Πέμπτη 12 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Μεγαλώνουν οι πιέσεις αντίδρασης στη «ρωσική επιθετικότητα»

Γεύμα εργασίας με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αναμενόταν να έχει χτες αργά το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, με φόντο και τις επαφές που συνέχιζε στην Πρίστινα (μετά από το Βελιγράδι) ο ειδικός απεσταλμένος του Βερολίνου, Μάνουελ Σάρασεν.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Πίτερ Στάνο, δήλωσε σε βαλκανικά ΜΜΕ ότι επρόκειτο για τακτική συνάντηση που αυτήν τη φορά θα επικεντρωνόταν στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες της «ρωσικής επιθετικότητας», στην ασφάλεια σε όλη την περιφέρεια των Βαλκανίων, αλλά και στην οικονομία της περιοχής.

Σημειωτέον, την περασμένη βδομάδα ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, είχε υποδεχτεί τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αλλά και τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό, Αλμπιν Κούρτι, σε χωριστές συναντήσεις, με στόχο τη αναθέρμανση των διμερών διαβουλεύσεων για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, προϋπόθεση για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής και την «αντιμετώπιση» της ρωσικής επιρροής. Οι συναντήσεις και του Σολτς εστίασαν στις «συμπεριφορές απέναντι στις ρωσικές ενέργειες προς την Ουκρανία, στην περιφερειακή συνεργασία και τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου». Θυμίζουμε ότι το Βελιγράδι, αν και καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις εναντίον της, σε αντίθεση φυσικά με την Πρίστινα (έναν από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή).

Στο μεταξύ, η ενίσχυση της συνεργασίας Βαλκανίων - ΗΠΑ τέθηκε στο επίκεντρο και των επαφών που είχε χτες στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ. Εκτός από συμφωνίες για προμήθεια αμερικανικού LNG που συζήτησε με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις (βλέπε και στη σελίδα 7) ο Πέτκοφ συνάντησε και τον ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, με θέματα τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του αλλά και τη σταθερότητα και ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας με την ονομασία «Εκκλησία Οχρίδας» και την ενέταξε στον Ορθόδοξο κόσμο, χωρίς ωστόσο η απόφαση να σημαίνει παραχώρηση αυτοκεφαλίας.

Ρωσικές αντιδράσεις για την «Εκκλησία Οχρίδας»

Στο μεταξύ, ο γραμματέας του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Ιγκόρ Γιακιμτσούκ, δήλωσε ότι «η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα λάβει πρωταρχικά υπόψιν της την προσέγγιση της Σερβικής Εκκλησίας». Η Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων αποσχίστηκε το 1967 από το Σερβικό Πατριαρχείο και αυτοκηρύχθηκε αυτοκέφαλη ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», όμως δεν αναγνωρίστηκε από καμία άλλη επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου. Η αναγνώρισή της πλέον έστω και ως «Εκκλησίας της Οχρίδας» - σε ένα βήμα «αποδυνάμωσης» του Σερβικού Πατριαρχείου που παραμένει σε στενή επαφή με το Ρωσικό - θεωρείται νέο «επεισόδιο» στην επιδείνωση των σχέσεων Οικουμενικού Πατριαρχείου - Πατριαρχείου Μόσχας, ύστερα και από τη μεγάλη «κρίση» του 2018, όταν το πρώτο συμφώνησε στην απομάκρυνση της Ουκρανικής Εκκλησίας από το δεύτερο.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, έκανε λόγο για μια ιστορική και πολυαναμενόμενη απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ