεις που οδηγούν σε υπολειτουργία αξιοποιούνται μάλιστα για την προώθηση των σχεδιασμών για τα «νοσοκομεία ΑΕ», της δράσης των ιδιωτών στην Υγεία. «Κουμπώνουν» με το «νέο ΕΣΥ» της αγοράς, της μείωσης του κόστους, των ελάχιστων παροχών, της δουλειάς - λάστιχο για τους υγειονομικούς.

Ενας βγάζει δουλειά για δυο και τρεις εργαζόμενους

Γιατροί, νοσηλευτές, αλλά και το προσωπικό άλλων ειδικοτήτων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθημερινά παλεύουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών, απέναντι στις ελλείψεις σε προσωπικό σταθερά πάνω από 1.000 (πάνω από 30%) και στις εξίσου μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, αλλά και τον αποκλεισμό ασθενών από την πρόσβαση στις δημόσιες δομές και την εξώθησή τους στους ιδιώτες - επιχειρηματίες της Υγείας.

Το προσωπικό είναι εξαντλημένο, καθώς από το 2ο κύμα της πανδημίας εργάζεται συνεχώς σε συνθήκες εντατικοποίησης, με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό, κομμένες άδειες, και προσπαθεί να καλύψει τα τεράστια κενά δουλεύοντας ένας εργαζόμενος για δυο και τρεις. Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μπαράζ μετακινήσεων γιατρών για να καλυφθούν προσωρινά τα κενά σε άλλα νοσοκομεία, είτε εντός Θεσσαλονίκης είτε στους γύρω νομούς. Ως αποτέλεσμα, μεγάλο μέρος των εργαζομένων βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς «burn-out» και είναι σε εξέλιξη κύμα παραιτήσεων, ειδικά γιατρών.

Οι πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις, που αναμασά η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις που έγιναν, πόσο μάλλον τα τεράστια κενά που προϋπήρχαν.

Το «φαρμάκι» της ιδιωτικοποίησης παρουσιάζεται ως «φάρμακο»

Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», που εμφανίζεται να έχει τις λιγότερες ελλείψεις, οι κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού είναι 30% (486) και στο ιατρικό προσωπικό ανεβαίνουν στο 39%. Ενα τμήμα των κενών καλύπτεται από εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (6 διαφορετικές μορφές ελαστικών σχέσεων - επικουρικό, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ κ.λπ.), αλλά σταθερά οι ελλείψεις εμφανίζονται πάνω από 15%. Αξιοσημείωτο είναι ότι 67 άτομα εργάζονται με «μπλοκάκι». Και σ' αυτό το νοσοκομείο, με το λειψό προσωπικό, ετοιμάζεται εντατικά και η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το νοσοκομείο παρουσίασε ως «μοντέλο» ο υπουργός Υγείας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, διαφημίζοντας «το μοντέλο του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου» και προαναγγέλλοντας τη χρηματοδότηση έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στα ΤΕΠ και στην Ογκολογική Κλινική Βραχείας Νοσηλείας.

Στην πραγματικότητα βέβαια τα κενά είναι πολύ περισσότερα, σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, αν λάβουμε υπόψη ότι τα οργανογράμματα των νοσοκομείων είναι απαρχαιωμένα και δεν αντιστοιχούν στις σημερινές ανάγκες. Π.χ. υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία δεν λαμβάνεται υπόψη ο σημερινός μεγαλύτερος αριθμός χειρουργείων, και έτσι προβλέπονται πολύ λιγότερες θέσεις από τις αναγκαίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ιπποκράτειου, όπου χρειάζονται 40 αναισθησιολόγοι, οι οργανικές θέσεις είναι 27 και σήμερα εργάζονται 7. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις, από απλά χειρουργεία μέχρι μεταμοσχεύσεις και βιοψίες, να αναβάλλονται έως και για πάνω από έναν χρόνο.

Οι 7 αναισθησιολόγοι δεν αρκούν ούτε για τα προγραμματισμένα χειρουργεία, πολύ περισσότερο αν λάβουμε υπόψη τα έκτακτα (τραυματικά περιστατικά, ατυχήματα κ.λπ.). Πρόσφατα άνοιξαν μόνιμες θέσεις αναισθησιολόγων, οι οποίες φτάνουν μόνο για να μονιμοποιήσουν όσους μέχρι σήμερα εργάζονταν εκεί ως επικουρικοί. Αυτό σημαίνει ότι αφενός τα κενά δεν πρόκειται να καλυφθούν, αφετέρου μετά τις επόμενες συνταξιοδοτήσεις ή αποχωρήσεις το Τμήμα θα επανέλθει στην ίδια ακριβώς κατάσταση.

Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την τραγική αυτή κατάσταση; Εντείνοντας όλες τις αιτίες που τη δημιουργούν! Για την αντιμετώπιση του οξύτατου αυτού προβλήματος ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτών, λέγοντας ότι οι ιδιωτικές κλινικές που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να δίνουν αναισθησιολόγους για να κάνουν εφημερίες στα νοσοκομεία. Είπε επίσης ότι μέσα από το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας θα δοθούν ειδικά κίνητρα σε ειδικότητες που απουσιάζουν και το δικαίωμα της μερικής απασχόλησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δηλαδή με γενίκευση των σχέσεων - λάστιχο.

Αποκαΐδια στο «Παπανικολάου» πέντε μήνες μετά την πυρκαγιά

Δραματική είναι η κατάσταση και στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Σύμφωνα με καταγγελίες, η έλλειψη νοσηλευτών στο Ακτινολογικό Τμήμα είχε οδηγήσει στο σημείο να συμμετέχουν στις επεμβάσεις του αγγειογράφου τεχνικοί! Επίσης, μεθοδεύεται η κατάργηση της ΩΡΛ κλινικής, καθώς μετά τις αποχωρήσεις προσωπικού δεν μπορεί να λειτουργήσει. Το προηγούμενο διάστημα αποχώρησαν 2 γιατροί, είτε σε σύνταξη είτε για άλλη θέση, ενώ αναμένεται να φύγουν άλλοι 3, λόγω σύνταξης και παραιτήσεων. Δηλαδή θα παραμένει μόνο ένας μόνιμος γιατρός για μια κλινική με εξειδίκευση στους όγκους η οποία καλύπτει χιλιάδες περιστατικά της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.

Τους τελευταίους μήνες άλλωστε το «Παπανικολάου» έχει μείνει χωρίς τη βασική πτέρυγα νοσηλείας ασθενών COVID, μετά την καταστροφή της Πνευμονολογικής κλινικής από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Η αποκατάσταση και επαναλειτουργία της κατεστραμμένης κλινικής αρχικά συνδέθηκε με τη δυνατότητα εύρεσης ιδιωτών χορηγών, στη συνέχεια, μετά την κατακραυγή που «σηκώθηκε», το υπουργείο Υγείας εμφανίστηκε να αναζητεί δυνατότητα χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, και τελικά, πέντε μήνες μετά, ανακοίνωσε ότι έχουν εγκριθεί τα κονδύλια και ότι το έργο θα ολοκληρωθεί ...το συντομότερο δυνατόν.

Στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ το υγειονομικό προσωπικό, η Τεχνική και η Διοικητική Υπηρεσία λειτουργούν με κενά που υπερβαίνουν το 30%. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας μπαλώνουν την κατάσταση, αλλά ουσιαστικά υπονομεύουν τη λειτουργία της δημόσιας Υγείας. Σήμερα υπολογίζεται ότι το 50% του προσωπικού είναι μόνιμοι εργαζόμενοι και το υπόλοιπο 50% απασχολείται μέσα από ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οι κλινικές, όπως και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, λειτουργούν στο όριο, με ελάχιστο προσωπικό, ενώ και οι νέες 6 χειρουργικές αίθουσες του ΑΧΕΠΑ δεν λειτούργησαν, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Προβλήματα έχει δημιουργήσει η μεταφορά της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας του Θεαγένειου εκτός νοσοκομείου, χωρίς την αντίστοιχη πρόσληψη προσωπικού, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες: Λείπουν τουλάχιστον 95 στη Νοσηλευτική Υπηρεσία και 63 σε άλλες ειδικότητες, οι ογκολόγοι - παθολόγοι μειώθηκαν από 14 σε 10, και στην Αιματολογική μειώθηκαν από 6 σε 4. Την ίδια ώρα, μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπήρξε αύξηση των ασθενών κατά 17% στην Αιματολογική κλινική, ενώ στα εξωτερικά ιατρεία επικρατεί το αδιαχώρητο, όπως επίσης στα απογευματινά (για όσους έχουν να πληρώσουν).

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης το προσωπικό παλεύει να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών έχοντας κενές το 50% περίπου των οργανικών θέσεων σε γιατρούς, με τη νοσηλευτική κάλυψη των τμημάτων και δομών να βρίσκεται στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης: Με πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων, το λιγοστό εναπομείναν προσωπικό σωματικά και ψυχικά εξουθενωμένο και με κατάργηση 27 κλινών στις ήδη ανεπαρκείς δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Κτιριακά προβλήματα και ελλείψεις εξοπλισμού

Η εικόνα επιδεινώνεται με την κατάσταση που επικρατεί στην κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή. Παρατηρούνται νοσοκομεία χωρίς νερό και κλιματισμό για εργαζόμενους και νοσηλευόμενους, νοσοκομεία με κτιριακές εγκαταστάσεις που μοιάζουν ετοιμόρροπες, απαρχαιωμένες, κακοσυντηρημένες και δυνητικά επικίνδυνες («Παπανικολάου», ΨΝΘ κ.λπ.), νοσοκομεία με έλλειψη σε φάρμακα και αναλώσιμα, που τα φέρνουν οι ασθενείς από το σπίτι, νοσοκομεία τραγικά υποστελεχωμένα, με προσωπικό και ασθενείς να μετακινούνται σαν μπαλάκι του πινγκ πονγκ, με πλήθος ασθενών να μετακινούνται - ακούσια ή και εκούσια - εκατοντάδες χιλιόμετρα για να βρουν ένα κρεβάτι νοσηλείας.

Αποκαλυπτική είναι η κατάσταση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με τα όρια ασφάλειας και υγιεινής να τίθενται σε διαρκή αμφισβήτηση και δοκιμασία. Το πρόβλημα υδροδότησης για σχεδόν δύο ολόκληρες μέρες, που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο, είναι η κορυφή του παγόβουνου της συνεχόμενης απαξίωσης και υποβάθμισης.

Σε πολλά νοσοκομεία λείπει βασικός εξοπλισμός, όπως αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι. Την ίδια ώρα, και ο υπάρχων μηχανολογικός εξοπλισμός υποσυντηρείται, π.χ. ο μαγνητικός του «Παπανικολάου» έχει βγει εκτός λειτουργίας και είναι άγνωστο πότε θα επισκευαστεί.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ