Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νίκη όλων των εργαζομένων η ακύρωση της απόλυσης στα μεταλλεία

Νίκη όλων των εργαζομένων και του εργατικού κινήματος χαρακτηρίζουν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης την απόφαση του δικαστηρίου Πολυγύρου, που έκρινε άκυρη την απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Μεταλλείων - Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), Ν. Τζανετή, και υποχρεώνει την εργοδοσία της «Edilmac» να τον επαναπροσλάβει.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Οικοδόμων, Μετάλλου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Επισιτισμού - Τουρισμού, «είναι μία μεγάλη νίκη για όλη την εργατική τάξη της χώρας, καθώς "έφαγαν τα μούτρα τους" η εργοδοσία και η κυβέρνηση στην προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους με συνδικαλιστικές διώξεις και να επιβάλουν "σιγή νεκροταφείου" στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι οι αντεργατικοί νόμοι, όπως ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη, ανατρέπονται στην πράξη από τους δίκαιους ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων.

Μία νίκη που επετεύχθη με τον αγώνα του ΣΕΜΛΑ, που βρήκε μεγαλειώδη αλληλεγγύη από εκατοντάδες εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες και χιλιάδες εργαζόμενους και εκφράστηκε με πολλούς τρόπους στην πράξη. Συνέβαλαν σε αυτήν τη μάχη οι πρωτοβουλίες που πήραν εργατικά σωματεία καταδικάζοντας τη συνδικαλιστική απόλυση με πολύμορφες κινητοποιήσεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, αυτοκινητοπορείες, παραστάσεις διαμαρτυρίας, ψηφίσματα, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια. Συνέβαλε η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στα μεταλλεία, οι οποίοι καταδίκασαν την απαράδεκτη απόλυση.

Ετσι έγινε πράξη το σύνθημα "Ενας για όλους και όλοι για έναν", αναγκάζοντας και τη δική τους αστική Δικαιοσύνη να πάρει την απόφαση που βροντοφώναζαν οι εργαζόμενοι επί 10 μήνες, "πάρτε πίσω την απόλυση"».

Σημειώνουν επίσης ότι «όλοι οι εργαζόμενοι μπορούμε ενωμένοι να παλέψουμε για ζωή και δουλειά με δικαιώματα στο ύψος των αναγκών μας και να τα κερδίσουμε. Αρκεί να ξεμπερδέψουμε από τους γνωστούς "νεροκουβαλητές" της εργοδοσίας, που λειτουργούν ως "πέμπτη φάλαγγα" ανάμεσά μας, τρομοκρατώντας τους εργάτες, σπέρνοντας την ηττοπάθεια και ξεπουλώντας τους αγώνες των εργατών.

Οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα όταν είναι ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι διεκδικώντας τα δίκια τους και έχουν την αλληλεγγύη της υπόλοιπης εργατικής τάξης, αναδεικνύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ