Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μονόδρομος για τους εργαζόμενους η οργανωμένη συλλογική πάλη στους χώρους δουλειάς

Η σημαντική πείρα από μεγάλους αγώνες σε χώρους και κλάδους μεταφέρθηκε από ομιλίες συνδικαλιστών

Η ταξική πάλη, με ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στη δράση, ένταση της διεκδίκησης και δυνάμωμα της αλληλεγγύης, με οδηγό το δίκιο των εργαζομένων και των οικογενειών τους, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Αυτό αναδείχθηκε μέσα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στο πάρκο «4 Εποχών» στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας και θέμα: «Οι μεγάλοι ταξικοί αγώνες του σήμερα, φάρος στην πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, στο ύψος των αναγκών μας».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από δεκάδες εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης αλλά και γύρω πόλεων, πολλοί εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους δουλειάς.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ζώης Μπρέστας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, και μίλησαν οι: Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά. Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Στέργιος Τσάγκας, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας. Αγγελος Γεράκης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Νίκος Τζανετής, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας. Ηλίας Νεοχωρίτης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων «e-food» Θεσσαλονίκης. Μάριος Καρεκλάς, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

Οι συνδικαλιστές από χώρους δουλειάς όπου τους προηγούμενους μήνες δόθηκαν μεγάλοι ταξικοί αγώνες μετέφεραν την πείρα από αυτούς τους αγώνες, οι οποίοι αποτελούν φάρο ελπίδας για τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Ανέδειξαν τη σημασία που έχουν εργατικές νίκες, όπως η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στους οικοδόμους, η επιτυχία των απεργών στην COSCO, των εργαζομένων στην «e-food», η ανάκληση της συνδικαλιστικής απόλυσης στα μεταλλεία Κασσάνδρας, η πολύχρονη περήφανη μάχη των εργατών της ΛΑΡΚΟ, η παλικαρίσια στάση των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας. Πείρα που επιβεβαιώνει ότι είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους να μπουν αποφασιστικά στη μάχη και να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, γυρνώντας την πλάτη σε όσους καλλιεργούν την αναμονή και τις προσδοκίες για λύσεις στα προβλήματά τους μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές.

Οπως ειπώθηκε, στόχος της εκδήλωσης είναι να δυναμώσει η συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, να ανέβει το «αξιόμαχο» του εργατικού κινήματος, να αντιστοιχηθεί η αγωνιστική απάντηση με την επίθεση που εξαπολύουν η αστική τάξη, οι κυβερνήσεις και οι συμμαχίες της.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γλέντι οικονομικής ενίσχυσης του αγώνα των σωματείων με τη μουσική συντροφιά του Δημήτρη Χόντα και της Μαρίας Γιαννούλη.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση θα δημοσιευθεί σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ