Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μη ζητηθεί πίσω κανένα ποσό από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ

Τις τεράστιες περικοπές και τις απαιτήσεις για επιστροφές μισθών έφερε στη Βουλή το Κόμμα

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων του ΟΑΣΘ

INTIME NEWS

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων του ΟΑΣΘ
Νομοθετική ρύθμιση ώστε να μη ζητηθεί κανένα ποσό πίσω από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, που σύμφωνα με την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους λάμβαναν «παράνομα» επιδόματα, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης σε Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ υπέστησαν μεγάλες μειώσεις μισθών με τις διαχρονικά αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Ως αποκορύφωμα των διαδοχικών μειώσεων, τον Φλεβάρη του 2022 το υπουργείο Υποδομών «ξέθαψε» απόφαση του ΝΣΚ του 2018, με την οποία ζητούσε με αναδρομική ισχύ ποσά που αφορούσαν από το 2016 μέχρι τη μέρα ψήφισης της τροπολογίας, περιλάμβαναν Δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα, επιδόματα αδείας, «προσωπικές διαφορές», και υποτίθεται ότι δίνονταν «παράνομα».

Παράλληλα, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η διοίκηση του ΟΑΣΘ «ανακάλυψε» ότι εδώ και πέντε χρόνια, δηλαδή από την περίοδο που οι εργαζόμενοι του Οργανισμού εντάχθηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο, δεν υπάρχει ΚΥΑ - με ευθύνη των κυβερνήσεων και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ - που να περιλαμβάνει τα θεσμοθετημένα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας και θέσης ευθύνης. Αρα, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ σε καθεστώς ΒΑΕ και οι προϊστάμενοι υπηρεσιών όχι μόνο δεν θα δικαιούνται πλέον τα σχετικά επιδόματα, αλλά και θα πρέπει να επιστρέψουν αναδρομικά τα ποσά των προηγούμενων ετών.

Με βάση τα παραπάνω, ο Λ. Στολτίδης ζήτησε επίσης την έκδοση ΚΥΑ για τα επιδόματα επικίνδυνης - ανθυγιεινής εργασίας και θέσης ευθύνης, ώστε να καλυφθεί αναδρομικά όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ, τα επιδόματα να μην αφαιρεθούν από τη μισθοδοσία των εργαζομένων και να μην αναζητηθούν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Υποδομών Μ. Παπαδόπουλος χρησιμοποίησε τη γνωστή καραμέλα περί «εφαρμογής του νόμου», που βέβαια οι κυβερνήσεις θυμούνται μόνο όταν πρόκειται για περικοπές στους εργαζόμενους. Επιχείρησε δε να καλλιεργήσει κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού», ισχυριζόμενος ότι οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ αμείβονταν παράνομα (!) σε βάρος των φορολογουμένων, ενώ τους κατηγόρησε ότι γι' αυτό έφτασε ο Οργανισμός σε άθλια κατάσταση.

Στη δευτερολογία του ο Λ. Στολτίδης απάντησε ότι για την κυβέρνηση τα δικαιώματα των εργαζομένων θεωρούνται κόστος και ότι αν οι εργαζόμενοι δεν φρενάρουν την κυβέρνηση με τον αγώνα τους, θα τους τα πάρει όλα, μέσω της επίθεσης που έχει εξαπολύσει.

Επεσήμανε ακόμα την ταλαιπωρία που υφίσταται ο λαός της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των πανάρχαιων λεωφορείων, για τα οποία μάλιστα δόθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ως leasing.

«Με τόσα χρήματα θα υπήρχαν ολοκαίνουργια αστικά λεωφορεία και αυξήσεις στους μισθούς», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό τους.

Ο Μ. Παπαδόπουλος επανέλαβε τα περί «κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος», όσον αφορά δε τις επιστροφές που θα ζητηθούν από τους εργαζόμενους, χαρακτηριστικά είπε ότι «ρυθμίζεται το ζήτημα, με την επιστροφή μόνο του 10%, και θα δούμε...», προφανώς αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για μεγαλύτερα ποσά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ