Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προαπαιτούμενα...

Με αφορμή το πρόγραμμα για το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση, ένας άτυπος «διάλογος» βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στη ΝΔ και στα άλλα αστικά κόμματα για τους όρους και τα «προαπαιτούμενα» που θεωρούνται απαραίτητα για να ευοδωθεί ...το κοινό τους πρόγραμμα, γραμμένο διά χειρός κεφαλαίου. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι υπόλοιπες διαφορές σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα χρειάζονται «μεγεθυντικό φακό», επί της ουσίας η αντιπαράθεση συνεχίζεται γύρω από το ποιος «δυναμιτίζει» και ποιος μπορεί να διασφαλίσει τη συναίνεση για την υλοποίησή της. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο «διαβάζονται» και τοποθετήσεις όπως αυτή του πρώην υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, ότι «για να είναι αποτελεσματικό το πρόγραμμα ανάκαμψης θα πρέπει να διαθέτει επαρκή χρονικό ορίζοντα, κάτι που απαιτεί ευρεία πολιτική νομιμοποίηση», προσθέτοντας με νόημα πως «οι πολιτικές διαφορές θα μπορούσαν να συγκεραστούν σε μεγάλο βαθμό», επικαλούμενος και τις «κυβερνητικές πρακτικές των κομμάτων εξουσίας στο παρελθόν», που όπως λέει «δεν είχαν τις μεγάλες διαφορές που εμφανίζονται στις ρητορικές αντιπαραθέσεις τους».

... συναίνεσης

Τα ίδια «προαπαιτούμενα» βέβαια μπορεί να βρει κανείς και «ανάμεσα στις γραμμές» των όσων λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα. Οτι στο πρόγραμμα «προφανώς υπάρχουν πράγματα που θα ενσωματώναμε και εμείς», αλλά «η κυβέρνηση δεν διαβουλεύτηκε με την κοινωνία, δεν ενσωμάτωσε τις ανάγκες της», σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο. Αντίθετα, «φέρνει από την πίσω πόρτα» (!) του Ταμείου Ανάκαμψης αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Λες δηλαδή και υπάρχει και ένα «άλλο» Ταμείο Ανάκαμψης, που σε «διαβούλευση» με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα θα μπορούσε να ικανοποιήσει ταυτόχρονα τα σχέδια για την κερδοφορία του κεφαλαίου και τις ανάγκες του λαού. Δηλαδή το «υπερμνημόνιο», που φέρνει από την «μπροστινή» και όχι από την πίσω πόρτα νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, θα πρέπει να έχει και μερικές διατάξεις με στόχο να ενσωματώνει εργατικές - λαϊκές δυνάμεις στα «θέλω» του κεφαλαίου. Αλλά, βέβαια, ούτε κι εκεί θα τα χαλάσουν με την κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλωστε, όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, τα «καλέσματα» για συναίνεση δεν αφορούν τα αστικά κόμματα που «συμπορεύονται» στη στρατηγική του κεφαλαίου, αλλά τον λαό, που ζητάνε να συναινέσει σε όσα εξυφαίνονται στην πλάτη του.

«Πρασινο-βάφτισμα»...

Πρόσφατη έρευνα κατέληξε ότι στην Ελλάδα αυξάνεται το φαινόμενο του «greenwashing», δηλαδή της παραπλανητικής προβολής και διαφήμισης «πράσινου προφίλ» ή ψευτοοικολογικών προϊόντων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με την έρευνα, λέξεις και φράσεις όπως «πράσινο», «φιλικό προς το περιβάλλον» και «βιώσιμο» χρησιμοποιούνται για χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες «χωρίς τεκμηρίωση και τις περισσότερες φορές εσφαλμένα», ενώ στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και αντίστοιχη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προετοιμάζει νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του «φαινομένου». Υποκρισία «στο τετράγωνο» δηλαδή, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κόπο για να την αποκαλύψεις. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την «απολιγνιτοποίηση», ο ΑΗΣ στο Αμύνταιο Φλώρινας έκλεισε και το κενό στην τηλεθέρμανση των κατοίκων καλύπτει από τον περασμένο Σεπτέμβρη μια νέα μονάδα, η οποία βαφτίστηκε «πράσινη» επειδή λειτουργεί με μεικτή καύση βιομάζας και λιγνίτη. Η παραγωγή θερμικής ενέργειας από τη συγκεκριμένη μονάδα είναι κατά 55% πιο ακριβή σε σχέση με την Ενέργεια που προερχόταν από τον λιγνίτη και ήδη ο λαός της περιοχής είδε αύξηση κατά 30% στην τιμή της θερμικής κιλοβατώρας. Και όλα αυτά σε μια περιοχή που μέσα στον Απρίλη χτυπιέται από αλλεπάλληλους παγετούς.

... με «νονό» τα κέρδη

Τα «βαφτίσια» ωστόσο από τα μονοπώλια και το κράτος τους έχουν και συνέχεια, ανάλογα με το πού φυσάνε τα κέρδη τους: Η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, που προωθείται ως «εναλλακτική» ακόμα και μέσα στα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης και του Βόλου, έχει βαφτιστεί «πράσινη» και «κυκλική οικονομία», προκειμένου να αποδεχθεί ο λαός να ζει μέσα σε «θαλάμους αερίων», για τα κέρδη των αρπακτικών της «πράσινης ανάπτυξης» και των τσιμεντοβιομηχάνων. Το ίδιο και εκεί που προχωρά η άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας. Τα επενδυτικά πλάνα των ομίλων, που ετοιμάζονται να ροκανίσουν τα δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έχουν καμία σχέση με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ούτε βέβαια με την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Και δεν υπάρχει παράδειγμα που να μην το επιβεβαιώνει...

Οδοντόκρεμες

«Γνωρίστε την Μπέτινα, αξιωματικό από την Αυστρία που εργάζεται στον Εβρο, στην Ελλάδα», γράφει ανάρτηση της Frontex σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, μαζί με τη χαμογελαστή φωτογραφία και μια δήλωση της αξιωματικού: «Η τακτική συμμετοχή στις αποστολές της Frontex με βοήθησε να αναπτύξω νέες δεξιότητες και να περιβάλω τον εαυτό μου με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτιστικά υπόβαθρα». Με τέτοιες καμπάνιες και αστραφτερά χαμόγελα γίνεται προσπάθεια να εξωραϊστεί στη συνείδηση του λαού η μονιμοποίηση της παρουσίας της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με αναβαθμισμένες μάλιστα αρμοδιότητες και προσωπικό, που θα φτάσει τις 10.000 έως το 2027. Η ...Μπέτινα παρουσιάζει τη συμμετοχή της στις αποστολές της Frontex στην Ελλάδα περίπου ως ταξίδι αναψυχής και γνωριμίας με την ελληνική κουλτούρα, στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», όταν είναι γνωστός ο ρόλος που παίζει ο στρατιωτικο-πολιτικός αυτός μηχανισμός στα γεωπολιτικά παιχνίδια γύρω από τα Ελληνοτουρκικά, με όχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού σε στεριά και θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε πρόσφατη έκθεσή της, η Frontex δήλωνε αδυναμία να ξεχωρίσει τα επιχειρησιακά της όρια στο Αιγαίο, εξαιτίας των «διαφωνιών» που υπάρχουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες. Καλά λοιπόν τα χαμόγελα των στελεχών της Frontex, αλλά ας τους βάλουν καλύτερα να διαφημίσουν καμιά οδοντόκρεμα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1814 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξορίζεται στο νησί Ελβα ως «αιχμάλωτος της Ευρώπης».

1821 Στη σύσκεψη της Καρύταινας οι επαναστατημένοι Ελληνες εκλέγουν τους Φιλικούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Ιάκωβο Τομπάζη Αρχιστράτηγο και Ναύαρχο του Αγώνα, αντίστοιχα.

1900 Γεννιέται ο Μορίς Τορέζ, ηγετική μορφή του γαλλικού και διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, Γενικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1930 έως το 1964.

1906 Γεννιέται ο Αυστριακός μαθηματικός Κουρτ Γκέντελ, που διατύπωσε ένα από τα σημαντικότερα θεωρήματα στα σύγχρονα Μαθηματικά, γνωστό ως Απόδειξη του Γκέντελ.

1918 Δημοσιεύεται η εργασία του Β. Ι. Λένιν «Τα άμεσα καθήκοντα της σοβιετικής εξουσίας».

1944 Η μάχη στο «Κάστρο του Υμηττού», μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του αγώνα του λαού της Αθήνας κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους.

1945 Ο Μπενίτο Μουσολίνι εκτελείται από κομμουνιστές παρτιζάνους.

1947 Συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στα Αντικύθηρα ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Εμμανουήλ Μάντακας.

1961 Πεθαίνει ο Γιάννης Κορδάτος, ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες μαρξιστές ιστορικούς, με πλούσια βιβλιοπαραγωγή γύρω από το εργατικό και αγροτικό κίνημα, αλλά και τη γενική Ιστορία της Ελλάδας (από την αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα). Υπήρξε στέλεχος του ΣΕΚΕ - ΚΚΕ, μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής (1920 - 1927), καθώς και Γραμματέας της ΚΕ (1922 - 1924). Στο διάστημα 1921 - 1924 διετέλεσε ακόμη διευθυντής του «Ριζοσπάστη». Το Μάρτη του 1927 (3ο Εκτακτο Συνέδριο) διαγράφτηκε από το ΚΚΕ, λόγω αρθρογραφίας του «εις την αντικομματικήν εφημερίδα "Ρεβολυσιόν Προλεταριέν" της εκτός του γαλλικού κόμματος δεξιάς, ανταποκρίσεως στρεφόμενης κατά του Κόμματος», καθώς και για το ότι βρισκόταν «επί ολόκληρα έτη εκτός της κομματικής ζωής και δράσεως».

1963 Το Δ' Πανσπουδαστικό Συνέδριο αποφασίζει τη δημιουργία φοιτητικής ένωσης με την επωνυμία Εθνική Φοιτητική Ενωση Ελλάδας (ΕΦΕΕ).

1970 Ανταποκρινόμενη στην Εκκληση της Ιταλικής Συνομοσπονδίας, η Γαλλική Ομοσπονδία Λιμενεργατών κηρύσσει μποϊκοτάζ για όλα τα ελληνικά πλοία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το δικτατορικό καθεστώς της χούντας.

1974 Με ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τον βασανισμό, στα κρατητήρια της ΕΣΑ, μελών και στελεχών του Κόμματος, ενώ εφιστά την προσοχή για στελέχη των οποίων δοκιμαζόταν η υγεία, όπως ο Νίκος Καλούδης, η Μίνα Γιάννου, ο Αντώνης Αμπατιέλος και ο Νίκος Κουτρούμπας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ