Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για «ειρηνευτική συμφωνία»

Διαπραγματεύσεις για την υπογραφή «ειρηνευτικής συμφωνίας» είχαν χτες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχ. Αλίεφ, και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, με διαμεσολαβητή τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ.

Μόλις προχτές είχαν διεξαχθεί συνομιλίες στη Μόσχα για τον καθορισμό των συνόρων των δυο κρατών, που προέκυψαν με τον τελευταίο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων για «διευθέτηση» της σύγκρουσης με δικούς τους όρους, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχύσουν τη θέση τους στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Ο χτεσινός ήταν ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες, ενώ τον Μάη μετά από τη συνάντηση ο Πασινιάν είχε παραδεχτεί εδαφικές παραχωρήσεις στο Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με βάση και το στρατιωτικό αποτέλεσμα του πολέμου.

Στη χτεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε να ενταθούν οι εργασίες για την προώθηση της συνθήκης ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και ανατέθηκε στους ΥΠΕΞ να συναντηθούν μέσα σε έναν μήνα για να επεξεργαστούν προσχέδια κειμένων. Η επόμενη συνεδρίαση των Επιτροπών Συνόρων θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Νοέμβρη. Επίσης στα τέλη Νοέμβρη θα γίνει η επόμενη συνάντηση των δυο ηγετών στις Βρυξέλλες.

Σημαντική παράμετρος των «ειρηνευτικών» συνομιλιών είναι τα έργα υποδομής και διασύνδεσης των περιοχών του Ναγκόρνο Καραμπάχ και μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, κάτι στο οποίο δίνει μεγάλη βαρύτητα και η Ρωσία. Η ΕΕ διεκδικεί επίσης μερίδιο στις σχετικές επενδύσεις για «οικονομική ανάπτυξη» της περιοχής. Ο Νότιος Καύκασος, οι διαδρομές εμπορευμάτων και Ενέργειας έχουν έρθει στο προσκήνιο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, ιδιαίτερα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου έχουν καταστραφεί αντίστοιχες υποδομές, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας κ.λπ.

Επίσης συζητήθηκαν ζητήματα όπως η αποναρκοθέτηση περιοχών, ενώ ο Μισέλ κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να συνεχίσει την απελευθέρωση Αρμένιων αιχμαλώτων πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ