Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Η φρενήρης κούρσα συνεχίστηκε και τον Αύγουστο
  • Σταθερά πάνω από το 11% για έναν ακόμα μήνα
  • Νέο ρεκόρ με 9,1% σε επίπεδο Ευρωζώνης

Η φρενήρης κούρσα του πληθωρισμού και της ακρίβειας συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση τον Αύγουστο και, σε συνδυασμό με την ακρίβεια που σαρώνει και εκδηλώνεται κατά κύματα, δημιουργείται ένα εκρηκτικό περιβάλλον για εκατομμύρια εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν χτες, στην Ελλάδα παραμένει σταθερά πάνω από το 11% (11,1) για τον Αύγουστο, ενώ στην Ευρωζώνη ο μέσος πληθωρισμός είναι στο 9,1% από 8,9% τον Ιούλη, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Ετσι, οι λαοί καλούνται να πληρώσουν την πολιτική των «πράσινων» επιχειρηματικών σχεδίων, τις κυρώσεις και αντικυρώσεις στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου και την «επιστροφή» σε πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, αφού πρώτα πλήρωσαν την επεκτατική πολιτική και το κόψιμο φτηνού χρήματος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αλλωστε η ΕΚΤ με τη νέα αύξηση επιτοκίων αύξησε παραπέρα το κόστος δανεισμού και τα βάρη για την αποπληρωμή των κρατικών χρεών που φορτώνονται στους λαούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ευρωζώνη, η Ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (38,3% έναντι 39,6% τον Ιούλη) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (10,6% έναντι 9,8% τον Ιούλη), ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,0% έναντι 4,5% τον Ιούλη) και υπηρεσίες (3,8% έναντι 3,7% τον Ιούλη).

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σχεδόν 50 ετών κοντά στο 8% βρέθηκε ο τιμάριθμος στη Γερμανία, ενώ στην Ισπανία άγγιξε το 10,3%. Στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετά τη Γερμανία, ο πληθωρισμός επιβράδυνε στο 6,5% από 6,8%, ενώ στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη, ενισχύθηκε στο 9% από 8,4%. Διψήφια ποσοστά μαζί με την Ελλάδα καταγράφουν Εσθονία (25,2%), Λιθουανία (21,1%), Λετονία (20,8%), Ολλανδία (13,6%), Σλοβακία (13,3%), Σλοβενία (11,5%), Βέλγιο (10,5%) και Ισπανία (10,3%). Στη Γερμανία, οι τιμές καταναλωτή εκτοξεύτηκαν στο 8,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της ΕΕ, από το 8,5% τον Ιούλη, που είναι ρεκόρ σχεδόν 50 ετών.

Η Ελλάδα

Για την Ελλάδα, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,6% τον Ιούλη, κατεβάζοντας ταχύτητα από το 12,1% του Ιούνη, ενώ σύμφωνα με τη Eurostat (εναρμονισμένος δείκτης) είχε φτάσει στο 11,3% τον ίδιο μήνα.

Με βάση τις καλοκαιρινές προβλέψεις για την Ελλάδα, η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2022 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,9%, από 6,3% που προέβλεπε την άνοιξη, για να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά το 2023 και να φτάσει στο 3,5% το επόμενο έτος, έναντι πρόβλεψης για 1,9% τον Μάη. Η Κομισιόν προσθέτει πως «εκτός από τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, η εξασθένηση της δυναμικής στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως λόγω της ασθενέστερης ανάκαμψης, αναμένεται να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στις δαπάνες των νοικοκυριών τα επόμενα τρίμηνα».

Οι τιμές των καυσίμων και της οικιακής Ενέργειας αυξήθηκαν κατά 35,6% σε ετήσια βάση, παραμένοντας σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Ιούλη. Διαφορά είχαν οι τιμές των τροφίμων, καθώς οι ανατιμήσεις κλιμακώθηκαν, με αποτέλεσμα η αύξηση να φτάσει το 16,6% από το 14,8% τον περασμένο μήνα.

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Alpbach (EFA) αναφέρθηκε στο θέμα του πληθωρισμού, προϊδεάζοντας για το τι περιμένει τους λαούς τους επόμενους μήνες αλλά και το 2023 και 2024. Οπως ανέφερε: «Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει σε ένα ανώτατο επίπεδο πριν από το τέλος του έτους, να μειωθεί σταδιακά το 2023 και να συγκλίνει προς τον στόχο το 2024». Βέβαια, όλα αυτά είναι υποθέσεις και περνούν μέσα από μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα που ήδη σχεδιάζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επιπλέον, προανήγγειλε νέες εξελίξεις με τα επιτόκια, λέγοντας: «Τόσο ο κατάλληλος χρόνος όσο και η έκταση των μεταβολών των επιτοκίων πολιτικής θα εξαρτηθούν από την εκάστοτε αξιολόγησή μας σχετικά με τους κινδύνους για τον πληθωρισμό. Οι διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς και διαταραχές που συνδέονται με τον πόλεμο είναι πιθανόν να συνεχιστούν. Αλλά η επιβράδυνση της ζήτησης θα συμβάλει στην υποχώρηση του πληθωρισμού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ