Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήριξη των τραπεζών, επιτάχυνση των πλειστηριασμών

Εναν νέο υπερ-Τειρεσία, έναν νέο μηχανισμό ασφυκτικής παρακολούθησης των νοικοκυριών και των επαγγελματιών που έχουν χρέη στην εφορία και τους δημόσιους οργανισμούς, προωθεί η κυβέρνηση με τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης που προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Προβλέπει ότι θα «σκανάρονται» όλα τα οικονομικά δεδομένα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ, ακόμα και τους φορείς Τοπικής Διοίκησης, προκειμένου να υπάρξει πλήρης καταγραφή της συναλλακτικής τους συμπεριφοράς και να μπλοκάρει τη δυνατότητα αγοράς με πίστωση.

Για το αποτελεσματικότερο γενικευμένο φακέλωμα δημιουργείται το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων, το πρώτο σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ εντάσσεται στον 4ο Πυλώνα του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», του περιβόητου υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αφού επισήμανε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την «πολιτική και πρακτική που έχει υιοθετηθεί από την πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ», στη συνέχεια δείχνοντας ποιο είναι το διακύβευμα σημείωσε πως το θέμα είναι «να επιτυγχάνεται δανειοδότηση ιδιωτών και επιχειρήσεων με ευνοϊκότερους όρους, επιταχύνεται η υλοποίηση των επενδυτικών έργων».

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα σημεία, με την βουλευτή του Εφη Αχτσιόγλου να διαμαρτύρεται ότι «το μητρώο των δεδομένων που θα διακρατείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και όχι σε κάποια δημόσια αρχή, δεν είναι δείγμα πρόνοιας για τον πολίτη που ζητά ρευστότητα». Ενώ συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε των δικών του αντιλαϊκών μέτρων διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Αλλωστε ήταν αυτός που έφερε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μετέτρεψε σε ιδιώνυμο τις κινητοποιήσεις ενάντιά τους.

Πρόσθετοι βραχνάδες στη μάχη για επιβίωση

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν, όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ότι πρόκειται για πρόκληση «και μάλιστα πολύ περισσότερο όταν τα αποτελέσματα, το φακέλωμα αυτό το γιγαντιαίο θα αξιοποιηθεί περαιτέρω για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμών όταν θα είναι συγκεντρωμένα τα χρέη που έχει το κάθε φυσικό πρόσωπο». Τόνισε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που με την αντιλαϊκή τους πολιτική οδήγησαν στην υπερχρέωση των λαϊκών στρωμάτων για να τους ζητήσουν μετά από πάνω και τα ρέστα, και πρόσθεσε: «Εμείς το λέμε καθαρά: Το ιδιωτικό χρέος δεν αντιμετωπίζεται με τέτοια μέτρα. Αντιμετωπίζεται μόνο με τις προτάσεις του ΚΚΕ που μιλάει για γενναίο "κούρεμα" όχι μόνο των τόκων αλλά και γενναίο "κούρεμα" του κεφαλαίου που χρωστάνε είτε στις τράπεζες είτε στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org