Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Ευρωατλαντική ενσωμάτωση» απέναντι στις «πιέσεις» Κίνας και Ρωσίας

Τη σημασία της «ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης» των Δυτ. Βαλκανίων απέναντι στις «πιέσεις» της Ρωσίας και τις «κακόβουλες πρακτικές» της Κίνας επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Copyright 2021 The Associated

Τη σημασία της «ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης» των Δυτ. Βαλκανίων απέναντι στις «πιέσεις» της Ρωσίας και τις «κακόβουλες πρακτικές» της Κίνας επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Τη σημασία που έχει η ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Βαλκανίων για την αναχαίτιση της γεωπολιτικής επιρροής Ρωσίας - Κίνας περιέγραψε με χαρακτηριστικό τρόπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δηλώσεις του με αφορμή το «non paper» που «διέρρευσε» πρόσφατα για τα Δυτικά Βαλκάνια και τα σχέδια επιτάχυνσης της ένταξής τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, μέσα από νέα επαναχάραξη των συνόρων.

Ο Νεντ Πράις έκανε λόγο για «ανυπόστατες θεωρίες σχετικά με την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια κατά μήκος εθνικών γραμμών», λέγοντας ότι «διακινδυνεύουν την επέκταση της αστάθειας στην περιοχή και γεννούν αναμνήσεις από εντάσεις του παρελθόντος». Δεν είπε βέβαια τίποτα για τον «πρωταγωνιστικό» ρόλο του ευρωατλαντικού μπλοκ σε αυτές τις ...«εντάσεις» και τις στρατιωτικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, ούτε για την πολύμορφη ιμπεριαλιστική παρέμβαση, που συνεχίζεται και σήμερα, εξετάζοντας και σενάρια αλλαγής συνόρων.

Κατά τ' άλλα, αφού επανέλαβε ευχολόγια για «ένα σταθερό, ευήμερο μέλλον στα Δυτικά Βαλκάνια» και τις γνωστές επικλήσεις στη «σωστή διακυβέρνηση» και το «κράτος δικαίου», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπήκε και στο «ψητό» του εντεινόμενου ανταγωνισμού των ΗΠΑ με Κίνα - Ρωσία και στα Βαλκάνια. «Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να εμβαθύνουν τις δικές τους περιφερειακές οικονομικές εταιρικές σχέσεις, να επιτύχουν τους στόχους τους ως προς το κλίμα, να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή πίεση της Ρωσίας μέσα από τη διαφοροποίηση και την ανάπτυξη "καθαρής Ενέργειας" και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξίσου ξεκάθαρα πρόσθεσε ότι «θέλουμε ακόμα να βοηθήσουμε την περιοχή να αναπτυχθεί και να ευημερήσει, προστατεύοντας τις υποδομές και βιομηχανίες στρατηγικής της σημασίας ενάντια στις κακόβουλες πρακτικές της Κίνας».

Σε αυτήν τη βάση, ο Πράις επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ «να υποστηρίξουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία τους προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και την ένταξη σε κρίσιμους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Σε αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημαντική αξία των «εταιρικών σχέσεων» που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ ειδικά στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, ξεχωρίζοντας την ένταξη Μαυροβουνίου και Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καλωσορίζοντας την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, αλλά και εκφράζοντας την ετοιμότητα των ΗΠΑ «να στηρίξουν την εργασία που θα γίνει προς μια περιεκτική, δεσμευτική συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, που θα βασίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση», παραπέμποντας και στην ανάγκη «να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις τους στην Ουάσιγκτον προς υποστήριξη του στόχου της πλήρους εξομάλυνσης των διμερών τους σχέσεων» (συμφωνία που είχαν υπογράψει οι ηγέτες Σερβίας και Κοσόβου στον Λευκό Οίκο με την κυβέρνηση Τραμπ τον περασμένο Σεπτέμβρη, συμφωνώντας για την ομαλοποίηση των οικονομικών τους σχέσεων, από την οποία ασφαλώς τα αμερικανικά μονοπώλια προσδοκούν ευρύτερα οφέλη).

Επαφές στις Βρυξέλλες για Σερβία και Κόσοβο

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, ανέφερε ότι «δεν υποστηρίζουμε καμία αλλαγή συνόρων», ξορκίζοντας και αυτός τώρα το non paper που φέρεται να βρίσκεται εδώ και μήνες στα συρτάρια των Βρυξελλών.

Σε ένα τέτοιο φόντο, προχτές ολοκλήρωσε επίσημες επαφές στις Βρυξέλλες ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς. Σε συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, άκουσε τις προσδοκίες της ΕΕ «να συνεχίσει να βλέπει θετικές εξελίξεις στο κράτος δικαίου» στη Σερβία, όπως και τη δέσμευση της ΕΕ ότι θα υποστηρίξει την κατασκευή σιδηροδρόμου μεταξύ Βελιγραδίου και Βόρειας Μακεδονίας. Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Βούτσιτς βρέθηκε φυσικά η επανέναρξη των συνομιλιών Πρίστινας - Βελιγραδίου. Για το ίδιο θέμα αύριο θα βρεθεί στην έδρα της ΕΕ και ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Α. Κούρτι.

Από τη μεριά του ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ «ενθάρρυνε» τον Σέρβο Πρόεδρο να συνεχιστεί η πορεία «για την επίτευξη μιας περιεκτικής και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας και η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Κοσόβου», επισημαίνοντας ότι «η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχιστεί χωρίς καθυστέρηση και με αποτελέσματα, παρά τις διαφορές που γνωρίζουμε και παραμένουν».

Ο Μπορέλ είχε επίσης χτες τηλεφωνική επικοινωνία με την 3μελή Προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, εκφράζοντας «ανησυχία για την άνοδο της εθνικιστικής και διχαστικής ρητορικής στη χώρα», διαβεβαιώνοντας παράλληλα για τη «δέσμευση» της ΕΕ «στην ευρωενωσιακή προοπτική της Βοσνίας ως μία ενιαίας, ενωμένης και κυρίαρχης χώρας»... αφού το επίμαχο non paper περιέγραφε ως «δρόμο προς τα εμπρός» την ουσιαστική διάλυση της Βοσνίας, με ενσωμάτωση των αντίστοιχων τμημάτων της στην Κροατία και στη Σερβία.

Νέα αυτοδυναμία Ράμα στην Αλβανία

Την ίδια ώρα, στην Αλβανία, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 98,23% των εκλογικών τμημάτων, φαίνεται ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Εντι Ράμα διασφαλίζει εκ νέου αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, το PS εμφανίζεται να εκλέγει 74 από τους συνολικά 140 βουλευτές. Ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα (με το σχήμα «Συμμαχία για την Αλλαγή») με 59 έδρες και στην 3η θέση το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση (LSI), με 4 έδρες. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ράμα και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Υπενθυμίζεται ότι παραμονές των εκλογών ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ι. Μέτα (προερχόμενος από το LSI), κατηγόρησε την πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα για σειρά άμεσων και έμμεσων παρεμβάσεων υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ