Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Προκλήσεις και αντιπαραθέσεις με ΝΑΤΟικούς «επιδιαιτητές»

«Η επικαιροποίηση της πολιτικής γεωγραφίας φέρνει ως αποτέλεσμα και την επικαιροποίηση των δογμάτων ασφαλείας», είπε ο Ερντογάν, ενώ μίλησε ξανά για «σύνορα της καρδιάς μας»
«Η επικαιροποίηση της πολιτικής γεωγραφίας φέρνει ως αποτέλεσμα και την επικαιροποίηση των δογμάτων ασφαλείας», είπε ο Ερντογάν, ενώ μίλησε ξανά για «σύνορα της καρδιάς μας»
Σε «επιδιαιτητή» των αντιπαραθέσεων των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας ανάγουν το ΝΑΤΟ οι δύο κυβερνήσεις, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει το ιμπεριαλιστικό παζάρι για τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με «αέρα» και από τα σχέδια για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή.

Καθώς η Αγκυρα επιμένει ότι η Ελλάδα «κλείδωσε» τουρκικό F-16 με ραντάρ του συστήματος S-300 από την Κρήτη, χτες τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ετοιμάζεται να στείλει στο ΝΑΤΟ εικόνες με τα ίχνη των ραντάρ που «αποδεικνύουν» την ελληνική παρενόχληση του μαχητικού αεροσκάφους και το «κλείδωμα» από το ελληνικό σύστημα S-300. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τέτοια στοιχεία θα δοθούν στον γγ του ΝΑΤΟ αλλά και στα υπουργεία Αμυνας όλων των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας. Ο δε υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ υποστήριξε ότι «πρέπει να φανεί, να κατανοηθεί και να εξηγηθεί τι έχει κάνει η γειτονική μας χώρα, η οποία συνεχώς προσπαθεί να αυξήσει την ένταση. Eίναι απαράδεκτη αυτή η ολοφάνερη κακοήθεια και απερισκεψία».

Αλλωστε, προχτές ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, υπεραμυνόμενος και πάλι της συμβολής της χώρας του στη λυκοσυμμαχία, κατηγόρησε την Ελλάδα για «εχθρική συμπεριφορά», για το κατά την Αγκυρα «κλείδωμα» του τουρκικού F-16 είπε ότι «αν αυτό γίνει κατά τη διάρκεια μιας αποστολής του ΝΑΤΟ, θεωρείται πρόβλημα για το σύνολο του ΝΑΤΟ» και κατέληξε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πρόκληση για εμάς, αλλά για το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του». «Αναρωτιόμαστε πώς θα απαντήσουν οι ΗΠΑ στην παρενόχληση με τους S-300» πρόσθετε, συνδέοντας το ζήτημα με την προμήθεια των F-35 για να καταλήξει ότι «Το θέμα δεν είναι η χρήση ρωσικών αεροπορικών συστημάτων και αμερικανικών συστημάτων μαζί, αλλά η Τουρκία. Το μόνο νόημα για να μας δοθούν τα αεροπλάνα που απαιτούμε είναι ως ένδειξη φιλίας προς τη χώρα μας».

Κατά τ' άλλα, ο Ερντογάν είπε πως «σαφώς μας ενοχλεί όταν χώρες δήθεν σύμμαχοί μας τηρούν εχθρική στάση ή στηρίζουν χώρες που τηρούν τέτοια στάση», ενώ ξεκαθάρισε ότι «εμείς κινούμαστε με βάση το αποτέλεσμα των σχέσεών μας σε κέρδη και ζημιές, και δεν αμελούμε να χτίζουμε νέες εταιρικές σχέσεις για να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας». Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «η επικαιροποίηση της πολιτικής γεωγραφίας φέρνει ως αποτέλεσμα και την επικαιροποίηση των δογμάτων ασφαλείας», καθώς επίσης ότι «η αυξανόμενη ισχύς της χώρας μας σε όλες τις ζώνες επιρροής, από τη Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο, είναι το αποτέλεσμα αυτής της νέας περιόδου». Αναφέρθηκε δε πάλι σε «σύνορα της καρδιάς μας», λέγοντας πως «στην Ιστορία, στα μέρη τα οποία οι πρόγονοί μας πότισαν με αίμα και ιδρώτα, αλλά και με τα έργα τους, αν και πια σήμερα δεν είναι δικά μας, η ψυχή μας και η καρδιά μας είναι πάντοτε εκεί»...

Χτες, στο μεταξύ, σε νέες του δηλώσεις ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε πως «η Τουρκία γνωρίζει ότι αυτοί που προκαλούν αναταραχές και παρενοχλήσεις στο Αιγαίο λειτουργούν ως πιόνια κάποιου» και πως «οι ναυτικοί μας είναι πολεμιστές στα χνάρια των διαβόητων αρχηγών που μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη». Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία γνωρίζει καλά την ένταση που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο «για να υπονομευτούν τα συμφέροντα της χώρας», επίσης «τον λόγο για τον οποίο η ΕΕ, την είσοδο στην οποία περιμένουμε, μας αποκλείει και εντάσσει χώρες που δεν μπορούν να συγκριθούν με εμάς», όπως και «πού μετέφερε τη δύναμή του το ΝΑΤΟ, που δεν μας στήριξε στο απόγειο των απειλών κατά της χώρας μας. Γνωρίζουμε τις προθέσεις εκείνων που ρίχνουν όπλα σε τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο και ειδικά δίπλα στα σύνορά μας, ενώ δεν τα πουλάνε σε μας».

«Εξαπατημένες κορασίδες» από τα ΝΑΤΟικά συχαρίκια στην Τουρκία

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ» για ανάρτηση του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων (εδρεύει στη Σμύρνη) προς την τουρκική κυβέρνηση για την προχτεσινή 30ή Αυγούστου. Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη σχετική ανάρτηση «πέρα από άτοπη, και απαράδεκτη».

Στην ανάρτησή του το ΝΑΤΟικό στρατηγείο ευχήθηκε «Ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης» και ανέφερε πως «συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού, για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων». Ενώ αργά χτες το βράδυ το στρατηγείο κατέβασε τη σχετική ανάρτηση.

Αλλά και η διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη (US European Command) έσπευσε με ανάρτησή της να χαιρετίσει την ημέρα και τη «συνεχιζόμενη δέσμευση της Τουρκίας για την ενότητα των Συμμάχων και την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στη Μεσόγειο», εκεί δηλαδή όπου οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν κάνει σουρωτήρι την κυπριακή ΑΟΖ και απειλούν με casus belli την Ελλάδα, τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της οποίας παραβιάζουν σχεδόν καθημερινά.

Η 30ή Αυγούστου τιμάται στην Τουρκία ως επέτειος από τη νίκη επί του ελληνικού στρατού στο Ντουμλουπινάρ, στην κεντρική Κιουτάχεια, που σηματοδότησε την οριστική επικράτηση στον πόλεμο, η οποία συνδέθηκε με την ίδρυση του τουρκικού αστικού κράτους.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, με άρθρο του στη «Δημοκρατία» σχετικά με τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, επιχειρώντας να φέρει τα ιστορικά συμπεράσματα στα μέτρα και των σημερινών στόχων αναβάθμισης της αστικής τάξης μέσα από την εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ισχυρίστηκε ότι η καταστροφή «αποτελεί την πλέον φανερή απόδειξη ότι οσάκις ο Ελληνισμός διχάσθηκε για ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής τα αποτελέσματα ήσαν καταστροφικά» και ότι το συμπέρασμα αυτό «δεν μπορεί παρά να γίνεται οδηγός για την ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής ενότητας ως κόρης οφθαλμού, τουλάχιστον όσον αφορά τις κύριες επιλογές που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας». Για να δικαιολογήσει δε ακριβώς την εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ότι «ένα δεύτερο συμπέρασμα από τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ενεργεί ως αποκομμένη από τις παγκόσμιες εξελίξεις. Οφείλει να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών και βασιζόμενη στις συμμαχίες της να επιδιώκει το μέγιστο όφελος όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο δύναται να έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή της», ουσιαστικά με την αστική τάξη να αναζητεί κάποιες καλύτερες μερίδες από την καπιταλιστική «λεία» της περιοχής, μπλέκοντας τον λαό σε περιπέτειες τις οποίες πληρώνει με αίμα, προσφυγιά και φτώχεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ