Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ
Οχι στο νέο έγκλημα, το νέο ΠΕΣΔΑ να μείνει στα χαρτιά

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στην Περιφέρεια Αττικής ενάντια στα νέα αντιλαϊκά σχέδια για τα σκουπίδια με την καρκινογόνα καύση για να θησαυρίζει το κεφάλαιο

RIZOSPASTIS

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη χωματερή της Φυλής (την οποία συναποτελούν σωματεία εργαζομένων και φορείς του λαϊκού κινήματος της περιοχής), ενάντια στα σχέδια της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής για ένα νέο αντιλαϊκό Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Η διαμαρτυρία στα γραφεία της Περιφέρειας έγινε την ώρα που πραγματοποιούνταν συνεδρίαση - για άλλη μια φορά μέσω τηλεδιάσκεψης - του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ΠΕΣΔΑ, προκειμένου να περιοριστεί η λαϊκή παρέμβαση.

Την τακτική αυτή κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής, εκ μέρους της οποίας η Δημοφίλη Χαλκιώτη υπογράμμισε ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με την υγεία και τη ζωή μας! Δεν ανεχόμαστε να αναπνέουμε καρκίνο και μπόχα για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που βλέπουν τη διαχείριση των απορριμμάτων ως ένα ακόμα πεδίο για να πλουτίσουν».

Οι εργαζόμενοι με το πανό τους διατράνωναν ότι «Το έγκλημα δεν θα περάσει, το νέο ΠΕΣΔΑ θα μείνει στα χαρτιά» και φώναξαν συνθήματα όπως «Ούτε στα Λιόσια ούτε στη Φυλή, έξω από το Θριάσιο η χωματερή», «Το νέο έγκλημα για τη χωματερή ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το ψήφισαν μαζί» και «Κυβερνήσεις, δήμαρχοι και περιφερειάρχες φορτώνουν με χωματερές του λαού τις πλάτες».

Ταυτόχρονα έδωσαν υπόσχεση ότι η Συντονιστική Επιτροπή θα προχωρήσει σε πλατιά ενημέρωση του λαού, σε συνεδριάσεις των ΔΣ των φορέων, των σωματείων, των συλλόγων, για να συνεχίσουν τον αγώνα. Μάλιστα «μπορούμε το επόμενο διάστημα να οργανώσουμε σύσκεψη των σωματείων και των φορέων από τους οποίους αποτελείται η Συντονιστική, για να διαμορφώσουμε την αγωνιστική δραστηριότητα του επόμενου διαστήματος».

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικοί σύμβουλοι Αγίων Αναργύρων - Καματερού Θοδωρής Σκολαρίκος, Φυλής Νίκος Ζαπάντης και Μαραθώνα Νίκος Στεφανίδης, και ο Σπύρος Ηλίας, πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό

Μέσα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αρχικά κατήγγειλε τις «εν κλειστώ και παραβύστω» διαδικασίες που ακολουθεί η διοίκηση Πατούλη (ΝΔ) για τη διαχείριση των σκουπιδιών, βαδίζοντας πάνω στις «ράγες» που έστρωσε η προηγούμενη διοίκηση, της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ψηφίζοντας για τη νέα χωματερή στη Φυλή και τη δοκιμαστική λειτουργία στο Γραμματικό. Υπενθύμισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε 14 φορές το σοβαρό θέμα των απορριμμάτων να συζητηθεί διά ζώσης, αλλά η διοίκηση το αρνείται.

Μίλησε αναλυτικά για τις προτεραιότητες του αστικού σχεδιασμού υπέρ του κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι για να παραπλανηθεί ο λαός παραποιούνται οι λέξεις και τονίζοντας: «Οι "Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων"(ΟΕΔΑ), βλέπε ΟΕΔΑ Φυλής, βαφτίζονται "Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας", όπου θα "μπορεί να περιλαμβάνονται" μεταξύ άλλων και "χώροι αναψυχής προσβάσιμοι στο κοινό". Οσο για τους χώρους υγειονομικής ταφής εν γένει αποβλήτων (ΧΥΤ), και όχι μόνο υπολειμμάτων ("ΧΥΤΥ"), παρά τους περί του αντιθέτου προφορικούς ισχυρισμούς οι προθέσεις τους δεν κρύβονται. Στο σχετικό "Μέτρο ΑΣΑ 21" σαφώς ορίζεται: "Η χωροθέτηση των ΧΥΤ γίνεται κατά προτεραιότητα στα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας".

Στην ίδια κατεύθυνση, το υφιστάμενο "Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης - Κομποστοποίησης"(ΕΜΑΚ) βαφτίζεται "Πράσινο Εργοστάσιο". Σύμφωνα όμως με την υπ' αρ. 169/15.4.21 "διά περιφοράς" απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, μόνο το 6,5% επί του εισερχόμενου φορτίου (300.000 τόνοι) θα ανακυκλώνεται ως ξηρά ανακυκλώσιμα υλικά. Το 16,5% είναι SRF για τις τσιμεντοβιομηχανίες, το 5,9% είναι εμπορεύσιμο κόμποστ και "συνολικό υπόλειμμα μικρότερο του 50%" στην καρκινογόνα - και όχι μόνο - μονάδα αποτέφρωσης. Αυτό είναι το "πράσινο"...

Διαιωνίζεται η ΟΕΔΑ Φυλής, με επόμενο ορόσημο το 2030, οπότε προβάλλει η καρκινογόνα μονάδα καύσης των 1.000 τόνων τη μέρα. Συγκεκριμένα, στην προς εδαφική επέκταση ΟΕΔΑ Φυλής (μετονομαζόμενη σε "Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας Δυτικού Τομέα") μεθοδεύεται και η χωροθέτηση του "Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας" και του πρόσφατα ανασυρθέντος "Πάρκου Βόρειου Τομέα" της Αθήνας. Με βάση την υπόψη χωροθέτηση των 3 "Πάρκων" στην ευρύτερη ΟΕΔΑ Φυλής, είναι βέβαιο ότι η ποσότητα των αποβλήτων που θα υφίστανται επεξεργασία και διάθεση στην ευρύτερη ΟΕΔΑ Φυλής θα ξεπερνά εν έτει 2030 τους 1.250.000 τόνους ανά έτος!

Ταυτόχρονα προβλέπεται "αξιοποίηση της πλεονάζουσας δυναμικότητας" (περίπου 5.500 τόνοι ανά έτος) του αποτεφρωτήρα των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων, περιλαμβανομένων και επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων!

Παραμένει στο επίκεντρο του ταξικού σχεδιασμού η λειτουργία του ΧΥΤ"Υ" και προσεχώς ΧΥΤΑ Γραμματικού, στο πλαίσιο της οικείας ΟΕΔΑ, η πανάκριβη ΜΕΑ της οποίας σχεδιάζεται σχεδόν αποκλειστικά ως τροφοδότης με εναλλακτικά καύσιμα της τσιμεντοβιομηχανίας και μάλιστα επί πληρωμή, καθώς και της μονάδας καύσης, έναντι υψηλού τιμήματος, όχι μόνο υγειονομικού αλλά και οικονομικού.

Βασικό αντικείμενο ενός ΠΕΣΔΑ αποτελεί και η διαχείριση της μεγάλης μάζας των βιομηχανικών αποβλήτων, επικίνδυνων και μη. Οπως όμως το ΠΕΣΔΑ 2016 του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και η Μελέτη του ΠΕΣΔΑ 2022 της ΝΔ αρνείται να θέσει οποιαδήποτε ουσιαστική - δεσμευτική υποχρέωση των παραγωγών τους για τη διαχείριση και ειδικότερα την επεξεργασία των αποβλήτων αυτών».

Και κατέληξε: «Σε αυτό το τεράστιο θέμα επιβεβαιώνεται αυτό το συγκλονιστικό σύνθημα που γεννήθηκε μέσα στους αγώνες του λαού μας σε συνθήκες πανδημίας: "Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό". Εδώ βρίσκεται η λύση και η διέξοδος. Μαζί με τα σωματεία, τους φορείς, το Συντονιστικό φορέων και σωματείων της Δυτικής Αθήνας, του Βαρνάβα και του Γραμματικού, οργανωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα, να επιβάλουμε λύσεις προς όφελος της ζωής και των δικαιωμάτων μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα περιβαλλοντικά εγκλήματα(20/9/2022)
Οχι άλλα εγκλήματα τύπου Φυλής - όχι στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών(13/7/2022)
Σήμερα η διαμαρτυρία στην Περιφέρεια Αττικής(25/11/2021)
Απάντηση στο έγκλημα διαρκείας της χωματερής στη Φυλή η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση»(2/2/2019)
Οι Οδηγίες της ΕΕ για τα απόβλητα εξασφαλίζουν κέρδη στα μονοπώλια(15/3/2017)
Χρονοδιάγραμμα για να κλείσει η χωματερή(12/11/2014)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org