Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα μέτρα στήριξης ζητούν οι μεγαλοβιομήχανοι της ΕΕ

Ενώ αυξάνονται «προειδοποιήσεις» για μπλακάουτ σε λαϊκά νοικοκυριά

Για «απειλή στην ίδια την ουσία της γερμανικής βιομηχανίας» κάνουν λόγοι οι Γερμανοί βιομήχανοι

Copyright 2018 The Associated

Για «απειλή στην ίδια την ουσία της γερμανικής βιομηχανίας» κάνουν λόγοι οι Γερμανοί βιομήχανοι
Νέα μέτρα στήριξής τους ζητούν οι μεγαλοβιομήχανοι από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, προειδοποιώντας μάλιστα με «αποβιομηχάνιση» σε περίπτωση που δεν διασφαλιστούν τα συμφέροντά τους, με φόντο τη λεγόμενη «ενεργειακή κρίση» που εντείνεται στο πλαίσιο της όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας.

Την ίδια ώρα οι λαοί, που θα κληθούν να πληρώσουν τη «λυπητερή» και γι' αυτά τα δώρα προς το κεφάλαιο, λαμβάνουν και «προειδοποιήσεις» για ακόμα μεγαλύτερες «εξοικονομήσεις» στην κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, υπό την απειλή ότι θα αντιμετωπίσουν ακόμα και μπλακάουτ στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στον χειμώνα.

«Απειλείται η ίδια η ουσία της γερμανικής βιομηχανίας»

«Απειλείται η ίδια η ουσία της γερμανικής βιομηχανίας» λόγω της «ενεργειακής κρίσης», «προειδοποίησε» ο πρόεδρος της Ενωσης Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) Ζ. Ρούσβουρμ, εστιάζοντας στη μεγάλη αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο.

«Η κατάσταση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου είναι δραματική: Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για το 2023 έχουν ξεπεράσει τα 700 ευρώ/MWh - περισσότερες από 15 φορές πάνω από το επίπεδο των τιμών των προηγούμενων ετών. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 1.000%, ξεπερνώντας τα 300 ευρώ/MWh. Η κατάσταση είναι ήδη ή θα είναι σύντομα τοξική για πολλές εταιρείες, όχι μόνο λόγω της έλλειψης αερίου, αλλά κυρίως λόγω των εντελώς παράλογων αυξήσεων των τιμών», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ρούσβουρμ, ο οποίος συμμετείχε χθες στη συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου στο Κάστρο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου.

Ο ίδιος προσθέτει ότι τον Ιούλη η κατανάλωση φυσικού αερίου της βιομηχανίας ήταν κατά 21% χαμηλότερη από τον Ιούλη του 2021, γεγονός το οποίο οφείλεται στη δραματική πτώση της παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει προωθήσει ήδη πακέτο 5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των «ενεργοβόρων» βιομηχανιών.

Ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων ζητά επίσης την απλοποίηση της έγκρισης αύξησης χρήσης λιγνίτη και την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών που έχουν μείνει σε λειτουργία στη χώρα. Τα τρία τελευταία πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας είναι προγραμματισμένο να κλείσουν στα τέλη του 2022, ωστόσο ο «ενεργειακός πόλεμος» δυναμώνει τη συζήτηση για μια ενδεχόμενη παράταση της λειτουργίας τους.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία οι πρόεδροι των ενώσεων βιομηχάνων του Βορρά (περιφέρειες Λομβαρδίας, Εμίλια Ρομάνια, Πεδεμόντιου και Βένετο) ανέφεραν χθες ότι το κόστος από την αύξηση των τιμών της Ενέργειας θα αγγίξει τα 40 δισ. ευρώ.

«Προειδοποίησαν» μάλιστα ότι υπάρχει κίνδυνος «μαζικής αποβιομηχανοποίησης» - καθώς οι καπιταλιστές θα μετακινήσουν κεφάλαια εκεί που προσδοκούν μεγαλύτερα κέρδη - και ότι «παράλληλα τίθεται σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια της χώρας».

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε μία μέρα για την υιοθέτηση των αναγκαίων μέτρων που θα περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος», αναφέρουν οι Ιταλοί βιομήχανοι, επισημαίνοντας ότι «η όποια απόφαση της ΕΕ δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο».

Γαλλία: Σχέδια για εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος «γειτονιά με γειτονιά»

Στη Γαλλία, στο μεταξύ, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προειδοποίησε για εκ περιτροπής ημερήσιες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά μέσα στον χειμώνα «αν κάνει πολύ κρύο»...

Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι ενόψει της χθεσινής ειδικής κυβερνητικής συνεδρίασης για θέματα Ενέργειας, η Μπορν ανέφερε ότι η κατάσταση οφείλεται εν μέρει στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και επίσης στο προγραμματισμένο κλείσιμο περίπου των μισών από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας για συντήρηση, ιδίως για την επιδιόρθωση προβλημάτων διάβρωσης.

Η Γαλλία βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια για το 67% περίπου της ηλεκτρικής της ενέργειας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και στο φυσικό αέριο για το 7% περίπου.

«Σημαίνει ότι παράγουμε λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και μπορεί να υπάρξουν στιγμές, αν κάνει πολύ κρύο, που μπορεί να έχουμε πρόβλημα να τροφοδοτήσουμε ηλεκτρική ενέργεια», είπε η Μπορν.

«Σε τέτοια περίπτωση», πρόσθεσε, «θα κόβαμε το ρεύμα εκ περιτροπής, γειτονιά με γειτονιά, αλλά για όχι πάνω από δύο ώρες»... Ισχυρίστηκε πάντως ότι δεν θα κόβεται το φυσικό αέριο στα σπίτια, καθώς οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν κυρίως για θέρμανση. Ανέφερε ότι το φυσικό αέριο θα μπορούσε ενδεχομένως να διανεμηθεί με δελτίο για τις επιχειρήσεις.

Γερμανία: Εληξαν τα μέτρα για βενζίνη και μέσα μεταφοράς

Στη δε Γερμανία αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων στα πρατήρια, καθώς τα μεσάνυχτα εξέπνεε η τρίμηνη περίοδος έκπτωσης στον φόρο της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης. Χθες επίσης έληξε η ισχύς του ενιαίου εθνικού εισιτηρίου των 9 ευρώ τον μήνα.

Από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου ισχύουν ξανά οι παλιοί φορολογικοί συντελεστές και, μαζί και με τον ΦΠΑ, η τιμή της βενζίνης θα αυξηθεί κατά 35 λεπτά το λίτρο, του δε πετρελαίου κίνησης κατά 17 λεπτά το λίτρο.

Σημειωτέον, το εισιτήριο των 9 ευρώ για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αγοράστηκε τους τελευταίους τρεις μήνες από 38 εκατομμύρια επιβάτες σε όλη τη Γερμανία. Το μέτρο κόστισε 2,5 δισ. ευρώ στο κράτος και θεωρείται ότι συνέβαλε στη συγκράτηση του πληθωρισμού (που πάντως σημείωσε νέο ρεκόρ, φτάνοντας στο 8,8%), αλλά και στην εξοικονόμηση Ενέργειας. Ακόμα παραμένει ασαφές ποιο μέτρο θα το διαδεχθεί, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να έχει παραπέμψει το θέμα στις κρατιδιακές κυβερνήσεις για κατάθεση προτάσεων.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα ενδοκυβερνητικά παζάρια στο Βερολίνο για τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου και το επόμενο «πακέτο ελαφρύνσεων», με μέτρα για τη διατήρηση της «κοινωνικής συνοχής», ενώ έχουν ήδη επιβληθεί νέα βαριά χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση και ο πληθωρισμός ψαλιδίζει τους μισθούς των εργαζομένων.

Χωρίς να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο μετά την ολοκλήρωση του διήμερου υπουργικού συμβουλίου, ο Γερμανός καγκελάριος Ο. Σολτς ανέφερε ότι τα νέα μέτρα θα είναι «στοχευμένα και εξατομικευμένα». Ο δε υπουργός Οικονομικών Κρ. Λίντνερ έκανε λόγο για ένα «ογκώδες πακέτο ελαφρύνσεων», με συγχρηματοδότηση από πόρους του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού αλλά και των κρατιδίων.

Διαφωνίες παραμένουν σχετικά με την πρόταση των Πρασίνων για επιβολή φόρου επί των τεράστιων κερδών ενεργειακών εταιρειών, καθώς το ζήτημα αφορά τους έντονους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς για το πώς θα γίνει η «μοιρασιά» στα διάφορα τμήματα του κεφαλαίου.

Ρωσία: Κέρδη εξαμήνου 41,75 δισ. δολαρίων για την «Gazprom»

Ο ρωσικός ενεργειακός όμιλος «Gazprom» ανακοίνωσε χθες καθαρά κέρδη 2,5 τρισ. ρούβλια (41,75 δισ. δολάρια) το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το ΔΣ του ομίλου ανακοίνωσε επίσης ότι θα εξετάσει την πληρωμή ενδιάμεσων μερισμάτων. Η ρωσική κυβέρνηση, βασικός μέτοχος της «Gazprom», αποφάσισε τον περασμένο Ιούνη ότι η εταιρεία για πρώτη φορά από το 1998 δεν θα πρέπει να πληρώσει μέρισμα για τα αποτελέσματα του περασμένου έτους.

Από χθες, στο μεταξύ, η «Gazprom» ξεκίνησε την προαναγγελθείσα τριήμερη διακοπή παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του γερμανορωσικού αγωγού «Nord Stream 1», επικαλούμενη εργασίες συντήρησης.

Ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μίλερ, ανέφερε ότι οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν στον αγωγό «είναι ακατανόητες από τεχνική άποψη», χαρακτηρίζοντάς τις πρόφαση, προκειμένου η Μόσχα να εντείνει τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί, τον περασμένο μήνα, δεκαήμερη συντήρηση του «Nord Stream 1», ενώ η τροφοδοσία του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο έχει μειωθεί στο 20% της δυναμικότητάς του.

Η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη στις υποχρεώσεις της για την παροχή φυσικού αερίου, αλλά δεν είναι σε θέση να τις εκπληρώσει λόγω των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Interfax».

Η δε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε πιο έντονους τόνους, ανέφερε χθες ότι η γερμανική κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να καταστρέψει τις ενεργειακές σχέσεις με τη Μόσχα».

Τέλος, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζ. Κόβατς ανακοίνωσε χθες ότι η Ουγγαρία υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για επιπλέον προμήθειες φυσικού αερίου.

Οπως είπε, η συμφωνία προβλέπει ροή έως και 5,8 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου «πάνω από τη συμβατική ποσότητα που ήδη ισχύει». Το αέριο θα φτάνει στη χώρα μέσω Σερβίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μειώθηκαν κατά 50% οι εισαγωγές της Ευρώπης μέσω αγωγών(2024-01-03 00:00:00.0)
Νέες μειώσεις στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη(2022-06-17 00:00:00.0)
Σκληρές διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο(2021-10-28 00:00:00.0)
Ελλείψεις, συμφωνίες και παζάρια για το φυσικό αέριο(2021-09-21 00:00:00.0)
Γιατί η «Gazprom» ενδιαφέρεται για τη ΔΕΠΑ;(2013-05-23 00:00:00.0)
Οι αγωγοί, οι αντιθέσεις και οι συμμαχίες(2012-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ