Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Παγίδα κινδύνων» για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας - Κύπρου τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Νέα συμφωνία ΗΠΑ - Κύπρου για την υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή

Eurokinissi

Στην ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αύριο το μεσημέρι, παραπέμπουν κυβερνητικά στελέχη για την απάντηση στο προχτεσινό παραλήρημα Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, όπου από το ίδιο βήμα προέβαλε όλο το φάσμα των διεκδικήσεων της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, επιβεβαιώνοντας ότι η προσπάθεια απόσπασης της Τουρκίας από τη ρωσική επιρροή σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού ΝΑΤΟ - Ρωσίας ενθαρρύνει τις τουρκικές αμφισβητήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να θέσει τα ίδια ζητήματα στον ίδιο τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε κατ' ιδίαν συνάντησή τους.

Ηδη, προχτές, Τρίτη, σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γ. Λαπίντ, ενημέρωσε «για την ακραία επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της που αμφισβητούν ελληνική κυριαρχία, υπογραμμίζοντας ότι υπονομεύουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως λέγεται από πλευράς Μαξίμου, κι ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνάντησε μετά από 14 χρόνια και τον Ρ. Τ. Ερντογάν για την παραπέρα «εξομάλυνση» των σχέσεων των δύο χωρών (βλέπε παρακάτω).

Χτες, άλλωστε, ο Μητσοτάκης είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία 5 αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων και στη συνέχεια είχε ξεχωριστή συνάντηση με την πρόεδρο και ανώτερα στελέχη της αμερικανοεβραϊκής oργάνωσης AIPAC. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων επισήμανε την «ιδιαίτερα στενή στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας - Ισραήλ «σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων της ασφάλειας και της Ενέργειας» και στην «προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για τη διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου...».

Αργότερα το βράδυ, ο πρωθυπουργός παρέστη στη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη βδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σημειωτέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, εμφανιζόμενος χτες στον τ/σ «ΣΚΑΪ», μίλησε για «πρωτόγνωρη προσπάθεια διασποράς fake news, πλήρους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και χυδαίας προπαγάνδας» από τον Ερντογάν.

Ταυτόχρονα... διαστρεβλώνοντας κι εκείνος την πραγματικότητα και εφησυχάζοντας για τον ρόλο των «μεγάλων συμμάχων» ισχυρίστηκε ότι την ώρα που λέει όσα λέει ο Ερντογάν, «έχουμε άρση του εμπάργκο προς την Κύπρο για πώληση αμερικανικών όπλων και οι Τούρκοι ακόμη περιμένουν. Δεύτερον, έχουμε συνεχείς δηλώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων ότι πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά τα σύνορα, η εθνική κυριαρχία, οι διεθνείς Συνθήκες. Τρίτον, έχουμε διαρκή αναβάθμιση της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής ισχύος της χώρας μας, προφανώς και προβληματίζει την άλλη πλευρά». Ενώ δήλωσε ξανά ότι «εμείς έχουμε κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις» αλλά «ανοιχτά τα παράθυρα στον διάλογο».

Στο δικό του πρόγραμμα στη Ν. Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, είχε «δείπνο εργασίας» με τους ομολόγους του Κύπρου και Σερβίας, όπως και σύντομη συνάντηση με την «αρχηγό της αντιπολίτευσης» της Λευκορωσίας, Sv. Tsikhanouskaya. Συναντήθηκε επίσης με τον γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Nayef Falah Al-Hajraf.

Συνάντηση Ερντογάν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό μετά από 14 χρόνια

Στο μεταξύ, χτες, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία συνέχισε τις προκλήσεις επί του πεδίου, με 81 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, συναντιούνταν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με βασικά θέματα τη διμερή συνεργασία μεταξύ άλλων σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, «τρομοκρατίας» αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ανάμεσα σε Τούρκο Πρόεδρο και Ισραηλινό πρωθυπουργό από τον Δεκέμβρη του 2008, οπότε ο Ερντογάν είχε συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ. Είναι επίσης η πρώτη συνάντησή τους έναν μήνα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν συμφωνώντας στην πλήρη αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων. Μεταξύ άλλων ο Λαπίντ ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη συνεργασία ισραηλινών και τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που απέτρεψαν το περασμένο καλοκαίρι φερόμενα «σχέδια» επίθεσης Ιρανών πρακτόρων κατά Ισραηλινών τουριστών στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Ουν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Asharq Al-Awsat» ανέφερε χτες ότι το 40% των τοποθεσιών όπου είναι πιθανό να ανακαλυφθεί πετρέλαιο βρίσκονται στην περιοχή όπου θα ενεργοποιηθεί η παράνομη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Οπως είπε, επί του παρόντος υπάρχουν προσπάθειες που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του έργου και στη μέγιστη χρήση του έκτακτου προϋπολογισμού που χορηγήθηκε από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, για τον σκοπό αυτό - ο υψηλότερος στην ιστορία της - ενώ εκτίμησε ότι ο πετρελαϊκός τομέας δεν θα επηρεαστεί την επόμενη περίοδο από εντάσεις που σχετίζονται με τη σύγκρουση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη ή των διεθνών συμμάχων τους που εμπλέκονται στη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Νέα βήματα στη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Κύπρου

Παράλληλα, ελάχιστα 24ωρα μετά την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τα σχέδιά τους για την παραπέρα «αξιοποίηση» της Λευκωσίας στην αντιπαράθεσή τους με Ρωσία και Κίνα, συνολικά στην υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή.

Ετσι, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, και η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Τζούντιθ Γκάρμπερ, υπέγραψαν τη Δευτέρα την Διμερή Συμφωνία (Acquisition and Cross - Servicing Agreement - ACSA), η οποία - σύμφωνα με τις φειδωλές ανακοινώσεις της κυπριακής κυβέρνησης - αφορά στην ανταλλαγή υπηρεσιών Διοικητικής Μέριμνας. Η συμφωνία υπογράφτηκε μάλιστα πάνω στο πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USNS Yuma», κατά τον ελλιμενισμό του στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, «οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες προάγουν την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της Ασφάλειας και της Αμυνας και αποτελούν έκφραση της κοινής βούλησης για συνέχιση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας». Ο Κύπριος υπουργός σημείωσε ότι η διμερής συνεργασία βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό επίπεδο και μίλησε για εξέλιξη που αποτελεί σημείο καμπής στις «διμερείς αμυντικές σχέσεις», για «ακόμη στενότερες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και για να εμβαθύνουμε τη σχέση ασφάλειάς μας προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας». Μάλιστα, είπε ότι η Συμφωνία δίνει τη δυνατότητα σε πλοία όπως το «USNS Yuma» να προσεγγίζουν πιο συχνά λιμάνια στην Κύπρο, με τη γνώση και τη διαβεβαίωση ότι η απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες θα παρέχονται με απρόσκοπτο τρόπο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ