Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστική απάντηση σε μια ακόμα σεζόν έντασης της εκμετάλλευσης

Στελέχη του ΚΚΕ πραγματοποίησαν περιοδείες σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο και συζήτησαν με εργαζόμενους σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Ο Χρ. Κατσώτης στην Κέρκυρα
Ο Χρ. Κατσώτης στην Κέρκυρα
«

Ανταποκρίνεται η αμοιβή του ξενοδοχοϋπαλλήλου σε όλη αυτή τη δουλειά που κάνει και στον πλούτο που δημιουργεί σε έναν κλάδο που σπάει τα ρεκόρ αφίξεων και κερδών εδώ και μια δεκαετία;». Το κεντρικό αυτό ερώτημα έθεσε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα, με αφορμή το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου στο νησί. Αντίστοιχη περιοδεία, στη Ζάκυνθο, πραγματοποίησε ο Νίκος Παπαγεωργίου, στέλεχος του Κόμματος στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Τουρισμού. Πρόκειται για δραστηριότητες ενταγμένες στην εξόρμηση που πραγματοποιεί το Κόμμα σε εργαζόμενους και μικρούς επαγγελματίες του κλάδου, στο πλαίσιο της οποίας διακινείται και το σχετικό φυλλάδιο (βλ. σελ. 19).

Κέρκυρα: Κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ στους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Στην Κέρκυρα ο Χρ. Κατσώτης συνομίλησε με εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό, σε δύο συσκέψεις που πραγματοποίησε η Οργάνωση του ΚΚΕ, στο Εργατικό Κέντρο και στο Περιβόλι, στην πλατεία του Αη Θανάση.

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό ζουν μια «κόλαση», ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος του Κόμματος, φέροντας ως παράδειγμα το ότι «καμαριέρες καλούνται να καθαρίσουν μέχρι και 40 δωμάτια τη μέρα για μεροκάματο λιγότερο από 30 ευρώ, 7 μέρες τη βδομάδα χωρίς ρεπό και σταθερό ωράριο», τη στιγμή που οι τιμές σε τρόφιμα, καύσιμα και ρεύμα έχουν εκτοξευτεί. Την ίδια περίοδο οι επιχειρηματικοί όμιλοι αυγαταίνουν τα κέρδη και τις ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτήν την αντίθεση αναδεικνύει το ΚΚΕ, επεσήμανε ο Χ. Κατσιώτης, «γι' αυτό και ως Κόμμα θέτουμε την ανάγκη κοινωνικοποίησης του πλούτου που η εργατική τάξη δημιουργεί και δουλεύει», για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι κέρδη και ευημερία του λαού είναι έννοιες που δεν συμβαδίζουν.


Παράλληλα, με εκτενείς αναφορές στους κινδύνους από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν και τις συνέπειες που έχει στο μέτωπο της ακρίβειας, υπογράμμισε ότι η λαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να είναι αδιάφορη για τις εξελίξεις, δεν μπορεί να πληρώνει λογαριασμούς ρεύματος ίσους με τον μισθό ενός μήνα και με τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου να βρίσκεται μπροστά. Υπογράμμισε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες της, που δεν είναι άλλες από την πολιτική της «πράσινης μετάβασης», της απολιγνιτοποίησης, του χρηματιστηρίου ρύπων.

Στη συνέχεια ανέδειξε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συναντιούνται σε όλα τα βασικά θέματα, στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, στον πόλεμο, καλώντας τους παρευρισκόμενους να γυρίσουν την πλάτη τους στις δυνάμεις αυτές, που υπονομεύουν την ικανοποίηση των αναγκών τους με το χτύπημα στους μισθούς, στις Συλλογικές Συμβάσεις, στο οκτάωρο.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη συμπόρευσης των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό με το ΚΚΕ, ως τη μόνη λύση για να δυναμώσει το κίνημα στον κλάδο, να αποσπαστούν κατακτήσεις και δικαιώματα, μέσα από σκληρούς και μαζικούς αγώνες.

Από τη συζήτηση με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους αναδείχθηκε ότι η εργοδοσία από τη μια διαμαρτύρεται για την «έλλειψη εργαζομένων» και από την άλλη επιδιώκει να επιβάλει ατομικές συμβάσεις με όρους ακόμα χειρότερους από την κλαδική Συλλογική Σύμβαση, και το μόνο εμπόδιο που συναντά είναι η μαχητική παρέμβαση του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού.

Από τη σύσκεψη στη Ζάκυνθο
Από τη σύσκεψη στη Ζάκυνθο
Το πρωί της Κυριακής ο Χρ. Κατσώτης επισκέφτηκε το λιμάνι της Λευκίμμης, όπου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις γύρω από την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίησή του, τονίζοντας ότι «όχι μόνο δεν θα ωφελήσει τον λαό της περιοχής μια τέτοια εξέλιξη, αλλά θα επιφέρει νέο χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, πιο ακριβές εμπορευματικές, επιβατικές μεταφορές και άλλες υπηρεσίες, με το τελικό κόστος να επιβαρύνει για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και τη νεολαία της περιοχής».

Σε συνομιλία με ναυτεργάτες των πλοίων της γραμμής εκφράστηκε η ανησυχία για την τύχη και της ίδιας της πορθμειακής γραμμής Λευκίμμη - Ηγουμενίτσα, της δεύτερης πύλης εισόδου στο νησί, καθώς στα σχέδια που έχουν δημοσιευθεί μέχρι τώρα το πορθμείο «στριμώχνεται» δίπλα στην είσοδο μαρίνας, σε σημείο που δημιουργεί ερωτήματα για την εύρυθμη λειτουργία και την ασφάλειά του. Τέλος, ο Χρ. Κατσώτης συνομίλησε με τους κατοίκους στο Ποτάμι της Λευκίμμης και στο χωριό Αργυράδες.

Στη Ζάκυνθο

Ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση για τον Τουρισμό, την ανάπτυξή του και τις θέσεις του ΚΚΕ που πραγματοποίησε την Κυριακή η ΤΕ Ζακύνθου του Κόμματος, με τη συμμετοχή ξενοδοχοϋπαλλήλων και ομιλητή τον Νίκο Παπαγεωργίου.

Στη σημαντική κατάκτηση που είχαν με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Zante Beach», «κάτι που αποδεικνύει ακριβώς αυτό που λέει το ΚΚΕ: Οτι όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εμπιστευτούν τη δύναμή τους, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς όφελος τους, να μην περιμένουν από καμία εναλλαγή κυβερνήσεων, που στην ουσία τους κάνει έρμαια των πολιτικών τους», αναφέρθηκε εισαγωγικά ο Γιώργος Κωνσταντίνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

«Αντί το "τουριστικό θαύμα", όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τους τεράστιους ρυθμούς ανάπτυξης, να ωφελήσει τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, στην ουσία είναι η αιτία που ζούνε όλο και χειρότερα», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Ν. Παπαγεωργίου. Εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στην «ευελιξία» της αγοράς εργασίας, με την εποχική απασχόληση λίγων μηνών, τις 16 διαφορετικές ελαστικές μορφές εργασίας, την εντατικοποίηση και τους χαμηλούς μισθούς σε μια ΣΣΕ που εφαρμόζεται σε λίγα ξενοδοχεία.

Ολα αυτά - σημείωσε - συμβαίνουν σε μια οικονομική δραστηριότητα όπως ο Τουρισμός, «που επηρεάζεται, εκτός από τις οικονομικές κρίσεις, και από παράγοντες όπως φυσικές καταστροφές, τις οποίες πληρώνουν μόνιμα οι εργαζόμενοι», φέρνοντας το παράδειγμα της πανδημίας και τα μέτρα στήριξης της μεγαλοεργοδοσίας.

Για τη στάση που κράτησαν οι ιδιοκτήτες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων διαχρονικά, σε όλες τις πολιτικές ή στρατιωτικές κρίσεις που εξελίχθηκαν, ανέδειξε:

«Τρίβουν τα χέρια τους, προσδοκώντας να αξιοποιήσουν τους Σύρους και Αφγανούς πρόσφυγες και τώρα τους Ουκρανούς. Εκμεταλλεύονται την ανάγκη αυτών των ανθρώπων να σωθούν από την κόλαση, με σκοπό να βρουν φτηνό εργατικό δυναμικό. Αντιμετωπίζουν τον πόλεμο, που όλοι τους συνολικά έχουν προετοιμάσει, ως ευκαιρία για αναβάθμιση της θέσης τους, της κερδοφορίας τους στο πλαίσιο του λυσσασμένου ανταγωνισμού τους».

Επεσήμανε ότι ο τουρισμός το 2022 ξεκινάει με προοπτικές ακόμα χειρότερες για τους εργαζόμενους και την ίδια ώρα, συνολικά, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι ζουν απροστάτευτοι, χωρίς καν στοιχειώδεις υποδομές Υγείας.

Απάντησε επίσης στις συκοφαντίες των ξενοδόχων για τις «50.000 κενές θέσεις εργασίας», αφού όπως είπε «αποκαλύπτεται ένα μέρος από το τι συμβαίνει χρόνια τώρα στον τουριστικό κλάδο, όταν πίσω από τα ετήσια ρεκόρ εισπράξεων και τα αμύθητα κέρδη των ομίλων του κλάδου οι εργαζόμενοι ζουν σε τρώγλες ή αναγκάζονται να δίνουν τον μισό μισθό για να νοικιάζουν κάποιο δωμάτιο, ώστε να έχουν ένα κρεβάτι να ξαποστάσουν, από 5μηνη δουλειά δίχως ρεπό και χωρίς διάλειμμα».

Κάλεσε σε συμπόρευση με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που θεωρεί τον τουρισμό ανθρώπινη ανάγκη, καθολικό λαϊκό δικαίωμα που έχει άμεση σχέση με την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης, και όχι εμπόρευμα, υπογραμμίζοντας ότι για το Κόμμα η τουριστική οικονομία είναι αναπόσπαστο στοιχείο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικονομίας, στην οποία οι πλουτοπαραγωγικές πηγές θα γίνουν λαϊκή περιουσία. Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό, τόνισε, είναι να λυθεί το βασικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας, που είναι η καπιταλιστική εξουσία και η ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Και κλείνοντας υπογράμμισε: «Επειδή ο καπιταλισμός δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινος, και επειδή καμία συμμετοχή του ΚΚΕ σε αστικές κυβερνήσεις δεν έλυσε ποτέ κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα δημιούργησε νέα, η μόνη λύση είναι να ανατραπεί και να αντικατασταθεί με την εργατική - λαϊκή εξουσία, που θα καταργήσει την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.

Μόνο με αυτήν την προϋπόθεση μπορεί η τουριστική και οικονομική δραστηριότητα να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί προς όφελος των λαών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ