Σάββατο 14 Μάη 2022 - Κυριακή 15 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΕ ΠΡΟΣ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέες επισημάνσεις για την ευθυγράμμιση στην εξωτερική πολιτική

Στον «παγκόσμιο και περιφερειακό αντίκτυπο του παράνομου και απρόκλητου πολέμου της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία» εστίασε το άτυπο δείπνο που είχε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, με τους ηγέτες των 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία).

Η συνάντηση αυτή έγινε σε μια περίοδο που η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους να επιταχύνουν την «ευρωατλαντική πορεία» της περιοχής, ώστε να ανακοπεί η ρωσική διείσδυση, όπως και η κινεζική.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ ανέφερε ότι στο επίκεντρο βρέθηκε και το «πώς η ΕΕ και οι εταίροι της στα Δυτικά Βαλκάνια μπορούν από κοινού να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του πολέμου στις τιμές των τροφίμων και της Ενέργειας και στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα».

Ο Μπορέλ «καλωσόρισε τη πλήρη στήριξη των εταίρων» από την περιοχή στη ΓΣ του ΟΗΕ (όπου υπερψήφισαν ανακοινώσεις καταδίκης της ρωσικής εισβολής ακόμα και δυνάμεις όπως η Σερβία, που βέβαια δεν έχει υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις), αλλά και έσπευσε να επαναλάβει «τη σημασία της ευθυγράμμισης της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (σ.σ. των χωρών αυτών με εκείνη της ΕΕ) ως κεντρικό στοιχείο για την ένταξή τους στην Ευρώπη».

Στο μεταξύ, βουλγαρικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στις πρόσφατες επαφές που είχε η κυβέρνηση Πετκόφ στην Ουάσιγκτον ζήτησε και τη συνδρομή των ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη που θα βοηθούν στην επιτήρηση του βουλγαρικού εναέριου χώρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγαλώνουν οι πιέσεις αντίδρασης στη «ρωσική επιθετικότητα»(12/5/2022)
Επιτάχυνση ευρωατλαντικών διεργασιών ενάντια στην «επιρροή» Ρωσίας - Κίνας(2/4/2022)
Μπαράζ παρεμβάσεων που αποτυπώνει την επικίνδυνη ένταση των ανταγωνισμών(23/12/2021)
«Ευρωατλαντική ενσωμάτωση» απέναντι στις «πιέσεις» Κίνας και Ρωσίας(28/4/2021)
Προετοιμάζουν το έδαφος για το νέο παζάρι(4/2/2020)
Στο επίκεντρο το παζάρι Σερβίας - Κοσσόβου(22/12/2018)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org