Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
Επιχειρηματική λειτουργία με «ελεύθερη τιμολόγηση» υπηρεσιών

Νέες αντιδραστικές αλλαγές στον εσωτερικό κανονισμό

Εξόχως αποκαλυπτικά είναι τα όσα προβλέπονται στον «εκσυγχρονισμό» του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, το οποίο υπενθυμίζεται ότι ήδη λειτουργεί ως ΝΠΙΔ και κινείται στις ράγες του νοσοκομείου - επιχείρηση. Οι νέες αλλαγές στον κανονισμό είναι σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, δείχνοντας ταυτόχρονα πού οδηγεί η στρατηγική της εμπορευματοποίησης, η οποία συνεχίζει να υλοποιείται στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ», με θύματα εργαζόμενους και ασθενείς.

Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ), από την πρώτη παράγραφο του κανονισμού ξεκαθαρίζεται ότι το νοσοκομείο «λειτουργεί βάσει των αρχών της ιδιωτικής οικονομίας».

Για παράδειγμα, στο πρώτο άρθρο καθορίζεται ρητά ότι ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας «δεν εμποδίζει την ανάπτυξη σε ειδική πτέρυγα τμημάτων και εργαστηρίων προς παροχή ιδιωτικής φύσης ιατρικών υπηρεσιών με ελεύθερη τιμολόγηση, τα έσοδα από τη λειτουργία των οποίων διατίθενται πρωτίστως για την κάλυψη των πάσης φύσης εξόδων τους, τη συντήρησή τους και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, ενώ το πλεόνασμα διατίθεται στο Νοσοκομείο για τους σκοπούς του».

Οι αρχές της ιδιωτικής οικονομίας, όμως, πάνε μαζί με την «αξιολόγηση» των τμημάτων και των εργαζομένων. Ο,τι δεν καλύπτει τουλάχιστον τα έξοδά του, συμπιέζεται μέχρι εκεί που θα τα καλύψει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, αφού είτε συγχωνεύεται είτε απλούστατα καταργείται.

Το ίδιο και σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, όπου γενικεύονται οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, με την απόλυση να ονομάζεται κομψά «μη ανανέωση σύμβασης», χωρίς υποχρέωση μάλιστα του εργοδότη για αποζημιώσεις.

«Το ιδιωτικοοικονομικό κριτήριο απαιτεί μικρότερα έξοδα και περισσότερα έσοδα, που στον μεγαλύτερο βαθμό επιτυγχάνονται μέσω της μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, που δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη μείωση του ονομαστικού μισθού αλλά π.χ. και με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων», αναφέρει η ΑΣΥ και εξηγεί: «Τα απογευματινά χειρουργεία, σύμφωνα με τη διοίκηση, θα λειτουργούν με προσωπικό που θα έρχεται απ' το ρεπό του. Και φυσικά όπως και στα απογευματινά ιατρεία, δεν θα παίρνει καμιά προσαύξηση για τον επιπλέον χρόνο ανάπαυσης που χάνει, είτε ως υπερωρία ή ρεπό που δουλεύεται».

Η ΑΣΥ τονίζει ότι ο αγώνας για να μην περάσουν οι αντιδραστικές αυτές προτάσεις είναι αγώνας που αφορά όλους, είτε πρόκειται για εργαζόμενους είτε τον λαό που μαζί με τους απλήρωτους λογαριασμούς θα τσαλακώνεται καθημερινά στην αναζήτηση θεραπείας. Καλεί σε πάλη ενάντια στις νέες αντιδραστικές διατάξεις, στην επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ